Писане на статия

писане на статия

Статия за писане на статия. Звучи адски тавтологично, нали?

За съжаление – създаването на ядрото на всеки информационен сайт, а именно – писането на статии е процес, който често се пренебрегва.

А това не бива да се случва. Създаването на присъствие в мрежата е трудно само по себе си. И не бива да намаляваме и без това крехките изгледи за успех (повечето сайтове в мрежата се провалят).

За това, в този мой материал ще споделя моите съвети за писане на статии, като човек, който след хиляди изписани думи има поглед над нещата.

Няма уникален „сребърен куршум“ що се отнася до създаването на статии

Мнозина хора  започват да проявяват интрес към блогването или писането на статии след като са изгледали популярни видеа в Интернет.

Там те виждат, че някои сайтове могат да получат огромен брой посещения и съответно – много големи приходи. От рода на десетки до хиляди долари на ден.

Тези големи цифри водят до очаквания резултат, че на големите световни езици като английския има множество материали, които са създадени от най-различни хора.

Които учат как трябва да се пише най-ефективно.

Моето мнение е, че няма своеобразен „сребърен куршум“ – статия, която е поднесена по такъв начин, че хем ще задържи вниманието на читателя, хем тази статия ще бъде споделяна естествено, хем тя ще е на по-предните резултати, когато ключовата дума около нея ще бъде потърсена в търсачките.

Защото всеки език бива ползван различно в мрежата.

Да, има методи, които да правят текста „по-четивен“ от търсачките (да речем).

Но помнете, особено ако някой Ви предлага платен курс за създаване съдържание, че няма уникален „сребърен куршум“ или „тайна формула“, която да Ви гарантира успех.

Защото има множество променливи.

Истинските успешни блогъри имат множество сайтове. А и експериментират и с влогване, записване на поудкасти и т.н.

Писането на статия започва с проучването на евентуалната популярност на темата

Като човек, който е написал хиляди думи на халост само тук, на pasivendohod.net, то със сигурност мога да потвърдя, че нищо не е по-важно от това писането да започне с проучване.

Ако пишете на по-рядък език, като българския , то това е от още по-особена важност. (Виждал съм как на пръв поглед странни статии на английски имат стотици посещения на месец, понеже по-голяма част от сърфиращите го правят само на английски).

Проучването трябва да почне, спазвайки се правилото на „обърната пирамида“.

Какво ще каже това ли?

На дадена тема какъв въпрос/проблем би бил най-пръв, ако започнем да размишляваме.

Да кажем, че имаме блог, който е посветен на колите.

Трябва да започнем да създаваме съдържание от по-обшите въпроси/проблеми/продукти, както стигнем до по-редките такива.

Помнете – за някои неща ше има доста сериозна конкуренция.

Стартирайте в някоя по-трудна ниша, като в  YMYL и тогава ще видите – ако пишете за кредити /например/, то може и въобще да не можете „видите“ трафик от търсачките.

Колкото до най-популярните инструменти за проучването на ключови думи като Ubersuggest, Ahrefs, Semrush и други – ползвайте ги, но с „щипка сол“, както се казва.

Те не винаги могат да извлекат реално колко хора търсят дадена дума.

И дори и да се класирате за дадена ключова дума, на първа страница, то това не означава, че ще вземете големия/малкия трафик.

Какво имам предвид ли?

Има ключови думи, които аз съм си ги кръстил „думи-помпи“.

Да речем – ключовата дума „Замунда“ може би се търси хиляди пъти на месец от българи. И конкуренцията, да приемем в този пример, че не е много голяма.

Вие може да напишете статия за „Замунда“, която да се класира под самия торент-тракер. (Поне аз имам такива статии за други сайтове).

Би трябвало да получавате стотина посещения, нали? Грешка. Ще са много по-малко.

Хората пишат в Гугъл „Замунда“ – защото ги мързи да напишат адреса на сайта в браузъра си.

Проучването е именно за това – да получите реален шанс за реални посещения.

Борбата е за „очички“, които са насочени към Вас.

Форматирането на самите статии е важно

Знам, че това звучи меко казано цинично – поне щом го казвам аз, човек, който в своите публикувани текстове спазва само някои общи правила.

Но форматирането на самите статии е много важно за възприемането им от читателите.

И като Марк Аврелий това аз го отбелязвам като „писмо към себе си“.

Щом започна да печеля достатъчно от сайта, то непременно ще наема човек, чиято работа е ще да оформя само текста, прибавайки му уникални изображения, по-стегнати параграфи, цитати и т.н.

Това ще подобри времето, което потребителите прекарват на съответната страница, а това дава положителен сигнал към търсачките, както и увеличава шанса за повече рекламни приходи.

Не се фокусирайте върху дължината на текста

В света на оптимизацията на страници за търсачките отдавна има дебат колко дълги трябва да бъдат текстовете.

Ще дам малко глупав пример – ако пишете текст за кипването на вода, то как да го напишете дълъг.

Вярно е, че при по-големите текстове се обхаваща дадената тема по-добре, а и има шанс отделните части от текста да бъдат намерени при конкретни търсения в търсачките.

Но не се фокусирайте прекалено върху дължината, добавяйки излишни думи.

Никой не обича да прочита историята на създаването на света или нечия житейска история, докато чете рецепта за приготвяне на ястие (да речем).

В по-дългосрочен план трябва да имате на ум, че търсачките стават все по-умни.

И вече има тенденция те да извличат информация от резултати. И на посетителите не им се налага даже да посещават даден сайт.

А мнозинството от сайтовете разчитат на посетители от търсачките.

Може да прочетете моите статии:„Защо повечето хора се провалят в Интернет маркетинга?“, както и „Защо трябва да имаме портфолио от сайтове“.

Трябва винаги да тествате

Звучи глупаво, но и да спазвате всички правила, то писането в Интернет се свежда и до упоритост.

То е като да мяташ кал по стените, имайки надеждата, че нещо все ще полепне.

Помнете, че имате конкуреция.

Търсачките, както и големите социални мрежи/форуми могат да правят промени. Тяхната цел да правят пари. Не да се прави трафик на техен гръб.

Финални мисли относно писане на статия

Това е моето мнение към този момент.

В бъдеще, разбира се, то ще се стремя да допълня този материал.

Ще се радвам, ако чуя и Вашето мнение по темата.

Тя е толкова важна, че хора прекарват години, учейки се как да структурат текстове.

За това се надявам, че съм бил полезен. И да не съм омаловажил нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по