Получаване на IBAN чрез сайта за разплащане genome.eu

Получаване на IBAN чрез сайта за разплащане genome.eu

Аз вече направих резюме на не толкова известния сайт за разплащане Payoneer  – сега дойде времето да направя такава и за друг  (чрез който може да се получи сметка IBAN)- genome.eu.

Kaкво е genome.eu?

Toва е латвийски проект, който дава възможност на лица от Европейския съюз (и извън него) да могат да разплащат, както и да си отворят банкова сметка (получавайки IBAN).

IBAN- a е евро, и може да се отвори както на физически, така и на юридически лица. Юридическите лица могат да отворят и специализирана сметка за търговци (merchant), с която да приемат разплащания.Тези услуга може да се извърши изцяло онлайн – просто се качват лични/фирмени документи.

Чрез него могат да се правят и SEPA и SWIFT разплащания.

Докато при Payoneer не е възможно да се финансира акаунта чрез лични средства – тук няма никакъв проблем да използвате такива.

Както казах – чрез Genome.eu сметки могат да правят както юридически, така и физически лица.

За физическите лица – не е необходимо те да пребивават в рамките на ЕС.  Тук може да се види (на английски език) цените за физически лица, а за юридически лица – тук.

А по-пълна „картина“ за цените може да

За тези от Вас, които не ползват английски (не че моя е много силен) – то ето какъв е моят коментар над ценовата политика.

За физическите лица прави впечатление, че за лица, които пребивават в ЕС няма месечна такса. За извън ЕС -тя е 20 евро на месец.

За SWIFT плащания има 20 евро такса за всички плащания (входящи/изходящи) – което си е доста.

За СЕПА – входящите за безплатни, а изходящите са на цена 1 евро.

При преваултиране таксата е размер на 1 процент.

Друг много важен аспект, който трябва да се спомене, че ако имате много голяма наличност на средства във Вашия акаунт то genome ще начисли месечна такса. Тя е 25 евро (за физически лица) за всеки 50 000 евро (баланс), ако надхвърли 250 000 евро. Сега – доколко е разумно да се държат чак толкова огромни средства във сайт за разплашания мисля, че е излишно да се каже, че не бива се прави това. За юридически лица пак може да има такава такса.

Друг много важна такса, която трябва да се каже е, че сайтът ще начисли такса, ако няма никаква активност на акунта след 6 месеца. За физическите лица тази такса е 10 (за европейски лица)-20 евро (за други такива) за всеки месец неактивност (докато балансът стане нула), а за юридическите лица е 100-200 евро (пак при същите условия). Т.е. за да няма подобна такса в рамките на една година трябва да имате поне две транзакции.

Защо са сложени подобни такси ли? Най-вероятно сайтът се защитава от лица, които ще открият сметка (която на сайта струва пари), а няма да я ползват.

За разлика от други възможности (като Payoneer, Transferwise и Revolut) – сайтът няма възможност (поне аз не виждам такава) да ви издаде предплатена карта, чрез която да си теглите парите от банкомат.

Ta – за теглите пари, то пак трябва да вържете своя профил в Genome към друга банкова сметка/карта.

Последната полезна функция в Genome е неговата афилиейт програма. Всички връзки, който съм качил са моите афилиейт линкове. Ако се регистрирате – ще получа процент от таксите, които сайтът обработва. Вие също може да популяризирате този сайт.

Финални мисли

Полезността на сайтове като genome.eu зависят от конкретните обстоятелства, поради които човек открива профил в тях.

Таксите на сайта са относително ниски – ако например трябва да изпращате средства   и Вашата банка Ви взима прекалено скъпо, то може да зареждате профила си genome и да ги изпращате.

Доколко е изгодно да се приемат разплащания чрез genome като търговец от клиенти – само Вашия счетоводител може да Ви каже. Както казах и в предишната статия за payop.com – за да приемате разплащания то трябва да спазвате изискванията на Наредба Н-18 – да издавате необходимите документи. За другите държави (ако пребивавате там) – пак би трябвало да има подобни изисквания.

Поговорете с Вашия счетоводител и вижте колко ще Ви струва подобно решение – колко той ще Ви вземе за осчетоводяването на сметката в Геном, колко ще Ви струва превалурането и тегленето на средства към Вас.

 

 

Споделете тази публикация
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Трябва ли да деиндексираме таговете, архивните страници, категориите от нашия сайт?
Трябва ли да деиндексираме таговете, архивните страници, категориите от нашия сайт?

Структурата на даден сайт е от много важно значение за търсачките (добрата структура винаги носи SEO полза). За това мнозина собственици на сайтове се питат:

Прочетете повече »
Защо стартирането на блог може да е от полза на Вашата кариера?
Защо стартирането на блог може да е от полза на Вашата кариера?

Нерядко мнозина специалисти подценяват възможностите, които предлага Интернет като технология. И не си задават въпроса: „Защо стартирането на блог може да е от полза на

Прочетете повече »