Проверка за собственост на домейн

Проверка за собственост на домейн

Стартирането на уебсайт започва с избора на домейн – името, под което сайтът „ще се подвизава“ в мрежата.

Домейните биват много видове. За това, за да не изместя темата на настоящата статия, то те могат да бъдат обобщени под две категории – безплатни и платени. За да бъде запазен един премиум (платен) домейн – то той трябва да бъде регистриран след като се заплати такса.

С регистрирането на стотици хиляди домейни на ден – намирането на уникален домейн, който ще „пасва“ става все по-трудно. Именно за това реших да напиша няколко съвети, които ще Ви помогнат при проверка на собственост на домейн.

Направете проверка и във всички възможни публични регистри

Повечето сайтове, които са регистрирани от физически или юридически лица – те имат ясен белег, че са собственост или са поддържани от тях.

Това може да е някакъв специфичен номер на индентификация (като ДДС номер, разрешително от Българска народна банка, ЕОРИ номер и т.н.).

Но какво става, когато не можем да намерим подобно доказателство?

Ако имате основателни подозрения, че някакъв домейн би бил собственост на някого, то пак направете търсене във всички възможни публични регистри. В България това са Търговския регистър, Регистър Булстат, Регистри на българската адвокатура и т.н.

Има шанс, макар и минимален – даден сайт да е посочен като форма на контакт.

Проверете в сайтовете, които показват Whois информация

Ако се чудите какво е Whois (буквално преведено като „Кой е“) – то това е контактната информация, която регистриращия домейна попълва при регистрацията му.

За съжалание – повечето услуги, които предлагат регистрация на домейни (така наречените домейн регистрари) предлагат като безплатна или платена опция да скрият тази информация.

Но все пак, ако преполагате, че дадено лице би стояло зад даден домейн, то не пречи да проверите собствеността чрез сайтове за показване на Whois информация.

Като пример мога да Ви дам website.informer.com, но и други подобни правят абсолютно същата услуга.

Свържете се с брокер на домейни или регистрара на домейни

Много често домейни биват закупувани с идеята да бъдат препродадени като активи.

Този принцип съм развил в статията ми „Как да печелим от покупка и продажба на домейни – стратегия, която може да ползвате“.

Както и мимоходом в „Паркиран домейн. Как се печелят пари от паркирани домейни?„.

Ако се натъкнете на домейн, в който има статична страница, че е обявен за продажба, то може да се обърнете към съответния брокер или регистрар, който е бил ползан за регистрацията (като Godaddy, Namecheap и т.н.).

Собственикът на домейна може да получи имейл от Вас, че сте заинтересовани от сделка. И Вие да узнаете чия е собствеността.

Свържете се с регистрара и/или органите на реда, ако чрез домейна Ви е нанесена вреда

За съжаление – не малко хора биват цел на кибертормоз или някаква злонамерена атака в мрежата.

Как те могат да разберат чий е домейна, в който е писано лошо за тях?

Повечето регистрари, които предлагат анонимност на данните на собствениците имат някаква форма на контакт (в повечето случаи – имейл или телефон), на който да подадете сигнал за това.

Това е наречено „Registrar Abuse Contact Email“ или „Registrar Abuse Contact Phone“.

Винаги може да подадете сигнал и към органите на реда, ако считате, че спрямо Вас е извършено престъпление.

Разбира се – някои хора биха се усмихнали на подобен съвет. „Ами ако някой е използвал регистрар в някоя офшорна юрисдикция, като Панама. Представям си как родната прокуратура/полиция ще свърже с тях“.

Винаги може да се опита. Не винаги тези, които регистрират домейни са така предпазливи – и може да са го регистрирали в някой роден или европейски регистрар.

Ще припомня случая със сайта „Мотикаря“ –  там ГДБОП успя да издири някакви лица.

Финални мисли относно проверка за собственост на домейн

Да се направи проверка за собственост на домейн не е лека задача – поради съществуващите опции, които дават анонимност на регистрацията.

Дори и горните съвети не винаги ще Ви свършат работа.

За това – колкото и да Ви се иска да притежавате даден домейн, то ако е регистриран от някой друг и не може да бъде закупен, то изберете друг домейн.

Това е преди всичко бранд, който Вие трябва да наложите като име в мрежата.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по

Как да постигнете пасивен доход
Разни

Как да постигнете пасивен доход: 10 идеи, които ще ви помогнат

  В нашия модерен свят, където финансовата стабилност е от съществено значение, все повече хора се интересуват от начини за постигане на пасивен доход. Пасивният доход представлява приходи, които продължават да се генерират дори след като спрете активно да работите за тях. Това е мечтата на много хора – да