Продажба на картини от художник. Как?

Продажба на картини от художник

За съжаление термина „гладуващ художник“ е станал нарицателен – за това мнозина  имат съмнения относно продажба на картини от художник.

Как един творец може продава своите произведения?На най-износната цена?

В настоящата статия аз ще разгледам информацията, която аз съм научил по темата през годините.

Продажба на картини по Интернет

Изобразителното изкуство е многолико. Дори и глупак като мен знае, че има най-различни течения и техники на изпълнение.

Едва ли има човек, който може да каже – едно течение/техника е по-стойностно от всички останали.

И все пак – от търговска гледна точка всяко едно предпочитание на твореца води до своите пазарни специфики.

Защото едно е да се продава маслена картина. Друго е творба, която е рисувана върху ваза (да речем).

За това – с риск да бъда обвинен, че говоря пълни глупости, то преди да започнете да продавате картини по Интернет, то трябва да имате едно на ум, а то е, че мрежата има виртуален характер.

От техническа гледна точка  – кое би било по-лесно да се продава тук?

Това, което има дигитален характер или така нареченото дигитално изкуство.

Сайтове за дигитално изкуство

В Интернет има редица специализирани сайтове, чрез които творци продават своите дигитални произведения.

Най-известните сайтове са:

https://shop.deviantart.com/

https://www.designbyhumans.com/

https://society6.com/

Всички те позволяват да се продават под някаква форма Ваши дизайни върху предмети. Някои от тях (като society6) имат даже и посланически, афилиейт програми, чрез които може да продавате чужди произведения срещу комисионна.

Aко нямате нищо против Вашите изображения да бъдат изработени върху предмети, то може да прочетете тази моя статия за системата Print on demand, чрез която клиенти закупуват предварително нещо, което се изработва и изпраща за тяхна сметка, а Вие само печелите авторско възнаграждение.

А ако пък обичате настолни игри и карти – то прочетете тази статия, която е посветена на системата Print on demand в тази сфера.

Ако си мислите: „Трябва ли само да се фокусирам само чрез тези сайтове?“ . Разбира се, че не.

Щом това, което правите е в дигитална форма, то може да разширите „неговото разпространение“. Какво имам предвид ли?

Може да качите Вашите дигитални произведения и сайтове за авторски изображения (трети лица да могат да ги ползват срещу авторско възнаграждение).

Един такъв сайт е Shutterstock (може да прочетете статията, която съм написал за него).

Друга опция е Adobe.

Не ме интересува дигитално изкуство. Аз творя в друга област. Какво да правя тогава?

Ако рисувате картини, които искате да продадете – какво да правите тогава?

Да ги продавате чрез изложби в местната галерия? По време на празници и фестивали? В Интернет (но как)?

Тук съм малко затруднен да дам отговор, ала ето моето мнение по темата.

Създайте своя специализирана страница във Фейсбук (в която да качвате всичко, което правите). Може да ги продавате чрез пазара в социалната мрежа.

Друга опция (която може да я направите съпътстваща) е да качите обяви на произведенията си на всички сайтове за безплатни обяви, които знаете. Внимавайте обаче дали тези сайтове имат лимит на публикуваните обяви (или се изисква заплащане).

Следващата Ви задача е да разучите всички сайтове, чрез които може да се продават картини в Интернет.

Като:

Проверете дали тези сайтове (например Етси взима такса и за качване на продукт) взимат такси за качване на продукти и каква е тяхната комисионна за тяхната дейност.

Данъчна страна на продажба на картини от художник

Ако искате да извършвате дейност като художник по занаятие (да се занимавате само с това), то Вие сте подчинен на данъчното ни законодателство.

Аз съм написал две статии – едната за регистрирането като лице, което упражнява свободна професия, както и такава, която разглежда данъците/осигуровките.

Ако изберете да започнете този тип дейност (като лице, което упражнява свободна професия), то трябва да знаете няколко неща.

Като лице, което упражнява свободна професия ще имате право на 25 процента нормативно признати разходи.

Какво ще каже това? От реализирания доход (който е приход минус осигуровки), който ще подлежи на облагане – да речем 10 000 лева ще имате право само на признат разход на 25 процента. Т.е. ако ползвате много скъпи материали за Вашите произведения, то може и да не Ви е толкова изгодно.

Друго, което трябва да знаете, че като лице, което работи на свободна практика няма да бъдете осигурен за риск „Безработица“ – та, ако прекъснете дейност няма да имате право на така наречената „борса“.

За това – преди да започнете нещо аз Ви съветвам да направите консултация с данъчно-счетоводен експерт.

Чрез някои от сайтовете, които съм посочил всеки творец може да изгради свой собствен онлайн магазин.

За това – ако решите да продавате по този начин, по попитайте експерта дали трябва да регистрирате своя магазин в НАП.

Лицата, които упражняват свободна професия са освободени от задължението да издават касови бележки, ала не е лошо да се посъветвате с експерт как да се оформя счетоводната документация (която сте задължени да пазите, макар че сте физическо лице), при условие, че клиентите Ви може да Ви заплащат по най-разнообразен начин.

Попитайте (предвид реализираните продажби и техния обем) – каква е Вашата отговорност по ЗДДС. Трябва ли да се регистрирате?

Знам, че мнозина, които са стигнали до този етап на тази статия може и да се разсърдят. „Защо не го кажеш ти?“ – ще си кажат те.

Човек не може да знае всичко. Аз не искам да подведа Вас – моите читатели.

По-добре се посъветвайте с човек, чиято професия е да разяснява всички тези неща. Една консултация не би била повече от стотина лева.

Финални мисли относно продажба на картини от художник

Не е лесно да се препитава човек от изкуство.

За това, ако статията е достигнала до хода, които правят успешно това, то ще се радвам да чуя Вашето мнение/опит по темата. Ако се страхувате, че някой може да „Ви вземе хляба“ то може да оставите Вашето мнение анонимно. Или поне оставете коментар по какъв начин осъществявате законно Вашата дейност.

То ще е полезно за онези, които искат да започнат.

Настоящата тема, както всички останали на този сайт е отворена за всякакъв тип дискусии, коментари, забележки. Аз вярвам, че с общи усилия всичко може да бъде „избистрено“.

Ако написаното Ви е допаднало, то може да го споделите в социалните мрежи. Няма по-добър начин от този, чрез който да помогнете на сайта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по