Продажба на кръв; продажба на кръвна плазма

Продажба на кръв; продажба на кръвна плазма

Темите „Продажба на кръв“ и/или „Продажба на кръвна плазма“  са меко казано провокативни.

И как било иначе – в нашите ширини продажбата на части от тялото е може би тема „табу“.

Освен, че те не се обсъждат, за да Ви спестя усилията – към момента не е разрешено да си продаваш кръвта в България. За това – то се случва като „сенчест бизнес“. И често критиката е, че лица се възползват от безизходицата на други.

Колкото до моралната страна на аспекта – и аз не мога да формулирам своя собствена позиция. Ако чувствате, че подобно нещо е в разрез с добрите норми, то е най-добре да не го правите или да го правите с благотворителна цел.

В рамките на една статия (поради моята липса на владеене на чужди езици), то е трудно да очертая правния режим на всички страни по света по този въпрос.

Ала с най-просто търсене с Google показва, че има резултати на английски език за центрове, които имат някаква форма на парична компенсация.

Всеки център има своя ценова политика.

За да може да дарите кръв – трябва да отговаряте на определени стандарти (както за възраст, така и за текущо състояние).

Като цяло – да сте навършили съответната възраст, с която се придобива пълнолетие, да не тежите под 50 килограма, да сте здрави към момента на даряване.

Както може би сте прочели заглавието на настоящата статия – трябва да се разграничи кръвта от кръвната плазма.

Кръвната плазма е част от кръвта. Даряването на кръвна плазма не е като да се дари кръв.

Чудех се дали да включа линкове към сайтове, чрез които (чрез центровете, които оперират зад тези сайтове) може да се дари плазма и да се получи компенсация.

В крайна сметка реших да ги включа.

Може би има и други. Може да намерите такива, ако проведете свое проучване.

От даряването – не може да забогатеете. Други статии на английски говорят за суми от стотина долара (за множество пъти).

Всичко зависи каква кръвна група притежавате.

И даряването трябва да става през определен период от време (за да може тялото да се възстанови). Преди да дадете и след като направите процедурата – има определени съвети, които трябва да спазвате. Преди да дадете – да сте се наспали, да сте яли, да сте дехидратирани, да не сте пили алкохол или кофеинови напитки. След като дадете – да хапнете, да приемете повече течности, да избягвате да пушите и пиете.

В центъра, в който сте се насочили – ще могат да Ви кажат повече.

И до сега се сещам за филма „Преследване на щастието“ с Уил Смит или автобиографията на Стивън Кинг (и в двете има продажба на кръв. Стивън Кинг – преди да се прочуе, не е бил много богат).

Това е горе-долу, което може да се каже по темата, няма значение колко е противоречива.

Даряването на кръв/кръвна плазма трябва да е доброволен акт. И в никакъв случай не бива да подлагате своето здраве под риск.

Ако живеете в някоя държава, в която възнаграждението за даряване е легализирано, центровете, в които то се прави имат добра репутация, то това един източник на „пари за бира“ (пари да се почерпите).

Ще се радвам, ако Вие, когато четете тези редове решите да оставите коментар, въпрос или забележка.

Особено ценно ще мнението на българи, които живеят в чужбина и под някаква форма са упражнили подобна дейност.

Както казах – разделителната линия е много тънка. В другите държави – както казах възнаграждението е горе-долу колкото една дневна надница на един нискоквалифициран работник, та хората нямат особени задръжки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по