Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Валентин Попов

Здравейте, бихте ли представили себе си?

Здравейте на Вас и Вашите читатели!

Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми Вотан, съм написал над пет книги с кратки разкази в спекулативните жанрове –  хорър, фантастика, фентъзи… Имам и няколко литературни награди, които по-любопитните читатели могат да видят на страницата ми в wikipedia.

От около две години, вече на професионално ниво, се занимавам с копирайтинг, графичен и уеб дизайн. Та така, сред всички изброени дейности, някак си закономерно дойде и идеята за създаването на издателство „ЛитДизайн”.

Ще ни разкажете ли за „ЛитДизайн”?

Издателство „ЛитДизайн” е естествена стъпка в развитието ми като човек, който обича да пише и е запознат донякъде със средите на творците на писаното слово в България. С екипа ми се стараем да даваме пространство и възможност на българските и чуждестранни творци да споделят творчеството си, да издават книгите си и да се популяризират пред широката общественост. Затова и след създаването на издателството, с екип доброволци направихме и е-списание „Литературен дизайн”. На новосъздадената платформа поместваме поезия, разкази, есета и т.н. на вече популярни и тепърва прохождащи автори. Разбира се, материалите, които получаваме, минават през „сито”, за да гарантираме високо ниво и стойност на публикуваната литература. Стараем се да сме обективни дори в субективизма на изкуството. Целта ни е да привлечем младите творци, в това число и учениците, които правят първите си стъпки в писането, за да им предоставим възможност да добият самочувствие и да разгърнат таланта си.
Издателство „ЛитДизайн” и списание „Литературен дизайн” са двете глави на една литературна ламя, която е добра и обича да чете съвременни български творби. В списанието имаме различни рубрики, в тях се стараем да предлагаме интересни материали, новини, интервюта с известни и не толкова известни автори, разсъждения и мнения, всички те касаещи литературата.

Защо избрахте книгоиздаването? Какво Ви вдъхнови? Какви задачи имате обикновено в рамките на един ден?

Както споменах, от една страна, книгоиздаването дойде съвсем естествено, като следваща стъпка в надграждането и развитието ми като личност, от друга страна беше логично продължение на дейността на фирмата ми за уеб и графичен дизайн „Юдизайн БГ” ООД. Основна задача за нас е хората, които не получават внимание от големите и нашумели издателства, да намерят уютно местенце, в което да споделят творчеството си и да получат подкрепа. Разбира се, издателството само по себе си не може да направи един автор хит. Нужно е самият той да положи огромни усилия за популяризиране на творбата си.
Поради разнообразните дейности, с които се занимавам, един с друг ден няма еднакви. Което е хубавото и стимулиращото. Понякога денят ми минава в прочит на ръкописи, отсяване на имейли, разпределяне на задачи между екипа и строг процес на работа по започнатите проекти. Факт е, че допускам грешки и имам пропуски, но това е нещо естествено и само помага да се уча и да продължавам още по-целеустремено напред.

Може ли да разкажете как типично протича процесът на издаване и популяризиране на една книга?

Всичко зависи от бюджетите. На този етап се стараем – чрез регулярни постове в социалните мрежи, спонсорирани постове и споделяне из социалните мрежи, да достигаме до повече читатели, проявяващи интерес към определената книга. Хубаво е да се направи потребителска фуния, с която да се таргетира аудиторията, за да се постигне търсените ефективност и ефикасност. Сключили сме договор с основния разпространител не само на книги, а и на стоки в България, той също разчита на рекламата като успешен инструмент за популяризация. Създадохме и фейсбук група, в която се обменят мнения, материали, творби – интересни не само за читателите, а и за самите автори. По този начин, последните могат да погледнат от друга гледна точка, да си извадят изводи за своя успех или неуспех, да си изяснят някои механизми… Но изключително важно е, ще се повторя, авторът да вложи максимални усилия. Отличен пример за това са нашият автор Вера Недялкова и прекрасната ѝ книга „Феята Пелота и омагьосаните хора”. Книгата участва в различни инициативи в училища, детски градини, библиотеки и е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно”.
Всъщност аз не Ви казвам нищо ново – човек, без значение дали е издател, строител или писател, трябва да бъде нахъсан, търпелив, упорит и трудолюбив, за да постигне целите си.

Може ли да ни разкажете над какво работите тези дни?

Изключително съм щастлив, че една прекрасна рубрика „Аутопсия на времето”, водена от Виктория Баръмова, представяща автори, които незаслужено не са под прожекторите на времето, роди следващата книга в нашето портфолио и дебют на талантлива поетеса. Скоро ще излезе книгата с разкошната лична поезия на Азара-Айра. Смятам, че именно възможността на авторката да покаже творбите си, писани с години назад, но звучащи актуални и истински към днешна дата, а и уверен съм и към утрешна, ѝ дадоха смелост и увереност да ги сподели пред широката общественост.

Това Вашето първо бизнес начинание ли беше?

В личен бизнес план, това е второто ми начинание, логично продължение на първото, свързано с графичен и уеб дизайн, копирайтинг, маркетинг и оптимизация.

Какво е най-тежкото решение, което е трябвало да вземете?

Няма такова решение. Когато обичаш това, което равиш, решенията са естествени стъпала, по които или се качваш, или слизаш. По-скоро ми е трудно да формулирам откази за издаване.

А какво бихте посъветвали хората, които желаят да публикуват своя книга? Как трябва да подходят? Какво трябва те да знаят за издателя?

Завършете ръкописа си, прочетете го, редактирайте го, направете корекция. Дайте го на близки да го прочетат и чуйте искреното им мнение. Дайте го на приятели и се вслушайте в съветите им. Намерете си бета читатели за мнение – съобразете се или не с тяхното обективно мнение. Позиционирайте книгата си в профила на конкретни издателства и им изпратете двадесет-тридесет страници от ръкописа, придружени от Вашите биография и синипсис на цялата история. Запасете се с търпение, защото понякога чаканият отговор може да се забави с месеци. Чуете ли отговор „Не!” – не се отчайвайте – продължавайте напред. Може да получите професионална критика от издателството, на което сте пратили материала. Осмислете я. Приложете я, преработете творбата си и пробвайте пак.

И не забравяйте, че в съвременния дигитален свят можете да успеете да „пробиете” и чрез самоиздаване и самопопуляризиране. Винаги има пътища пред качествената книга. Обмислите ги и предприемете действията, които да Ви донесат личностно и професионално удовлетворение.

А и винаги можете да пишете на редакционния имейл на списание „Литературен дизайн”, за да Ви дадем съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по