Разговор с Иванка Могилска – утвърден копирайтър на свободна практика, блогър, обучител

Иванка Могилска

Още щом стартирах „Пасивен доход“ ми искаше да в него да „участват“ хора, които са реализирали доход чрез Интернет. Да ги представя с това, което правят. За да разсея заблуди и вдъхновя.

За това,  огромна чест за мен ще е да започна тази рубрика с Иванка Могилска, която е копирайтър на свободна практика с 15 години опит. Тя е създател на блога за фрийлансъри „Свободна практика“ и на онлайн курсове за фрийланс и копирайтинг. Помага на малки, големи и средни фирми да достигнат до повече клиенти чрез качествено съдържание. Изнася лекции на тема блогване, копирайтинг и фрийланс на различни бизнес и браншови събития. Като лектор е част от практическата квалификационна програмата E-commerce success на Българската е-комерс асоциация и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.  Води индивидуални копирайтинг обучения.

  1. Как започна да работиш като фрийлансър /копирайтър/?

Още от тийнейджърска възраст знаех, че искам да стана или театрален режисьор, или копирайтър. Е, не станах режисьор. Започнах да си търся работа като копирайтър, когато професията все още не беше достатъчно позната и подобни позиции имаше основно в по-големите рекламни агенции в София. Ходих по интервюта, правих пробни задачи. В една агенция ме одобриха и започнах работа. Учех всичко в движение. Имах достъп до книги по темата, ходех по рекламни фестивали и слушах лекции. Работех с прекрасни дизайнери, криейтив и арт директори и учех много от тях. Създавах рекламни послания и текстове за традиционните рекламни канали – радио, телевизия, външна и печатна реклама.

  1. А кога реши да „минеш” изцяло  на свободна практика?

По време на кризата през 2009 година много от по-малките рекламни агенции изчезнаха. Криейтив студиото, в което работех по това време – също. Рекламните бюджети бяха свити до крайност. Никъде не търсеха копирайтъри. Търсех си друга работа. В продължение на няколко месеца правих какво ли не, докато най-накрая не се реших да започна да си търся поръчки като фрийлансър. Първоначално работех на английски, търсех си клиенти през чуждестранните фрийланс платформи. След още няколко месеца установих, че това не е моето нещо. Не се чувствах удовлетворена, парите бяха малко, не ми беше интересно. Започнах да си търся клиенти в България и да пиша на български. Беше трудно, но ми знаех, че съм добра в това, което правя и рано или късно ще се получи. На практика не съм имала период, в който да работя и на трудов договор, и на свободна практика. Скочих директно в дълбокото. Бях принудена от обстоятелствата да го направя.

  1. Какви са най-големите предизвикателства, които си срещнала, работейки на свободна практика?

В началото разбира се беше търсенето на клиенти, преговорите за цена, лашкането между „имам много работа, няма да се справя“ и „нямам никаква работа, как ще си платя сметките“. Лошата организация на времето. Съвсем стандартните за всеки начинаещ проблеми.

Междувременно учех и развивах уменията си за писане на съдържание за уеб, защото хората бяха започнали да търсят подобни услуги и все още нямаше кой знае какво предлагане.

Към тези предизвикателства добавям и факта, че фрийлансът все още не беше модерен. Повечето хора не знаеха какво е това. Клиентите бяха по-подозрителни и предпазливи, много от тях изобщо не знаеха, че могат да работят с фрийлансър. Нямаха представа какви са предимствата и недостатъците на това да дадеш поръчка на човек на свободна практика.

Поради всички тези причини създадох и блога „Свободна практика“. Той демонстрира уменията ми в писането за уеб. Прави ме по-видима за клиентите, те ме намират вместо аз да ги търся. Помага да се подобри средата – има материали, които разясняват на клиентите как да работят ефективно с фрийлансъри; а повечето материали са за фрийлансъри – споделям с тях как аз се справям с всички проблеми на свободната практика.

В момента се опитвам да мина от свободна практика към собствен бизнес, но без да създавам копирайтинг агенция. Не искам да се разраствам като наемам екип и възлагам поръчки. (Имам сътрудници, но с тях работя на по-различен принцип.) Това е новото ми предизвикателство. За всички, които имат желание да развиват собствен бизнес, но без да се подчиняват на нуждата от непрекъснат растеж, препоръчвам книгата на Paul Jarvis „Company of One“.

 

  1. Как работата на свободна практика те вдъхновиха да създадеш свои обучителни материали за копирайтъри?

Както казах, първо създадох блога, в който пиша вече май 11-12 години. Той е пълен с обучителни материали за фрийлансъри и копирайтъри. Споделям личния си опит. Почти няма преводни статии. Всичко, което препоръчвам като тактики и трикове, първо съм го изпробвала лично.

След време създадох първия курс за фрийлансъри. Той е онлайн видео курс, който систематизира всичко, което е необходимо на начинаещия, за да започне и да създаде стабилна свободна практика. Няколко години по-късно направих и онлайн копирайтинг курс. Водя и индивидуални обучения. Натрупала съм доста опит – вече 15 години съм копирайтър, като последните 11 се занимавам основно с копирайтинг за уеб. Изнасяла съм лекции в Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски“ и пред членовете на различни браншови организации. Получавам много запитвания за обучения. В крайна сметка се получи естествено.

  1. Как се справяш с трудностите, с които се срещат фрийлансърите? Ако може да се върнеш назад – какво би променила?

Аз от години нямам особени трудности и съм доволна от начина, по който се развива свободната ми практика. Но като цяло, системата, която си изградих през годините е следната:

  • срещам трудност, попадам в неприятна работна ситуация,
  • анализирам я и правя каквото трябва, за да се измъкна от нея,
  • анализирам я отново след като съм се измъкнала, за да разбера къде съм сгрешила и какво и как мога да направя по-добре следващия път;
  • виждам, че ще изпадна в същата ситуация и прилагам наученото, за да я предотвратя или изпадам в нея, прилагам наученото и се измъквам.

Всяко умение, което е необходимо за работа на свободна практика, може да бъде усвоено и развито. Въпрос на мотивация и упоритост. Смятам, че упоритостта, търпението, проактивността и желанието за постоянно учене са ключови за успешната работа като фрийлансър.

 

  1. Какъв съвет би дала на други хора, които желаят да започнат да работят като фрийлансъри?

 

Да се подготвят психически и финансово за трудна първа година. Зависи разбира се каква им е професията, на какъв пазар работят, какъв е опитът им, но обикновено първата година е доста тежка, втората е малко по-лека, но минават година-две до три преди човек да натрупа достатъчно клиенти, да започнат да го препоръчват от уста на уста и да работи спокойно.

 

Да са упорити, постоянни и проактивни. В началото рядко някой идва и ти казва „Искам да ти възложа поръчка“. Трябва сам да измислиш комфортен за теб начин да привлечеш клиенти, да популяризираш услугите си (това не е еднократен акт, а е нещо, за което постоянно трябва да се отделя време).

 

Да не се страхуват да преговарят. Да гледат на всяка своя неудача и грешка като възможност да научат нещо и да използват тази възможност, за да подобрят представянето си и общуването с клиентите.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по