Ръчни бижута

Ръчни бижута

Изработката на ръчни бижута е една от най-честите препоръки, на която ще се срещнем, ако търсим в Интернет идеи за започване на бизнес от дома.

Защо това е така? В настоящата статия ще разгледам онези неща, които човек трябва да вземе под внимание, ако иска да започне подобен бизнес от своя дом.

Материали за ръчни бижута

От какво ще изработвате Вашите ръчни бижута?

Мнозина хора в България не знаят (не им е това работата), че лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях трябва да бъдат вписани в специален регистър към Министерството на икономиката.

Това е регламентирано в тази наредба.

Много особено впечатление прави чл.1, ал.2, който казва:

Добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие могат да извършват:
1. търговци, регистрирани по Търговския закон или по законодателството на държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и юридически лица, създадени въз основа на нормативен акт; в предмета на дейност на търговеца или в дейността на юридическото лице трябва да е вписано осъществяване на дейности с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие;
2. дружества по Закона за задълженията и договорите, когато извършват такава дейност по занятие и са вписани в публичния регистър на лицата, осъществяващи дейности с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с тях.
Т.е. за да бъде започната подобна дейност  трябва да бъде регистрирано дружество (или по Търговския закон – като ЕТ, КД, ЕООД, ООД или такова по ЗЗД) – Вие като физическо лице сте изключени да подадете заявление, дори и да осъществявате тази дейност професионално.
Да, доста учудващо е, но факта си е факт – аз поне не откривам възможност някой да подаде заявление като физическо лице.
„Е, какво пък – ще се регистрира дружество. Няколкостотин лева е“.
Да, толкова е стойността на регистрацията (ако сами си подготвим документи). Но и самата регистрация в този публичен регистър струва пари.
А и като опериращ дружество поемате отговорността и за редица други изисквания – като водене на точно счетоводство, спазване на данъчното  и осигурителното законодателство.
„Не може ли да започнем тази дейност като самоосигуряващо се лице? Или занаятчия?“ – ще попитате Вие.
Сами виждате буквата на закона. Но ще се радвам, ако някой ме поправи.
Логиката изисква и други лица да могат да започнат подобен тип дейност.
Та, ако ще изработвате бижутата с благородни метали и скъпоценни камъни – имайте горната информация в предвид. И се консултирайте с по-опитен човек.
След като разгледахме специалните изисквания – остават другите такива.
Може да използвате други метали, които не са токсични към човешкото тяло (както при тяхното оформяне, така и при носенето на бижуто), не предизвикват алергични реакции (ако ще правите обеци).
Може да ползвате и полускъпоценни камъни, пера, мъниста.
Другото, което ми хрумва е, че ако ползвате материали от растителния или животинския свят – то проверете и знайте предварително какво ще ползвате.
Някои растения и животни се ползват със специална защита от закона.
Ето например съвсем реална новина за българин, който е лежал 18 дни в хърватски арест заради мидена черупка, която е взел от плаж.
Подобни новини могат да бъдат открити и в Гърция.
Та – бъдете внимателни.

Как да продавате ръчни бижута в Интернет?

Ако все пак искате да се прехранвате от подобен тип дейност, то как да ги продавате в Интернет.

Може да ползвате всички сайтове за безплатни обяви, които ще се сетите.

Плюс това може да създадете своя страница във Фейсбук.

„Това е ясно, капитан Очеваден! Как да ги продаваме в чужбина? Това е въпросът!“. – ще отвърнете Вие.

Според мен, ако владеете чужд език – за да постигнете най-високата възможна цена, то трябва да използвате специализирани сайтове.

Един от тях е Етси (Etsy). Aз съм написал специална статия за този сайт, който е най-големия в света за продажба на ръчно произведени предмети, по-стари неща и винтидж.

Трябва обаче да отбележа и тук, че търговията в Етси ще Ви струва пари – за листването /качването/ на един артикул се плаща малка такса. А след успешната продажба – сайтът прибира и комисионна.

За това – най-успешната стратегия би била да качвате предмети, които да са еднородни (да кажем – една огърлица в сто бройки, отколкото сто огърлици в най-различен вид). Поне така ще спестите от листинг-таксата.

Разбира се, ако предметите са уникални и на всеки му сложите голяма цена – всичко ще е окей.

Какво друго трябва да знам, ако продавам ръчни бижута?

Ако произвеждате нещо, което искате да продавате – по силата на нашето мъдро законодателство Вие сте търговец.

А спечеления доход трябва да се декларира (и да се заплати съответното).

„Ама аз мога да продам неща за 1000 лева за цяла година. Нима трябва да се занимавам да декларирам нещо?“.

Да, ще трябва (ако искате да сте изрядни).

В законодателството ни няма граница, която да определя кой осъществява непрекъснати сделки.

И кой – с инцидентен характер.

Да кажем – ако са останали от баба Ви гривни и герданчета в по-голямо количество (да кажем – 60 броя).

Ако успеете да ги продадете едно по едно чрез куриер (на не голяма стойност – да кажем по 12 лв бройката), то е напълно възможно чрез обмена на информация между фирмата-куриер и НАП да се възбуди „любопитство от втората“.

Ама това са били вещи, които са вече използвани.

Ама някой може да си продаде два телефона и да спечели повече от Вас (и „да си трае“).

Така е – няма ясна дефиниция и Вие трябва да сте информирани предварително от това.

В България – това съм го казвал и в предишни статии, понякога закона пречи на стопанската инициатива.

Заради социалната (и друга) дейност на държавата – колкото се повече тя раздува, толкова повече се увеличава данъчната и административната тежест.

За това – аз не мога да Ви дам съвет как да процедирате, ако искате да започнете дейност. Всяка дейност – била тя чрез дружество, било то като самонаето лице, било то чрез търговия има своите разходи.

На Запад съм чул, че има фирми, които предлагат така наречената „umbrella service“ („чадърна услуга“) – чрез подобни дружества трети лица могат да отчитат своята дейност срещу такса.

Как това се осъществява? Законно ли е? Има ли нещо подобно в България?

Аз не мога да Ви отговоря категорично.

Ще се радвам, ако изясним това чрез дискусия.

Финални мисли относно ръчни бижута като домашен бизнес

Трудът трябва да носи и наслада.

Ако мислите, че подобен тип дейност би Ви носила удовлетворение, то не е лошо да прецените нормативните изисквания и да се пробвате. Това е капиталовата икономика.

Разбира се – само ако можете да си го позволите.

Няма гарантиран бизнес. За тези, които са в много затруднено материално положение или им предстои/или се грижат за трети лица (като майки, като хора, които гледат болни родители) – помислете си добре.

Ще се радвам, ако темата се е харесала. Ако това е така – споделяйте в социалните мрежи. Коментирайте там или тук.

Прочетете и другите материали, които съм качил в pasivendohod.net.

Така помагате на сайта да се развие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по