Сайт билдър. Какво е сайт билдър?

Сайт билдър. Какво е сайт билдър?

Аз често говоря (къде с покритие, къде – не) за създаване на съдържание, за блогове, за създаване на сайтове, е, най-лесния вариант това да се осъществи е чрез сайт билдър. А какво е сайт билдър?

Сайт билдър е възможност да бъде изграден сайт/ландинг пейдж без задължително създателя (на сайта б.а.) да има големи технически познания.

Знам, че тук мнозина от четящите ще си кажат: „Брат, защо просто не сложи онзи мийм, в който един човек с очила ръкомаха на фона на галактики?“.

Да, всеки може да преведе думата „site builder“. Ала все пак написаното е насочено към онази част от аудиторията, която тепърва „навлиза“ в тази материя.

Повече за сайт-билдърите

Ако кажеш на някого, че имаш интеренет сайт (страница в Интернет) и той е роден пред 1989 година вероятността той да се впечатли е доста голяма.

А всъщност в създаването няма нищо сложно. Не е нужно да имаш големи технически компетенции (вижте за пример мен) или да познаваш някакъв компютърен език.

Можеш да се насочиш към някой сайт, в който безплатно или не (вижте статията ми за Renderforest) можеш да създадеш свой собствен.

Разбира се – има и безплатните платформи като Blogger и Тumblr.

Moже и да ползваш и най-известната платформа за менажиране на съдържание WordPress (Уърдпрес), в която може да скачиш твоя домейн (името на сайт), да си инсталираш тема от шаблон и да започнеш.

Несъмнено – ако искаш да задълбаеш още по-дългоко, в WordPress може да персонализираш буквално всичко чрез редактирането на самата тема или с помощта на безплатни и платени приставки, но да – ако целта Ви е просто да започнете, то тук много добър вариант.

Чрез сайт-билдърите също може да се създават уебсайтве, като повечето работят на принципа „влачи и остави“ – drag and drop.

Kaто казвам сайт – аз имам предвид, че те с лекота могат да създадат такъв, чиято цел да информира (информационен сайт). Ако целта Ви е да продавате нещо, то може би този способ не е подходящ за Вас – по чисто технически причини и/или такива, които са от правно естество (като: ще събирате лична информация; ще трябва да издавате счетоводни документи и т.н.).

(Почти) всички големи хостинг компании (дружества, които предлагат сървъри под наем) имат възможността да се инсталира WordPress на споделен или споделен хостинг (повече за различните видове хостинги може да прочетете тук).

Някои от компаниите предлагат и свой сайт билдър.

Макар, че pasivendohod.net не изглежда кой знае какво, то той е направен чрез WordPress. С ръка на сърцето аз не мога да Ви препоръчам сайт билдър. За това – трябва да влезете и да харесате сами.

Сайт билдъри

Аз вече разгледах сайта Renderforest.

Aла най-популярният към този момент е wix.com.

Заради популярността му в най-близко бъдеще ще му отделя собствена статия.

Хостинг-компанията, която аз ползвам – Namecheap също има свой собствен сайт билдър. Ако искате да я проверите, може да ползвате следния линк, който ще Ви даде до 86 процента остъпка. Ако поръчате – то аз ще получа малка комисионна.

Други големи световни компании – като Godaddy също имат сайт билдъри.

Ако в момента мърморите – защо непременно трябва да е чужда компания?

И българските имат такъв. Например Суперхостинг има сайт билдър.

За да не  правя промоция на други български компании (все пак са услуги, които аз никога не съм ползвал), то достатъчно е в Интернет да потърсите думата „хостинг сайт билдър“ и те ще Ви „изкочат“ като резултат. Те са написали и доста подробни статии-наръчници, които могат да Ви помогнат, за да се ориентирате дали услугата Ви допада.

Хубавото на българските компании е, че можете да платите захраните профила си със средства (поне в Суперхостинг бе така) или да купите услуга като платите в ИзиПей. И ако имате въпроси или нужда от съппорт – тези компании са си назначили нашенци, които могат да Ви помогнат.

Негативи на сайт билдърите

Срещал съм мнения, че със сайт билдър е много трудно да съдържанието, което се създава за сайта да е оптимизирано за търсещите машини – т.е. то по-лесно да се открива от Google, Bing, Yahoo и т.н.

Откриването на сайта от търсачките става чрез два процеса: първо те го „налазват“ (craw-ват) и индексират.

Не всеки линк (връзка от сайта, да речем от нова публикация) бива „налазван“. Ако е „налазен“ – то той може и да не се индексира (т.е. впише в резултатите).

Ако пък се впише в резултатите – то не е ясно на коя позиция (страница) в търсачките ще се впише, когато се потърси.

Не знам, не мога да Ви отговоря дали сайт билдърите може да се оптимизира съдържанието. На теория всичко, което публикувате трябва да се появи (ако сайта може да се чете от търсачките). При писането на pasivendohod.net аз спазвам само най-основните насоки за оптимизране на съдържание, а при WordPress то може да много лесно да се оптимизира чрез приставки като Yoast SEO и Rank Math.

Така че – ако ще влагате много усилия, средства и време във Вашия сайт, то може би сайт-билдъра може и да не е най-подходящата форма за Вас.

Ако изградите сайт, който е много конрекретен – да кажем сайт за домашен майстор в Габрово. Ако скачите създадения сайт с функцията на Google – Google my business, добавите го на картата, то и такъв сайт би трябвало (ако няма жестока конкуренция за „домашен майстор в Габрово“) да е на първа позиция в Google и да получава максималния трафик, който тази дума (ако въобще) генерира.

Така че – преценете.

Именно тук трябва да се обърна към онези от Вас, които разбират много повече от мен в тази насока – какво е Вашето мнение? Какви са другите „подводни камъни“, за които аз не се сещам?

Както винаги – аз ще се радвам, ако мога да отговоря на Вашите въпроси, коментари или забележки.

Ако пък искате да помогнете – споделете съдържанието с Вашите близки и приятели.

Вмъкнатите връзки в тази статия ( а и във всички мои статии въобще) може да съдържат така наречените афилиатски линкове (линкове, които ако бъдат натиснати и продуктът/услугата бъдат закупени), които ми носят комисионна, която не афектира крайната цена (във Ваш ущърб).

Аз никога не бих промотирал нещо само и единствено за комисионната – линковете са вмъкнати, защото съм счел, че продуктът/услугата си струва. Благодаря Ви, ако направите покупка, но не се чувствайте длъжни да го направите. у

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по