Сайт за лично творчество Wattpad (Уатпад, Ватпад) – може ли да се печели от него и как?

Сайт за лично творчество Wattpad (Уатпад, Ватпад) - може ли да се печели от него и как?

Аз знам, че тема „сайт за лично творчество“ изглежда меко казано не на място тук, където съм се посветил да давам информация за различните начини за реализиране на пасивен доход, работа на свободна практика, Интернет маркетинг и т.н.

Но, уверявам Ви, информацията си е напълно подходяща.

В редица статии аз писах за различните платформи (като Smashwords, Lulu, Kindle direct publishing, Ingramspark), които позволяват да се качват книги в електронен (или да се произвеждат такива в хартиен формат чрез метода Print on demand).

При всички статии споменах, че самопубликуването има една „голяма ахилесова пета“ – Вашето произведение може да бъде „затрупано“ насред стотици, хиляди такива.

Какво може да се направи по този въпрос? Може да добиете популярност преди да публикувате.

А как да стане това?

Чрез най-големия сайт в света за лично творчество – wattpad.com

Какво е Wattpad.com?

Wattpad e най-голямият сайт в света, който е посветен на публикуване на лично творчество.

Kъм 2018 година сайта твърди, че е достигнал 80 милиона аудитория.

Макар, че е наличен на над 50 езика, над 77 процента от съдържанието е на английски.

Регистрацията на сайта като читател или творец е напълно безплатна.

Сега – какъв процент от аудоторията не е англоезична, аз няма как да Ви кажа.

Има ли и хора, които са публикували на български на сайта? Има разбира се.

Трябва да знаете обаче азбучната истина, че ако решите да публикувате на някой „по-малък“ език, то Вашата аудитория ще по-малка.

Редица независими автори (да кажем най-малко англоезичните) използват сайта, за да създадат своя малка, но сплотена база от фенове.

И когато самопубликуват своите издания – те вече може да разчитат на някакви продажби.

Може ли да се печелят пари чрез Wattpad?

Самият сайт има свой „клон“, който се занимава с публикуването на по-популярни произведения.

Дали те могат да публикуват Ваше произведение? Което е написано на български?

Мисля, че отговорът е „не“. Както казах – всеки ден на сайта се качват може би стотици произведения (било то разкази, новели, стихове и т.н.). За да бъде забелязано – произведението трябва да генерира трафик (четения), както и добри отзиви от читателите. ‘

Oсвен с книгоиздаване – сайтът помага и произведения да намерят своя път към „малкия и големия екран“.

Пак трябва произведението да е станало много популярно.

Друг вариант, чрез който сайта помага са литературни конкурси, които се провеждат чрез него.

Wattpad също така дава възможност читатели от определени държави да закупуват така наречени монети, които да се използват за четене на произведения, които са „заключени“.

Самият Wattpad избира към този етап кои автори и кои прозведения ще бъдат включени. Ако тази възможност Ви е интересна, то винаги може да следите за промени тук.

Но както казах – трябва да си направите профил, да напишете нещо. И ако то стане популярно, то може и да печелите пари по този начин.

Финални мисли

Wattpad е един много хубав сайт, който може да сближи един автор с много читатели. Дори и да не се спечелят пари – то мнозина хора пишат, понеже им харесва като хоби.

Аз самия не съм ползвал Wattpad за да пиша в него (не защото съм сноб, а защото съм дяволски мързелив, дано един ден напиша всичко това, което би трябвало да напиша).

Сега – дали и произведенията, които се качат тук могат да бъдат „заринати“ от други произведения? Разбира се, че може.

В света на литературата – нищо не е сигурно. Може и да напишете нещо и да го предложите на най-големите издателства в света.  Те може и да го напечатат. Но това пак не Ви гарантира живот с коктейл в ръка в Канкун.

Може и да ползвате Wattpad като платформа, в която да се утвърдите (стига да знаете чужди езици). Аз самия познавам автори, които имат фенска база и печелят най-малко по 1000 долара на месец от продажбите на своите произведения.

Ще се радвам, ако българи, които пишат в Wattpad споделят своето мнение (моля Ви, не ме ругайте, че съм неграмотен /което си е истина/ и само окуражавам себеподобни чрез тези статии). Какви са Вашите съвети?

Темата е отворена и за всякакъв друг тип въпроси, коментари или забележки.

За да помогнете – споделяйте написаното в социалните мрежи. Признателен съм Ви, за което.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по