Стари акции или облигации. Можем ли да печелим от тях?

Стари акции или облигации. Можем ли да печелим от тях?

В Интернет циркулира (поне на български) по-малко информация относно стари акции или облигации. Въпросът е: можем ли да печелим от тях?

Относно стари акции или облигации

За да не навлизам в търговското и дружествено право (което си е сложно), като пиша за стари акции и облигации в тази статия, то аз имам предвид такива, които са на акционерни дружества. И акциите/облигациите съществуват (са налични) на хартия – т.е. не са в електронен вид. И са на приносител – този, който на прост език владее (държи) акцията/облигацията, той е собственик (знам, че това определение е много профанно, ала не мога да дам по-добро).

За другите видове акции/облигации – безналични и поименни, те са регламентирани по съвсем друг начин.

С промените, които са залегнали в нашия Търговски закон акциите на приносител отпадат.

За това – информацията (която има по-скоро любопитен характер), която ще представя може да се отнесе към законодателства на други държави, в които тези акции си съществуват.

Какво обаче ме подбуди да напиша настоящата статия?

Един филм, който гледах неотдавна (и чието име не мога да си спомня). В него – главният герой е живял десетилетия със своите родители в бункер, в който те са се затворили от времето на Кубинската криза (и ядреното противоборство между САЩ и СССР). В един момент герой излиза от бункера и се сблъсква с новия свят. След поредица от приключения (едно от които е продажба на бейзболни картички, които той притежава и са на голяма стойност) той се събира с жената, в която се влюбва. И в края на филма се оказва, че той е приказно богат, защото в бункера си неговото семейство има акции от компании като Кока-кола, Ксерокс и т..н., все акции на приносител, на хартия.

Филмът беше забавен. Ала края (тъй като съм човек алчен) ме впечатли.

Рекох си – може ли някой да забогатее, ако открие такива акции?

И се разрових. И се оказа, че може – ала при само много определени обстоятелства.

За старите акции/облигации и България

Поради бурната история на света в момента има все още много акции/облигации на приносител, който не нямат стойност.

Да вземем Първата и Втората световна война. Или Гражданската война в Русия и създаването на СССР.

Редица правителства (включително България през годините) са издавали облигации, които не струват в момента нищо.

За това, когато намерите акция/облигация трябва да направите много внимателно проучване.

Трябва да имате в предвид (поне това е моето гледище), че е по-малко вероятно да намерите акции/облигации на територията на България, които имат финансова стойност, отколкото в другите държави. Ние сме имали малка емигрантска общност, а и след Освобождението местните хора са влагали (най-много) парите си в местни дружества – кооперации и акционерни дружества с различен предмет на дейност, които след налагането на социализъм през 1944г. са били национализирани.

Всички акции и облигации, които може да видите в Интернет от този период в безплатни обяви нямат финансова стойност.

Ако все пак видите акции/облигации, които са „по-странни“, то трябва да направите проучване за тях.

Как да направите проучване на стари акции/облигации?

Ако намерите обява, че се продава дадена акция/облигация, то най-добре е да пуснете изображението й (ако има качено такова) през Google image search (функция на Google, чрез която се търсят изображения). Най-вероятно ще намерите съвпадащи резултати.

Или да напишете името на акцията/облигацията в търсачката.

Пак може да намерите информация дали се продават други подобни (и на каква цена).

Тези, които се продават в България с лекота могат да бъдат открити в Ибей, като цените там са даже по-малки.

Друго, което трябва да търсите е дали акцията/облигацията е маркирана по някакъв начин. С мокър печат, с който е отбелязано „cancelled“(отказана).

Друг метод, който се използва е продупчването на хартията с перфоратор.

Трети метод, който също бива използван е изписването на ръка думата „Void““.

Дори и на акцията/облигацията да няма подобни неща, то тя пак може да няма стойност. Последната дума е на компанията, която я е издала.

Ако търсите информация на английски език, то може да ползвате следния сайт: http://www.oldstocks.com/worth.htm

В него има доста информация, като литература и полезни връзки, които може да ползвате.

Оценяването (търсенето на информация) за акции/облигации може да е доста скъпо като тип услуга. Както казах – в повечето случаи то не си заслужава.

Ако пък владеете много добре даден чужд език и имате много свободно време – то помислете си зад тази възможност. Да проучвате миналото на дружества и техните акции/облигации срещу заплащане.

Добре, ако старите акции/облигации нямат финансова стойност, то тогава какво може да се спечели от тях?

Някои акции/облигации имат колекционерска стойност – поради начина, по който са оформени.

Как се определя тяхната цена?

Като се вземат няколко фактора: от кого е издадена акцията/облигацията? Какво е нейното състояние? Колко броя има от нея?

Да речем: първите акции на Плейбой са доста скъпи (защото има изобразена гола жена на тях). Ако са продупчени/маркирани/ пожълтели от годините, то цената пада.

Дружествата (или държавите) са издавали акции/облигации в стотици, хиляди броеве. Да попаднете на акция, която е от 1910 (да речем) не означава, че тя е скъпа.

Може да се продава за няколко долара.

Същото важи за произхода на ценната книга. В коя държава е издадена?

Според мен – тези, които са на големи, световни езици би трябвало да се търсят повече. Би трябвало.

Финални мисли относно стари акции/облигации и начините да се печели от тях

Това е тема, която, както казах ме привлече със своята екзотика. Малко вероятно е да намерите в нечий таван цяло съкровище.

По-скоро събирането на стари акции/облигации е хоби, което може да Ви обогати като човек. Ще придобиете умения като аналитичност, акуратност, търпение.

В бедната действителност на България е малко трудно да направите подобен тип търговия като свой начин на препитание (просто тук малко трудно ще се „снабдите със стока“, при условие, че „стоката“ е по-евтина в другите държави).

„Е, то и Ротшилд е започнал търговия със стари монети“ – ще кажете Вие.

Така е. Ще се радвам, ако темата бъде прочетена от българи, които са се специализирали в този дял на нумизматиката.

Какво е Вашето мнение по темата?

Ако написаното Ви е харесало – то споделете го в социалните мрежи. И прочетете другите статии в сайта, в които разглеждам най-разнообразни начини за печелене на пари.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по