Създаване на пасивен доход чрез Youtube (Ютуб)

Създаване на пасивен доход чрез Youtube (Ютуб)

Дълго се чудих дали да напиша статия на тема „Създаване на пасивен доход чрез Youtube (Ютуб).

Защо ли? Защото винаги съм мразил да обсъждам (да пиша) за очевадни неща. А и знам как може би ще реагира част от моята аудитория за написаното – „Благодаря ти много, капитан очеваден!“.

Все пак мисията на pasivendohod.net е да обсъжда колкото се може повече методи, чрез които може да бъде реализиран страничен, пасивен доход.

Та за Youtube (Ютуб) – за тези от Вас, които за пръв чуват това (знам, че това е малко реално, ала все пак) име, това е най-големия сайт в света за споделяне на видео съдържание.

Сайтът е част от Google и всеки ден бива посещаван може би от милиарди хора.

Всеки, който има регистрация на сайта може да качва видео – в резултат на платформата има всичко, за което може да се сетите, на всички говорими човешки езици.

За това – когато тръгнете да търсите информация в Интернет относно как да създадете пасивен доход за себе си, почти винаги ще видите „започнете свой канал в Ютуб“.

Създаването на канал е много просто – просто трябва да имате профил в Гугъл. И след това – може вече да качвате съдържание.

Разбира се – качването на съдържание трябва да следва определени правила и стандарти. Нагледал съм се хора, които качват противоречиво или чуждо съдържание (клипчета, на които е прибавен музикален фон или рамки да речем).

Скъпи хора, ако искате да стартирате свой канал – моля Ви, не правете подобни неща.

Качете нещо свое. Ако не сте сигурни дали Вашето съдържание нарушава нечии права – тук може да видите на английски някои основни препоръки.

За това – в зависимост от това, което ще представлява Вашето съдържание, то винаги проверете, преди да сте публикували нещо.

Какво да публикувам в Ютуб?

Това зависи от Вашето въображение. Виждал съм канали в Ютуб, в които човек топи метали чрез газова печка за топене на метали и има половин милион абоната. Виждал съм човек, който отваря мълчаливо нови издания на видео-игри, конзоли и т.н. И пак има огромна аудитория.

Всичко зависи от Вас.

Ако ми възразявате в момента: „Добре де, ако публикуването на материали в Ютуб е такава далавера, то ти защо нямаш канал там и не печелиш пари?“. Прави сте за критиката.

Ала аз винаги съм мразел да се снимам. Просто съм такъв като типаж.

Ако и Вие сте такива – нищо не Ви пречи просто да сте глас зад кадъра, да носите маска, да…. абе, да проявите въображение.

Публикувал съм – сега какво?

Трябва да кандидатствате за програмата на монетизация чрез реклами. Тя се нарича Youtube partner program.

Правилата, на които трябва да отговаряте са следните:

  • да сте пълнолетни (т.е. ако не сте – то може Вашите родители да Ви помогнат с регистрацията)
  • Вашия канал да отговаря на насоките и изискванията на Ютуб
  • През последните 12 месеца Вашите видеа да са изгледани поне 4000 часа (да кажем, че имате само един клип, който е с дължина 10 минути, 6 пъти гледане на този клип (от край до край) прави 1 час;
  • Да имате поне 1000 абоната
  • Да се регистрирате в програмата за реклама в Гугъл – Адсенс (Adsense)
  • да сте базирани в някоя от следните държави (България е една от тях):

Алжир Американска Самоа Аржентина Аруба Азербайджан Австралия Австрия Бахрейн Бермуда Беларус Белгия Боливия Босна и Херцеговина Бразилия България Канада Кайманови острови Чили Колумбия Коста Рика Хърватия Кипър Чехия Дания Доминиканска република Еквадор Египет Ел Салвадор Естония Финландия Франция Френска Гвиана Френска Полинезия Грузия Германия Гана Гърция Гватемала Гваделупа Гуам Хондурас Хонг Конг Унгария Исландия Индия Индонезия Ирак Израел Италия Ямайка Япония Йордания Казахстан Кения Кувейт Латвия Ливан Либия Лихтенщайн Литва Люксембург македония Малайзия Малта Мартиника Майот Мексико Черна гора Мароко Холандия Нова Зеландия Никарагуа Нигерия Норвегия Северни Мариански острови Оман Пакистан Панама Папуа-Нова Гвинея Парагвай Перу Филипини Полша Португалия Пуерто Рико Катар Република Ирландия Реюнион Румъния Русия Сенегал Сърбия Сингапур Саудитска Арабия Словакия Словения Южна Африка Южна Кореа Испания Швеция Швейцария Тайван Танзания Тайланд Тунис Турция Острови Търкс и Кайкос Уганда Украйна Обединени арабски емирства Великобритания Съединени щати САЩ – Вирджински острови Уругвай Венецуела Виетнам Йемен Зимбабве

Като изпълните изискванията – може да направите кандидатура.
В сайта пише, че понякога кандидатурата Ви може да бъде разглеждана в рамките на месец. Но колко точно – аз не мога да Ви кажа.

Колко може да се печели чрез Ютуб?

Това зависи от много фактори – като и не само: език, на който ще направите съдържанието. От своя страна – от коя държава ще получавате най-много гледания, какви и колко реклами ще имате на канала и т.н.

На английски език има много клипове, в които хора разкриват колко печелят. Може да ги видите за повече вдъхновение.

Ала – ако Ви мързи да направите това или не владеете английски, то е много различно. Виждал съм човек, който има утвърдена аудитория (около 40 000 абоната) и печели около 2500 долара. Виждал съм и хора с над 6 000 долара на месец.

Та – ако се питате дали българските ютубъри печелят толкова? Не мисля. Все пак един от най-важните фактори е от къде идва гледаемостта на видеото.

Та – ако ще правите нещо, то правете го на чужд език. Или го правете по такъв начин, че езика да не влияе

Финални мисли

Както казах – аз мразя да се снимам.

Преди време мислех да започна поредица, в която да закупувам неща в България (които могат да се приемат като антики) – и да заснемам целия процес, като крайната цел бе да ги продам чрез някой сайт в чужбина.

Липсата на средства ме спря – все пак и да сложа средна цена от 40 лв на закупено нещо, то за мен това са си доста пари.

Моето мнение е, че за да успее човек в Ютуб не са нужни чак толкова големи технически познания за видео обработка. Просто е нужна свежа мисъл.

Вярно е, че познанията в графичния дизайн не пречат. Много хора, които имат канали в Ютуб са епитом що се отнася до специални ефекти, графично оформление на самия канал (в Ютуб клипчетата имат статични изображения, които се наричат тъбнейли, според много хора те влияят много що се отнася до цъкането на определеното клипче).

Ако владеете английски – то мога да Ви препоръчам канала WPEagle. В него има много практически познания как се стартира сайт за афилиейт маркетинг. Макар, че видеата са обработени професионално, то те с нищо не са по-добри (в технически аспект) от български ютубъри.

Мисълта ми е, че всичко трябва да преди всичко „свежо“.

Ще се радвам, ако пак споделите Вашите мисли, коментари, критики. И споделите тази, както и другите статии на сайта. Кой знае – пък защо не направим заедно една поредица как се печели пасивен доход чрез Ютуб?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по