Създаване на съдържание около по-дълги ключови думи

Създаване на съдържание около по-дълги ключови думи

В pasivendohod.net аз пропагандирам създаването на сайт/блог като метод за печелене на пасивен доход, но заслужава ли си създаване на съдържание около по-дълги ключови думи?

Краткият мой отговор би бил „Да“ и в настоящата статия ще се опитам да се аргументирам.

 

Какво са дълги ключови думи (long tail keywords)?

По-дългите ключови думи, извинявам се за тафтологията, са поредица от думи, които заинтересовани потребители въвеждат в търсачките, за да намерят по-специфичен отговор на тяхното търсене.

Да кажем: „адвокат по бракоразводни дела пловдив“.

„Но тези специфични търсения не се ли извършват в по-малък обем? Колко хора се развеждат в Пловдив на година – по-малко от сто, че да търсят адвокати, които практикуват в областта на семейното право?“ – ще попитате Вие.

В зависимост от езика, на който е извършено търсенето – понякога е трудно да се каже какъв обем дори една по-дълга ключова дума би се търсила.

Ще дам конкретен пример: преди време имах клиент, който ми даде задание да му напиша статии на български около ключовата дума суши. Аз го сторих. Като се старах само статиите да са увлекателни и четивни. Не съм имал за цел (понеже не разбирам) как да оптимизирам най-добре написаното за търсачките.

Впоследствие – със задоволство открих, че клиентът ми е класиран на първа страница в Гугъл за ключовите думи „суши“, „суши в София“ и т.н.

Колко потребители ще посетят сайта му (който е сайт на ресторант) – може би стотина? Не мога да Ви отговоря.

Представете си, че подобен сценарий би се разиграл за ключова дума на английски: „sushi“, „sushi in new york““.

Там обемите, както и материалния интерес са умопомрачителни (класирането би довело до получаване на безплатен трафик, който ако бъде заплатен би струвал десетки, стотици хиляди долари на месец).

 

По-дългите ключови думи са бъдещето на SEO

Ако не сте убедени още, че по-дълги ключови думи може да доведат голям (и много силно насочен по естество) трафик ще Ви дам друг аргумент.

Според изследвания със всяка година се увеличават търсенията, които Гугъл (както и другите търсачки) регистрират като напълно нови.

Нима хората търсят за неща, които преди не са съществували?

Не. Поради усъвършенстването на търсачките – те стават все по-умни помощници на хората в търсенето им на все по-сложна информация.

Ще дам конкретен пример от хора, на които съм последовател (хората, които са зад проекта Income school).

Търсейки за какво да пише всеки блогър трябва да се съсредоточи (докато не стане много известен в своята сфера) около теми, в които няма много информация. Но може би има интерес от сърфиращи в мрежата.

Да кажем: на английски темата „може ли да ям с алергия към фъстъци в тайландски ресторант“ може би има огромен интерес.

Посещения от стотици хора на месец.

Така, създавайки съдържание около подобни теми: даден блог има шанса да привлече огромна аудитория.

Разбира се, правейки проучване около подобни теми, то блогърът трябва да прецени дали те са релевантни към неговата ситуация.

Колко хора биха търсели да речем на български (или на бошняшки, македонски, черногорски език подобни теми) – та може въобще да няма тайландски ресторанти на Балканите!

 

По-дългите ключови думи имат сходство с подобни други думи

Много думи са семантично свързани по между си.

Търсейки информация (да речем) около „майстор на коли в Пловдив“, то някой търсещ може да се натъкне и на „майстор на автомобили в Пловдив“.

Не е изключено, нали?

Създавайки съдържание – Вие може (без да знаете) да го класирате за множество ключови думи.

По-добре да имате публикация, която е класирана на първо място на 50 ключови думи на първо място, които се търсят по стотина пъти на месец (което означава потенциален трафик от стотици потребители), отколкото да имате 19-та позиция на ключова дума, която се търси по хиляда пъти на месец (и да имате няколко посещения в годината чрез нея).

 

Нарастването на потребителите на Интернет ще задълбочи само интересът към по-дългите ключови думи

Все още стотици милиони нямат достъп до Интернет (а и населението на Земята ще се увеличава).

Но Интернет потребителите непрекъснато се увеличават.

За това – тези хора, които имат сайтове на френски, португалски, арабски, английски, испански може да имат все повече посетители.

За това – дори и една ключова дума да няма на пръв поглед много търсения на месец, то това може би е измамно.

Защо ли?

Никой – освен търсачките не знае колко точно се търси дадена тема.

Второ – взимайки моя пример с недостатъчния достъп до Интернет, то може би ключовата дума „как да правим пари онлайн в Демократична република Конго“ (на френски) в бъдеще би имала десетки хиляди търсения (поради увеличаващото се население на тази страна). Дори и по-бедни – тези хора изграждат трафик, който струва нещо.

По-добре пръв на село, отколкото последен в града, нали?

„Тези хора няма какво да ядат, ти за Интернет бърбориш“ – ще каже някой.

Класирайки се на първо място за някои ключови думи – да кажем „хостинг“ и производните му, то означава, че Вие може да се пенсионирате. Повтарям – да се пенсионирате. И никога повече да не работите повече в живота си.

Заради евентуалните комисионни, които ще спечелите. Независимо колко „беден“ Ви се вижда пазара.

Не сте убедени?

Всяка нация има своя емигрантска общност в чужбина.

Да кажем – Пакистан има вероятно стотици хиляди емигранти, които живеят в богати общества
(като Западна Европа, САЩ, Канада).

Дори сайт на урду може да печели много пари.

И не на последно място: ако Ви се струва, че езикът, чрез който създавате съдържание в Интернет не се говори от много хора, то винаги има вариантът да преведете сайта си.

Аз съм написал статия относно превеждане на УърдПрес (WordPress) сайт чрез WPML. Прочетете я, за да разберете как.

 

Финални мисли относно създаване на съдържание около по-дълги ключови думи

Не пренебрегвайте по-дългите ключови думи, когато създавате съдържание.

Те може да Ви донесат голям трафик от търсещите машини – което може предпази Вашия блог от провал (можете да прочетете моята статия по темата).

Разбира се – създавайки съдържание дори и „по-разширени“ теми трябва да се запитвате дали към тях има потребителски интерес.

И да създавате много, ама много съдържание (защото така няма как да сгрешите).

 

Ако сте харесали  pasivendohod.net –  може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате страницата ми във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по