Създаване на Wiki сайт

Създаване на Wiki сайт

Ако се чудите точно какъв тип сайт следва да създадете, то създаване на Wiki сайт трябва да е една от опциите, с която следва да сте запознати.

С настоящата статия ще се опитам да ревюирам добрите и лошите страни на Wiki сайта (като концепция).

Какво е Wiki сайт?

Wiki сайтовете са големи по обем и съдържание сайтове, в които има множество вътрешни връзки (линкове), които следва да направят навигирането от страна по потребителя колкото се може по-лесно. И по-бързо (думата „wiki“ идва от хавайски и означава именно „бързо“).

Най-популрен такъв сайт е Wikipedia – гигантска енциклопедия, в която съдържанието е създадено от нейните потребители (и различните статии са свързани по между си посредством ключовите думи).

 

Можем ли да създадем свой Wiki сайт?

Разбира се, че можем да създадем свой Wiki сайт.

И да печелим от генерираният трафик (който може да е огромен по обем).

 

Популярни опции, които можем да ползваме, ако искаме да създадем свой Wiki сайт

Един от най-популярните методи, чрез който лица създават свои Wiki страници е сайтът fandom.com

Регистрацията на него е напълно безплатна. И могат да се създават Wiki страници на различни езици – без да е необходимо да се знае как се програмира.

Негативната страна на fandom.com е, че създавате нещо свое на трета платформа.

Аз, ако сте чели моята статия за Blogger (Блоггър),както и Medium знаете, че съм против да се създава свое собствено съдържание на трети сайт платформа. По този начин Вие губите значителна част от възможностите за печелене на средства. А и никога нямате абсолютно пълен контрол.

За това – за тези, които желаят да създадат свой Wiki сайт Ви съветвам да го направите чрез WordPress, като се инсталира някой платена или безплатно разширение за създаване на Wiki.

Подобни разширения са следните:

 

Плюсове и минуси на Wiki сайта

Съществуват множество теми (ниши), към които има много голям интерес.

Виждал съм Wiki сайтове, които са посветени на Хари Потър, които имат десетки хиляди посетители (на седмична база). Защото чрез Wiki сайтовете може да се създаде съдържание, което е базирано около неологизми (думи, които са изкуствено наложени в езика чрез масовата култура). Като „Авада Кедавра“, ако вземем пример от Хари Потър.

Минусът на Wiki сайтовете са, че понякога те много трудно могат да бъдат монетаризирани с нещо различно от реклами (като афилиейт оферти)

И разбира се – Wiki сайтовете изискват много голямо, уникално съдържание.

Ако си мислите, че ще попълните своя Wiki сайт с друга, достъпна информация, която не е уникална – не се занимавайте.

Няма да добиете трафик от търсачките по този начин.

За това – освен ако нямате голям екип от помощници, то следва да си помислите дали си струва.

Да пишете по цял ден за неща, които може и не монетаризирате.

Или да пишете статии за съдържание, което може да е полезно за потребителя във времето.

П.С Дори създаването на уникално съдържание понякога не може да помогне. Защото трети лица могат да го откраднат. Вижте моята статия как да защитите своето съдържание в Интернет.

 

Финални мисли относно създаване на Wiki сайт

Wiki сайт на популярна тема може да има огромен трафик.

Дори и с реклами – може да печелите по десетки долари на ден.

Замислете се, виждайки плюсовете и минусите на Wiki сайтовете.

 

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net да споделя за различните възможности за създаване на пасивен доход – то може да помогнете, споделяйки някой от качените материали чрез социалните мрежи. Или да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по