Трябва ли да деиндексираме таговете, архивните страници, категориите от нашия сайт?

Трябва ли да деиндексираме таговете, архивните страници, категориите от нашия сайт?

Структурата на даден сайт е от много важно значение за търсачките (добрата структура винаги носи SEO полза). За това мнозина собственици на сайтове се питат: трябва ли да деиндексираме (да не позволим да се индексират) таговете, архивните страници, категориите от нашия сайт?

С крехкия ми опит ще се опитам да отговоря на този въпрос.

Създаването на структурата на сайта трябва да предшества всичко друго

Трябва да имате ясна представа как ще оформите Вашия сайт още в началото, още от момента на неговото разработване.

Няма значение дали ще ползвате платформа за менажиране на съдържание като WordPress или ще ползвате някои от платформите за блогване като Блоггер, Тумблр.

„Ха, та твоя сайт, прехваленият pasivendohod.net има много странно оформление на менюто, ако това имаш предвид“ – ще кажете Вие.

И сте напълно прави. Аз съжалявам, че така направих блога ми. Това е една от често правените грешки при блогването. 

Но на този етап е прекалено късно да реаранжирам страниците, категориите на сайта.

Пак повтарям – Вие трябва да го направите още от самото начало.

Страниците (Pages) са главните оформящи „блокове“. Освен начална страница, може да имате такава за контакти, за политиката за поверителност и т.н. Не е нужно да направите страница „Блог“, а в нея да създадете категории за различните теми, за които ще създавате съдържание.

Може дирекнто да направите категории, в които да публикувате впоследствие публикациите Ви.

Аз съм последвовател на едни американци – Income school, които разработват сайтове, чрез които да печелят. Вижте техния сайт за аквариуми – https://fishtanksetups.com/

Структурирането на сайта помага на търсачката да разбере за какво е този сайт (например – има съдържание, което е насочено към отглеждането на различни сладководни риби).

 

Трябва да се индексира това, което би носило полза за потребителите

За съжалние, отговорът на въпроса какво трябва да индексираме (съответно – останалото да деиндексираме) е малко политически коректен. „Според зависи“.

Но нека да го разтълкуваме.

Търсачките „лазят“ съдържанието, което може да е публично достъпно. И след прилагане на техните правила – те „решават“ да го включат в резултатите по дадено търсене, т.е. да го индексират.

Този процес се осъществява чрез супермощни компютри, отнема време, както и средства.

Логично е Вие, като собственици на сайтове да искате Вашите потребители да могат да получат резултати, които да задоволят тяхното търсене.

За това – ако се поставите на тяхно място, то кое ще искате Вие да намерите, ако сърфирахте като тях?

Всяки сайт поддържа така наречените архивни страници – те може да например страници с всички публикации, които сте написали в даден месец.

По този начин, ако създадете публикации, както и архивни страници, които могат да се индексират в търсачките, то Вие ще създадете дубликащо се съдържание – съдържание, което съществува с различни връзки.

Според мен – създайте си архивни страници, ако това помага на потребителите. Но не ги правете така, че да могат да се индексират в търсачките.

Същото се отнася и за таговете.

Ако сте забелязали – понякога под публикации биват изреждани редица ключови думи, които пак правят клъстер от Вашите публикации.

Аз, в началото на писане на статиите за pasivendohod правех ужасно много тагове. И ги правих индексируеми.

Чрез превеждане на сайта ми на няколко езика с WPML – тези тагове станаха ужасно много. Абе, над 1000.

 Според мен – създавайте си тагове (макар че, имайки си търсачка, то на сайта те не са му нужни чак толкова), но не ги индексирайте. 

Ше отнеме твърде много време за да ги деиндексирате впоследствие.

„А категориите?“ – ще попитате Вие.

Срещал съм мнения и в двете посоки – че трябва и не трябва те да се индексират.

Има сайтове, които имат множество категории. Такива са да речем сайтовете за електронна търговия.

Деиндексирайки категории – не нарушавате ли структурата на Вашия сайт? Твърде, твърде е вероятно.

Ще се радвам, ако статията бъде прочетена от хора, които по-усърдно се занимават със SEO. Какво е Вашето мнение?

 

Как се деиндексират части от сайта?

pasivendohod.net е WordPress базиран сайт. И за неговата техническа и on-page SEO оптимизация аз ползвам разширението Rankmath.

То позволява съвсем лесно определени типове страници да бъдат изключени (деиндексирани).

Или такива страници да бъдат индексирани, но да не бъдат следвани.

Ако желаете само определена страница да бъде деиндексирана – то аз нямам поглед как това може (ако може) да се осъществи.

Настройките, които се правят в Rankmath дават указания на търсачките. Те може (в повечето случаи го правят) да ги счетат. Но понякога е много трудно даден резултат да бъде включен отново (или не), така че както казах в началото – винаги мислете. И предприемайте действията в началото.

„Е, няколко резултата повече или по-малко не са толкова фатални“ – ще си кажете Вие.

Може, ако правите сайт само за хоби. Ако искате да печелите от каченото съдържание. Вие вече сте в битката за повече очни ябълки, които да са насочени към Вас. А търсачките са един от най-сериозните, безплатни, прогнозируеми източници на трафик.

 

Финални мисли трябва ли да деиндексираме таговете, архивните страници, категориите от нашия сайт?

Съвсем спокойно може да деиндексирате таговете и архивните страници от Вашия сайт.

Моето мнение относно категориите по-скоро клони към не (че трябва да си ги оставите).

Ще се радвам, ако тази статия предизвика дискусия. И по-опитни SEO експерти изкажат своето мнение.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net, то може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по