Съвети При Кандидастване За Дистанционна Работа

Съвети При Кандидастване За Дистанционна Работа

Дистанционната работа е постоянно търсене на нови ангажименти (тъй като мнозинството от възможностите са еднократни проекти), за това реших да споделя 6 (шест) съвети при кандидастване за дистанционна работа, които са ми помогнали на мен.

Повечето възложители на работа (работодатели) преглеждат най-напред профила на фрилансъра (работещия на свободна практика)

Всички сме чували, че по всеки доволен клиент носи три нови клиенти, а недоволният може да отнеме десет потенциални възможности.

Уви, това се отнася до голяма степен и при дистанционната работа.

Всичко започва от цялостния облик на профила на фрилансъра (работещия на свободна практика) и отзивите, които той е получил.

Понякога – това до такава степен е „изродено“, че множество хора, които желаят да работят дистанционно пристъпват към една от най-утвърдените порочни практики в занаята – закупуването/разменянето на фалшиви отзиви.

Мили приятели, не постъпвайте по този начин.

Работата на свободна практика може да е достатъчно трудна, за да се опитвате да си изградите фалшив, позитивен образ.

Защото, ако не можете да се справяте с това, което възнамерявате да извършвате – в крайна сметка ще се получите заслужените си забележки от истински клиенти.

И край.

Остава Ви само да създавате нови профили в сайтовете за дистанционна работа (практика, която е изрично забранена от тях).

„Какво трябва да правим, ако искаме да получим работа, а нямаме натрупани отзиви?“ – ще попитате Вие.

Разгледайте всички сайтове за фрийланс, за които до момента съм написал статии:

Направете си профил в тези, които са най-лесни за начинаещите – като Fiverr (да речем).

И в началото кандидаствайте за тези проекти (работа на парче), в които възложителят има най-малко претенции.

Помнете, че мнозинството от възложителите са собственици на малък, семеен бизнес.

Цената е изключително важна за тях (може да предложите да извършите работата дори и под най-ниските стойности, които е определил пазара).

Първите няколко отзиви ще Ви помогнат да натрупате самочувствие. И лека-полека вдигайте цената на своя труд!

 

Пазете се от некоретни възложители на работа (работодатели).

Както във всеки бизнес, така и този има хора, които са измамни.

Може да прочетете моята статия за най-разпространените измами при работа на свободна практика.

Но, ако трябва да резумирам какво съм написал там, то ще Ви кажа:

  • не работете безплатно. Старайте се да не изпращате мостри/безплатни примери от това, което сте се специализирали да правите (защото то лесно може да бъде откраднато).
  • профилът в сайта за работа си е само Ваш. Няма такова нещо трети човек да го наеме. Може да претърпите сериозни загуби, ако дадете достъп на трети хора.
  • ако работата Ви е в сферата на консултирането, то поставете някаква граница. Хубаво е клиентите Ви да бъдат информирани за базовите процеси, да получат някакъв базов, предварителен отговор. Но помнете, че някой може да се възползва от Вас (да речем, ако сте юрист, то да получи отговор на своето запитване). Кажете на клиента – ако желае по-разширен, пълен отговор, то да заплати за консултацията. Сиренето е с пари!
  • извършвайте комуникацията с клиентите само чрез сайта. Заплащането да става само чрез сайта. Мнозина клиенти предлагат комуникацията да се измести на трета платформа, програма – често защото желаят да Ви попитат за извършването на неморална, противозаконна услуга. Или да се извърши разплащане по друг начин, защото сайтовете за дистанционна работа имат големи комисионни (често около 20 процента от договорената сума). Разплащането чрез сайта защитава и двете страни. Защото, повярвайте ми – много е лесно възложителят впоследствие да се отметне. И да Ви каже: „не съм доволен от извършеното. Имаше грешки и т.н.“. Подобни гнусни мошеници мамят множество хора по този начин.

Бъдете кратки при кандидатстването

Както казах – повечето възложители (работодатели) са представители на малкия бизнес.

И повечето възможности за работа не се измерват в хиляди долари (както мнозина хора си въобразяват).

Те желаят извършването (било то еднократно или периодично) на конкретна задача.

Вашата цел е да ги убедите, че именно Вие сте човекът, който е способен да се справи.

Набледнете, че Вие имате нужните умения и необходимия опит.

Посочете, че можете да извършите работата в посочения срок (или да определите някаквъв разумен такъв).

Освен, ако не печелите много от работа на свободна практика, избягвайте да използвате платените опции на сайтовете на дистанционна работа, които правят така, че Вашата кандидатура да изпъква.

Не е сигурно, че запитването за извършване на работа не е просто опит на възложителя да прецени колко би му струвало изпълненеито на задачата.

Платените опции са едни от методите, чрез които сайтовете печелят допълнително средства.

За повечето проекти – въобще не си струва те да се използват.

Бъдете постоянни и не се отчайвате – Вие сте само малка част от един свят, в който „надлъгването“ е норма.

 

Бъдете креативни в търсенето на дистанционна работа

Освен посочените сайтове, в които има еднократни проекти или по-продължителни такива, то не залагайте само на този източник на заетост.

В кой сектор от услуте Вие упражнявате дейност?

Защо не се свържете с дружества, които оперират и не им предложите своите услуги?

Ако сте изпълни стъпките, които се извършват при регистрация на лице, което упражнява свободна професия, то можете да им издавате разходооправдателни документи (за платените от тях суми).

„Т.е. казваш да отворим Търговския регистър или друг подобен и да звъним на разни фирми. Страхотна мисъл!“ – ще кажете Вие.

Не само.

Има регистър Булстат – в който може да намерите данни за юридически лица с нестопанска цел. Има регистри за медиатори, независими оценители, синдици, адвокати и други.

Може да отворите сайтовете за работа – местни и международни такива, за да търсите дружества, които директно търсят някой, който да им помогне.

Прочетете моята статия за дистанционна работа с компютър, за да се убедите, че има подобни позиции.

Просто трябва да сте упорити.

И да си повтаряте: „никой не ми е длъжен. Никой няма да ме заведе под ръчичка до желаната заетост или търговия. Това трябва да го направя сам/сама.“.

Финални мисли при кандидстване за дистанционна работа

Който не работил за себе си – на своя сметка, но и за свой риск, то той/тя не знае колко трудно може да е това.

За това – трябва да имате вяра в себе си. Винаги да предоставяте качествена услуга.

И да мислите.

Ще има периоди, в които въпреки усилията Ви – няма да намирате заетост. Просто това е пазар, като всеки друг.

Ценете клиентите, с които се изградили връзка (и чрез които получавате множество ангажименти).

Хубаво е дистанционната работа да бъде съчетана с други възможности, чрез които да печелите доход.

В pasivendohod.net има над 150 статии, които говорят за такива. Прочетете колкото се може повече статии, за да се вдъхновите.

 

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net да споделя най-различн информация за реализирането на пасивен доход, то може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате моята страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по