Balkan.auction – бивш Auction.bg – българският сайт за търгове

Balkan.auction - бивш Auction.bg - българският сайт за търгове

Дълго се двоумях дали напиша ревю за balkan.auction – бивш auction.bg (произнасян като аукцион.бг). Той е един от най-добре познатите сайтове за търгове в България.

Защото е все едно да пиша за други добре познати сайтове – като olx.bg или базар, но тук имаме функционалност за наддаване (търг). Какво може повече да добавя аз? Но търсейки нови теми, които да включа в pasivendohod.net, то забелязах, че има значителен интерес към ключовите думи “ auction bg“ и „балкан аукцион“, поне в Гугъл.

И тъй като аз никога не съм се противопоставял на евентуалния посетителски интрес, то реших да напиша тази статия, обощавайки моя опит с платформата.

Какво е Balcan.auction – бивш Auction.bg?

Balcan.auction e сайт с доста сериозна история.

Започва през далечната 2005 година, като тогава може би се подвизава с името auction.bg. Защо може би ли? Защото ако сега въведете домейна auction.bg в браузъра Ви, то ще бъдете пренасочени към Balcan.auction. Тогава сайтът е насочен към българската аудитория.

Впоследствие (когато и аз почнах да го използвам) – има добавени функционалности, които го правят по-скоро международна платформа.

Към днешна дата на сайта има регистрирани десетки хиляди потребители. И са качени десетки хиляди търгове за предмети, които попадат в най-различни категории.

Разнообразието от големи артикули е толкова голямо, че може да попаднете на най-различни неща.

Ето наприер какво си купих аз преди време: уникален сервиз за чай, който е произведен в Северна Корея!

Сервизът за чай от Северна Корея, който си купих чрез Auction.bg/ Balkan.auction

 

Голямата разлика, която разграничава balkan.auction от сайтовете за безплатни обяви е, че тук има възможност не само да бъде директно закупена даден предмет, а и да бъде наддавано за него за определен период от време (търг).

Как работи Balkan.auction – бивш Auction.bg?

Сайтът е напълно свободен и безплатен за регистрация.

Всеки регистрирал се потребител има възможност да качва свои листинги с търгове. Или да наддава за тях.

При спечелването на даден търг предметът може да бъде изпратен чрез куриер с наложен платеж. Или да бъде използван Paypal – при международните транзакции.

Всеки потребител може да комуникира с останалите чрез лични съобщения. Както и може да оценява всеки друг потребител при завършен търг.

Трябва да знаете (особено ако купувате), че множество продавачи в Balcan.auction имат свои собствени правила при покупко-продажбата. И повечето работят с такива потребители, които имат определен брой положителни отзиви. 

Т.е. те са закупили нещо в рамките на няколко аукциона. И са били коректни.

Единственото, което може да се заплати в Balkan auction е промотиране на даден търг.

Всеки търг може да бъде стартиран при определена цена.

Като продавача има възможност и да въведе скрита, запазена цена, която е известна само за него. Ако тази пределна цена не е достигната при наддаването, то артикула няма как да се продаде.

Колкото до наддаването: то е с различни стойности, в зависимост от цената. Според секцията „Помощ“ на сайта: „Стъпката в наддаването е фиксирана, но с различна стойност при различните ценови интервали:
от 0.01 до 0.99 лв. – 0.05 лв.;
от 1.00 до 9.99 лв. – 0.10 лв.;
от 10.00 до 99.99 лв. – 0.50 лв.;
от 100.00 до 499.99 лв. – 1.00 лв.;
от 500.00 до 999.99 лв. – 5.00 лв.;
от 1000.00 до 4999.99 лв. – 10.00 лв.;
от 5000.00 до 9999.99 лв. – 50.00 лв.;
от 10000.00 до 49999.99 лв. – 100.00 лв.;
от 50000.00 до 249999.99 лв. – 500.00 лв.;
над 250000 лв. – 1000.00 лв.

Всеки стандартен аукцион е с явно наддаване, като за победител се обявява потребителя, въвел най-високата цена. При условие че разликата между въведените суми от победителя и втория класирал се потребител е по-голяма от стъпката за наддаване, то крайната цена на аукциона се формира от сумата на втория плюс една стъпка. Подредбата на потребителите е в низходящ ред на въведените от тях суми.“ (Връзка към правилото).

Можем ли да печелим пари чрез Balkan.auction?

Моето мнение е, че Balkan.auction е една страхотна допълнителна възможност, която може да Ви донесе допълнителни възможности за продажба.

Преди да продавате обаче, то трябва да знаете, че трябва да се подсигурите. И Вие може да продавате само на купувачи, които имат добри отзиви.

И да упоменете изрично, че транспортните разходи са за сметка на купувача.

Ако продавате множество еднородни артикули,  то може да ги обединявате в така наречените „лотове“.

Имайте в предвид, че тези съвети са за продаването на вещи, които са Ваши лични. И са втора употреба. Ще поясня това по-долу.

Ако сте решили да продавате професионално – то се посъветвайте допълнително със счетоводен експерт.

Какви отговорности имаме при продажбата в Balkan.auction?

Сайтът е само платформа.

В България продажбата на лични вещи, които са втора употреба е освободена от данък, който се дължи от физическите лица.

Но какво би се случило, ако речете да продадете една по една петстотинте книги от библиотеката на покойния Ви дядо?

И това стане чрез куриер, които подават данни към НАП?

Или пък желаете да продавате професионално – регулярно да извършвате сделки?

Докато при първата хипотеза законът би трябвало да е на Ваша страна (и пак да давате обяснения, ако имате проверка от НАП), то при втората, то Вие сте си т.нар. „търговец по занятие“.

Тези суми трябва да се декларират пред данъчните власти.

Така че – ако сте си наумили сериозно, то е хубаво да се свържете със счетоводен експерт.

Ще се радвам, разбира се, ако такива, които прочетат тази статия се включат по темата.

Финални мисли за balkan.auction – бивш Auction.bg – българският сайт за търгове

Аз много харесвам balkan.auction. И сега, гледайки към вещите, които съм закупил чрез сайта, усещам задоволство.

За тези, които желаеят да имат нов канал за продажби – сайтът може да Ви помогне, особено, ако искате да оперирате в някоя ниша, която е просто нереалистична в малкия град, в който живеете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по