Автоблог. Што е авто-блог и како заработувате од него?

Автоблог. Што е авто-блог и како заработувате од него?

Во оваа тема ќе разгледам „сенка“ метод за заработка на Интернет – автологот и зошто добра идеја е погрешна.

Што е автоблог?

Автоблог е Интернет-страница која „пресретнува“ и објавува содржини од други страници со минимална човечка интервенција – т.е. објавува содржини автоматски.

Авто-блоговите ја користат предноста на публицитетот на содржината на Интернет.

Идејата што стои зад авто-блоговите е тие да „курираат“ (т.е. селективно избираат) содржина – да речеме дека тие избираат само страници со новости на одредена тема (да речеме – новости од берзата).

Наместо корисник да пребарува на Интернет за различни вести од различни извори – тој може да ги чита од едно место, од кои секоја е означена од каде потекнува.

Но, што се случува со оваа технологија?

Негативните аспекти на авто-блогирањето

Постојат луѓе на Интернет кои сакаат да заработат пари – без да инвестираат ништо од себе.

Тие купуваат поевтини домени (имиња на нивните идни страници) и создаваат многу автоблогови за копирање содржина од други страници.

Да речеме сто блогови да објават 10 објави дневно. Што е 1000 публикации.

„Но, Google не индексира дупликат содржина? Тие ќе останат со истата содржина“, прашувате.

Да, Google и другите машини за пребарување не индексираат содржина што е удвоена на многу места.

Но, овие типови на луѓе го „влечат“ сообраќајот од социјалните мрежи преку лажни профили.

И повторно, тие заработуваат од рекламирање (од повеќе засенчени страници за рекламирање).

Се разбира, она што го напишав е полесно да се каже отколку да се направи.

Понекогаш се пријавуваат нивните страници, нивните сметки на социјалните мрежи се забранети.

Но, тоа е ѓаволска игра на мачка и глушец.

„Добро, колку заработуваат од овие страници? – ќе прашаш.

Тешко е да се каже – но замислете дека овие сто страници заземаат по 10 објави. Ова се 1000 публикации. Во просек, постот прима една посета од потполно реална личност. Ова се 1000 посети. Ако го поставиме рекламниот профит на долар за секои 100 посети, тогаш овие луѓе заработуваат 10 УСД на ден од овој вид активност.

Што е многу, многу жално.

Како што реков, со секој изминат ден, пребарувачите (како Гугл, Бинг, Јаху, итн.) Стануваат сè попаметни. Социјални мрежи – исто така.

Мислам дека за неколку години лажните профили и објавувањето сомнителни материјали ќе станат многу тешки, ако не и невозможни.

Самиот софтвер ќе ја филтрира (како што прави сега Фејсбук ако се обидете да поставите сомнителен линк) самата содржина и ќе остане чиста.

Во бугарскиот закон за авторско право и сродни права, нивниот дел, кој е посветен на дозволената употреба на странски материјали – без финансиски надомест за авторите.

Наместо тоа, јас сум на мислење дека не може да се создаде автоблог и да се излечи нечија содржина со јасна идеја дека некој ќе профитира од тоа.

За мене, ова е спротивно на законот.

Многу луѓе ќе бидат изненадени, но и плагијат е кривично дело што се казнува со Кривичниот законик. (Не дека некој не може да види како се објавуваат цели статии од една на друга страница – со мала забелешка дека текстот е земен од едно место).

Конечни размислувања за блогови и заработка од нив

За мене, ова е концепт што ќе згасне во следните години.

Само што никој нема да може да заработи од тоа.

Како тогаш може да се профитира од такви работи?

Според мене, единствениот начин е да се објават содржини што не подлежат на авторски права.

Според член 4 од Законот за авторско право и сродни права, ова се:

1. (додаток – СГ, број 21 во 2014 година) нормативни и индивидуални акти на органите на државната управа, актите на судовите, како и нивните официјални преводи;
2. идеи и концепти;
3. фолклорни дела;
4. новости, факти, информации и податоци.

Како можете да заработите пари од овие работи? Зарем не звучат многу украсено? (Што е новост, каква информација, кои податоци?)

Јас не можам да дадам јасен одговор на сето ова. За човек е многу лесно да прекрши нечие право.

Значи – не вреди.

Beе бидам среќен ако те сака темата. Споделете го она што го пишувате на социјалните мрежи со вашите пријатели и семејство.

Погледнете ги другите материјали што ги имам поставено на страницата.

На овој начин ми помагате во неговиот развој.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење