Амазон ФБА. Што е тоа и како можеме да извлечеме корист од тоа?

амазон фба

Ако повторно го слушнете зборот „Амазон ФБА“ (или за прв пат), тогаш „изостри ги ушите“.

Во оваа статија, ќе ги разгледам основите на еден од најчестите методи за заработка на Интернет, имено услугата на Амазон (Амазон) – Амазон ФБА (Амазон ФБА).

Што е Амазон ФБА?

Во голем број на написи – за објавување видеа, е-книги и аудио книги, вршење микро-услуги, продажба на рачно изработени предмети, работа како курир (тука ,, тука, тука, тука, тука ,, тука ,, тука ) Сигурно веќе ве убедив дека компанијата Амазон нуди различни методи со кои некој може да заработи пари преку неа.

Сега е мојот ред да се обидам да ја објаснам нивната услуга Амазон ФБА.

Сите сме слушнале за е-трговија – со ризик да се преправаме дека сме многу паметни (што јас не сум), мора да започнеме тука.

Имаме продавница / платформа на која се прикачуваат многу производи. Ако некој порача – некаде таму „дуќанџија“ ја зема предметот од неговиот магацин / продавница и му ја испраќа на клиентот.

Не е комплицирано, нели?

Сепак, Амазон го воведе следниов ѓавол / пресврт.

На нивните страници (Амазон има многу страници за различни пазари како што се Соединетите Држави, Канада, Велика Британија, Франција, Германија, Холандија, Италија, Шпанија, Индија, Австралија и Нов Зеланд, Јапонија), трети лица исто така можат да ја продаваат својата стока – или користејќи база на сопствен дом или изнајмен склад.

Токму во последниот – странски изнајмен магацин од Амазон – видоа можност да заработат повеќе пари.

И така, се роди услугата Амазон ФБА – Исполнување од Амазон. Преку него – трговците можат да ја чуваат својата стока во магацинот на компанијата. И, ако клиент порача – компанијата ја испраќа стоката, а во меѓувреме се занимава со сите активности што мора да се извршат – поддршка на клиентите, прифаќање на вратена стока итн.

За оние кои не ја гледаат придобивката од ова и си велат: „добро, ова е видео-модифицирана форма на пратка (продажба на туѓа стока во замена за провизија) – ова е до одреден степен точно.

Но, само до одредена.

Кои се придобивките од Амазон ФБА?

Амазон има огромна глобална покриеност. Регистрираните корисници на компанијата се стотици милиони.

Покрај бесплатната регистрација – компанијата нуди и платена претплата, која обезбедува многу услуги како бесплатна, брза испорака и многу повеќе.

Според следниов напис во Fortune Magazine има 112 милиони регистрирани платени претплатници во САД на платена претплата на Amazon Prime!

Тие исто така можат да нарачаат стока со бесплатна испорака од Амазон ФБА.

Што ќе каже ова во пракса?

Повеќе од еден милион производи (во разни ниши) се поставени на Амазон.

Да речеме дека во дадена ниша има 1000 производи. Производот број 1 може да се продава стотици, илјадници пати на ден!

И тука доаѓаат „гуруата“ кои велат – направете 1000, 10 000 на ден преку Амазон! Во пракса и теорија, тоа е така – луѓето кои продаваат врвни производи во ниши заработуваат многу. Ако го користиме горенаведениот пример со 100 производи, ако обележувањето е 1 лева, тогаш профитот може да биде 100 лева дневно. Ако повеќе или повеќе производи?

Кои се недостатоците на Амазон ФБА?

Амазон ФБА е достапна како услуга во различни земји во кои работи компанијата.

Веб-страниците се како што следува:

– за САД – https://sell.amazon.com/fulfillment-by-amazon.html

– за Канада – https://www.amazon.ca/fulfillment-by-amazon/b?ie=UTF8&node=13718755011

– за Индија – https://services.amazon.in/services/fulfilment-by-amazon/benefits.html

– за Австралија – https://services.amazon.com.au/services/fulfilment-by-amazon/benefits.html

– за Јапонија – https://services.amazon.co.jp/services/fulfillment-by-amazon/en/fee.html

– за Велика Британија, https://services.amazon.co.uk/services/fulfilment-by-amazon/features-benefits.html

Амазон работи и со ФБА во Германија, Италија, Шпанија и Холандија. Можете да изберете да работите само во една европска земја или во неколку (истовремено).

За Индија – барем така беше пред извесно време, регистрацијата беше можна само за компании регистрирани во Индија.

Значи – кои се недостатоците? Па – ова се такси. Специфичните такси се за секој пазар.

На пример, тука се хонорарите за Амазон ФБА на Amazon.com (САД).

Постојат два плана – индивидуален и деловен. Според индивидуалниот план, надоместокот е фиксен 0,99 центи за секоја продадена ставка плус дополнителни такси. Според деловниот план, имаме надоместок од 39,99 УСД месечно за кориснички надомест плус дополнителни надоместоци. Според индивидуалниот план, помалку од 40 артикли можат да се продаваат месечно.

Еве ги дополнителните надоместоци што (не од мрзеливост), за да не збуните, ќе ви го дадам следниот линк (ако не разбирате англиски, можете да го користите Google translate за да го најдете патот):

https://sell.amazon.com/pricing.html?ref_=sdus_soa_fees_n#referral-fees

Главната работа што треба да ја знаете е: плаќате и за складирање на вашиот производ (продаден – не продаден), ова е ризик што го преземате.

Покрај тоа, производите што се испраќаат за складирање мора да бидат обележани со баркод и спакувани според стандардите на компанијата.

Темата за такси, складирање и испорака на стоки е многу долга – планирам да создадам посебна статија за тоа.

Другото нешто што е многу важно да се знае и да се има предвид е администрација на индиректни даноци.

Постојат различни видови индиректни даноци во различните земји каде што работи Амазон – во Европа овој данок е ДДВ.

Како претприемач, мора да го администрирате овој данок, што во некои случаи (во зависност од законот) значи дека треба да се регистрирате за ДДВ.

Даночните режими се многу сложени и не се обврзувам да ви дадам совет во врска со ова.

Ако продавате во различни земји на ЕУ (да речеме истовремено во Германија, Шпанија, Италија, Холандија, Велика Британија) – можеби ќе треба да се регистрирате за ДДВ во различни земји.

Интернетот е полн со видеа од „гуруа“ кои велат дека можете да заработите стотици илјади долари годишно со продажба на стоки увезени од Кина (од AliExpress или Alibaba) директно во магацинот Амазон ФБА. Во случај на увоз, вие сте одговорни и за сите царински формалности што можат да се појават.

Конечни мисли

Амазон ФБА според мене е „висока топка“ – тоа е за претприемачи кои имаат „многу суво во џеб“. И кои се многу лукави.

Како што реков – со големи количини постои голема одговорност.

Не сакам да ви дадам повеќе „интелигенција“, што е најисплатливо да ја регистрирате вашата компанија ако сакате да продадете во ЕУ, на пример. Даночните режими се многу сложени – и да речеме дека понискиот директен данок на добивка во една земја може да се „изеде“ од администрацијата на индиректниот данок на ДДВ или давачката со која ќе се оданочуваат вашите добра (ако се увезуваат од надвор од унијата)

Да, многу луѓе заработуваат многу пари преку ФБА. Но, постои и огромна конкуренција.

Надоместоци, флуктуации на пазарот (некои стоки се сезонски) – сето ова треба да се има предвид.

Јас не сум продал преку ФБА – ова се моите согледувања како „страничен кибуц“.

За ова – ќе бидам среќен ако темата вклучува луѓе кои вршат ваков вид активност. Јас секогаш сум подготвен да објавам интервјуа.

Како и секогаш, оставете ги вашите прашања, коментари или забелешки под статијата.

И пред сè – сподели го, удри едно рамо. Само така ќе се развие оваа страница.

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење