Дали доменот влијае на оптимизација?

Дали доменот влијае на оптимизација?

Кога започнувате веб-страница – многу е веројатно да се праша: дали доменот влијае на SEO?

Во оваа статија ќе се обидам да одговорам на ова многу важно прашање (бидејќи пребарувачите се едни од најважните извори на сообраќај).

Видови домени и нивното влијание врз оптимизација

Постојат многу екстензии на домени кои завршуваат со различни кратенки или зборови.

На сите ни се познати најпознатите екстензии на доменот како .com или .net или .org

Исто така, постојат додатоци кои можат географски да го дефинираат доменот, доделувајќи го на одредена земја. Или образовна или владина структура. Изборот е бесконечен.

Дали тогаш влијае врз изборот на продолжување?

Мислам дека не влијае. Барем не директно.

Во „очите“ на пребарувачите – сите екстензии се третираат точно исто.

Друго прашање е како корисникот би реагирал – фактор што последователно ја одредува неговата тенденција да кликне на резултат при пребарување со Google, Bing, Yahoo, Yandex, итн.

Разликата во регистрирањето на различни екстензии е во нивната цена.

Додека екстензијата завршува на .ai (што е за вештачка интелигенција) може да чини над 30 долари, продолжувањето со .xyz може да чини помалку од еден долар.

Не залажувајте се од ниските цени! Купувањето домен е една од најмалите инвестиции што ќе ги направите при лансирање на вашата веб-страница.

Многу луѓе кои немаат многу пари се во искушение да ја започнат својата страница преку Блогер или Wix или која било друга платформа што овозможува бесплатно создавање.

Драги пријатели, користејќи ја оваа опција, ќе го започнете вашиот проект преку поддомен – крај на крај.

Дали би верувале на страница што е регистрирана на овој начин?

До неодамна бев потолерантен и ја дозволував оваа опција – и јас сум во фаза во животот кога џебовите немаат пари.

Но, помислете на тоа – ова е лоша услуга и секој што сака да започне своја сопствена страница треба да купи домен.

Не е толку невозможно. Секогаш можете да купите домен само за една година, со можност да го обновите. (Ако го купите многу години, во некои случаи ќе заштедите не повеќе од 10 долари).

Јас ги користам услугите на компанијата Namecheap и за купување домени и за хостирање.

Со нив – премиум завршувањето чини помалку од 10 долари. Како и можете да купите хостинг со цени под 5 американски долари месечно (во зависност од тоа каква промоција има во моментот).

Следните врски можат купи домени и / или хостирање (овие врски се здружени).

Купување хостинг преку Namecheap – во зависност од специфичните услови можете да добиете бесплатен домен. Само проверете.

“Ха, зарем не е оваа страница за заработка – без да инвестирате пари? И се покажа дека сакате само да ги испробате работите со заработка на провизии” – ќе речеш.

Едноставно, нема начин понекогаш да се добие – без да се инвестира нешто. Во овој случај тоа е така.

Користете друга компанија за хостирање и / или регистрар на домени, ако мислите дека ќе најдете подобра зделка.

Но, ако сакате да ја развивате вашата страница на Интернет – не користете поддомен.

Барем заштедете пари со текот на времето, а планираните материјали што планирате да ги поставите на вашата идна страница (како што се написи, илустрации, итн.), Испратете ги во тест форма на вашиот компјутер и / или поставете ги преку вашата бесплатна сметка во Google или во Јандекс или каде било) како документи.

И кога ќе ја стартувате вашата страница – само копирајте ги таму.

Ова ќе ви заштеди многу проблеми – наместо да развиете нешто врз што можеби немате многу контрола. И вашата страница ќе значи токму тоа!

 

Користени домени (истечен домен) и оптимизација

Во мојата претходна статија веќе го кажав моето мислење за тоа дали е соодветно да започнете свое истечена страница – оној што не е обновен.

Јас сум целосен почетник кој нема многу знаење како да истражува историја на домен, затоа силно препорачувам да се воздржите од купување домен (на аукција) – без разлика дали тој домен е истечен или не.

Погледнете – секој домен има своја историја (која се акумулирала за време на користењето).

Честопати, многу сопственици на страници се занимаваат со забранети техники за оптимизација.

И нивните страници имаат изречени казни.

Не е секогаш така лесно да се забележат такви казни. Па дури и ако ги нема – ова не значи дека во минатото во минатото укажувале на многу надворешни врски од страници на трети лица кои се вештачки создадени.

Користете нов, „свеж домен“ – на овој начин ќе се осигурате дека месеците напор, време и нерви што ќе ги вложите на вашата страница нема да бидат загрозени.

Секогаш постои шанса за неуспех, но нека дојде од друго место. Не од тука.

Конечни размислувања за тоа дали доменот влијае на SEO

Вашата страница е многу повеќе од нејзиниот домен.

Пребарувачите го земаат предвид ова – но не дозволувајте да ги правите грешките што ги споменав погоре.

Започнете ја вашата страница со домен што има крај што ќе инспирира доверба кај корисникот. Не користете поддомен. Исто така, не користете домен за кој не сте сигурни дека е сигурен во однос на неговата историја.

Заштеди пари. Поставете ги вашите материјали за да можете да ги користите подоцна.

Namecheap е многу профитабилен избор. Ова го велам не само затоа што јас сум нивна филијала. И затоа што е така. За вашите пари (што може да биде под 20-30 долари) годишно ќе добиете многу.

 

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net да споделувате информации што можат да ви помогнат да градите извори на пасивен приход – тоа може да ви помогне со споделување на некои поставени материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница во Фејсбук .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење