Дали треба да ги деиндексираме ознаките, архивските страници, категориите на нашата страница?

Дали треба да ги деиндексираме ознаките, архивските страници, категориите на нашата страница?

Структурата на страницата е многу важна за пребарувачите (добрата структура секогаш носи придобивки од SEO). Затоа, многу сопственици на страници се прашуваат: дали треба да ги деиндексираме (да не дозволиме да бидат индексирани) ознаките, страниците за архиви, категориите на нашата страница?

Со моето кревко искуство, ќе се обидам да одговорам на ова прашање.

Креирање на структурата на страницата мора да претходи на сè друго

Треба да имате јасна идеја за тоа како ќе ја дизајнирате вашата страница од самиот почеток, од моментот на нејзиниот развој.

Не е важно дали користите платформа за управување со содржина како WordPress или користите некои од платформите за блогирање, како што е Блогер ,, Тамблр .

„Ха, така што вашата страница, реномираниот pasivendohod.net има многу чуден распоред на менито, ако тоа е она што го мислите“ – ќе речете.

И вие сте апсолутно во право. Sorryал ми е што го направив мојот блог на тој начин. Ова е едно од чести грешки во блогирањето.

Но, во оваа фаза е предоцна за преуредување на страниците, категориите на страницата.

Повторувам – мора да го сторите тоа од почеток.

Страниците се главните обликувачки „блокови“. Покрај почетната страница, може да имате и за контакти, политика за приватност итн. Не треба да креирате страница „Блог“, туку создавајте категории за различните теми за кои ќе креирате содржина.

Можете директно да креирате категории во кои ќе ги објавувате своите објави подоцна.

Јас сум следбеник на некои Американци – училиште за приходи, кои развиваат страници преку кои можат да заработат. Погледнете ја нивната веб-страница за аквариум – https://fishtanksetups.com/

Структурирањето на страницата му помага на пребарувачот да разбере за што служи оваа страница (на пример – има содржина што е насочена кон одгледување разни слатководни риби).

 

Што би било корисно од потрошувачите, треба да се индексира

За жал, одговорот на прашањето што треба да индексираме (соодветно – остатокот на деиндексирање) е малку политички точен. “Зависи од”.

Но, да го протолкуваме.

Пребарувачите лазат по содржина што може да биде јавно достапна. И откако ќе ги применат своите правила – тие „одлучуваат“ да го вклучат во резултатите од пребарувањето, т.е. да го индексира.

Овој процес се прави преку супер моќни компјутери, одземаат многу време, како и ресурси.

Логично е вие, како сопственици на страници, да сакате вашите корисници да можат да добиваат резултати што одговараат на нивното пребарување.

За тоа – ако се ставите во нивни чевли, што би сакале да најдете ако сурфате како нив?

Секоја страница поддржува таканаречени архивски страници – тие можат, на пример, страници со сите објави што сте ги напишале во даден месец.

На овој начин, ако креирате објави, како и архивски страници што можат да бидат индексирани од пребарувачите, ќе создадете дупликат содржина – содржина што постои со различни врски.

Според мене – креирајте архивски страници ако им помага на корисниците. Но, не ги прави индексирани во пребарувачите.

Истото важи и за ознаките.

Ако сте забележале – понекогаш голем број клучни зборови се наведени под објавите, што повторно прави кластер на вашите објави.

Јас, на почетокот на пишувањето написи за пасивенхоход, направив многу страници. И ги направив индексирани.

Преку преведи ја мојата страница на повеќе јазици со WPML – овие ознаки станаа ужасна многу. Абе, над 1000.

Според мое мислење – креирајте ознаки (иако, имајќи пребарувач, на страницата не им требаат толку многу), но не ги индексирајте.

Takeе биде премногу долго за да се деиндексираат подоцна.

„И категориите? – ќе прашаш.

Сум сретнал мислења во двете насоки – дека тие треба и не треба да се индексираат.

Постојат страници кои имаат повеќе категории. Такви се, да речеме, страници за е-трговија.

Деандексирање категории – не ја кршите структурата на вашата страница? Премногу веројатно.

Beе бидам среќен ако написот го читаат луѓе кои се повеќе вредни во оптимизација. Какво е Вашето мислење?

 

Како да деиндексирате делови од страницата?

pasivendohod.net е веб-страница заснована на WordPress. И за неговата техничка и оптимизирање на оптимизација за страници ја користам наставката Ранкматика .

Овозможува одредени видови страници да бидат исклучени (деиндексирани) многу лесно.

Или индексирајте такви страници, но не следете ги.

Ако сакате само одредена страница да се деиндексира – тогаш немам идеја како може ова (ако е можно) да се направи.

Поставките што се направени во Rankmath им даваат упатства на пребарувачите. Тие можат (во повеќето случаи) да ги бројат. Но, понекогаш е многу тешко да се вклучи резултат повторно (или не), па како што реков на почетокот – секогаш размислувај. И преземе акција на почетокот.

„Па, неколку резултати се повеќе или помалку не толку фатални“ – ќе речете.

Можеби ако направите страница само за хоби. Ако сакате да заработите од поставената содржина. Веќе сте во битка повеќе јаболка да бидат насочени кон вас. А, пребарувачите се едни од најсериозните, бесплатни, предвидливи извори на сообраќај.

 

Конечни мисли треба да ги деиндексираме ознаките, архивските страници, категориите на нашата страница?

Можете лесно да ги деиндексирате ознаките и архивските страници на вашата страница.

Моето мислење за категориите има тенденција да биде негативно (дека треба да ги чувате).

Би бил среќен ако овој напис предизвика дискусија. И поискусните експерти за оптимизација го искажуваат своето мислење.

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net, можете да ми помогнете споделувајќи дел од поставените материјали на социјалните мрежи. Или можеби ќе ми се допадне мојата страница во Фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење