Добрите и лошите страни на користењето додатоци за WordPress SEO

Добрите и лошите страни на користењето додатоци за WordPress SEO

Откако погледнав многу видеа, сакав да „подигнам“ неортодоксна тема: „добрите и лошите страни на користењето додатоци за WordPress SEO“.

Но, пред да започнам – мислам дека е правилно да разјаснам (за оние што ја внесуваат темата) што е додаток и што е WordPress.

WordPress е платформа за управување со содржина чиј фокус на корисникот го направи најпопуларен метод за креирање веб-страници.
А приклучоците се додатоци на софтвер кои (доколку се инсталирани на веб-страница на WordPress) додаваат разновидност на функционалности. Приклучоците ги развиваат трети развивачи и овозможуваат поставување на дополнителни функции што ја прилагодуваат страницата.

Значи, додатоците за оптимизација на оптимизација овозможуваат содржината на веб-страницата на WordPress да биде подобро „прифатена“ од пребарувачите (како што се Google, Bing, Yahoo) итн.

Приклучоци за SEO и мотори за пребарување

Некои од најпопуларните приклучоци што постојат се YoastSEO и Ранкматика .

Ако ги прочитате (на кој било јазик) резултатите од создавањето на веб-страница заснована на WordPress, ќе видите дека најчестиот совет е да ги инсталирате овие додатоци. И правилно да се „калибрира“ на дадената страница.

Зошто е тоа така?

Приклучоците извршуваат голем број активности кои вршат оптимизација на ниво на страница (т.н. на страница-СЕО), како и од техничка страна (т.н. техничко оптимизација).

Тие можат брзо и лесно да создадат посебна мапа на сајтот, да ја креираат и уредуваат датотеката што пребарувачите ја „читаат“ (т.н. robots.txt), да ги внесуваат најважните податоци од гледна точка на оптимизација (како што се наслов, мета-наслов, опис (малиот текст што никој не го чита, но “се појавува” под даден резултат од пребарувачот), врска и многу повеќе).

За ова – како што велат англиските говорници, инсталацијата е „no -brainer“, т.е. не треба многу аргументи.

Но, дали е тоа така?

На видеата од луѓе што ги следам, се појавува теза која е доста аргументирана.

Пребарувачите не се она што „беа“.

После толку години подобрувања, тие се попаметни.

И тие продолжуваат да тренираат сами.

Може да се каже – без претерување, дека тие можат да ја “пробаат” содржината на страницата како личност и да “разберат” за што се однесува таа страница.

Обидете се да пребарувате за „братот принц Хари“ на англиски јазик и ќе видите дека Гугл ви покажува дека братот на принцот Хари е принцот Вилијам.

Пребарувачот сфати што барате.

Многу резултати што се појавуваат во предната позиција понекогаш воопшто не го содржат клучниот збор за пребарување. И повторно, тие се релевантни за побарувачката.

Луѓето што ги следам велат дека не ги користат овие додатоци. Дури ниту. Тие сè уште добиваат значителен сообраќај во пребарувачот, кој расте со текот на времето.

Како го прават тоа?

Тие поставуваат исклучително квалитетна (добро составена и истражена) содржина (објавуваат статии, нивната содржина е од текстуална природа b.a.).

Наместо да „размислуваат“ за клучниот збор – тие повеќе размислуваат на темата (темата) на статијата, без разлика дали ја исполнува потребата што го испровоцира трагачот да изврши пребарување.

Значи, кога тој / таа ќе наиде на написот, тој / таа ќе го прочита. Неговата потреба за информации „ќе биде задоволена“. И тој нема да кликне на копчето „назад“ за да продолжи да пребарува во пребарувачот. А, пребарувачот си вели: „Еве, овој резултат го задоволува побарувачката на потрошувачите. Дозволете ми да го придвижам напред“.

Некој може да каже (особено оние од моите читатели на оптимизација): “Ова е целосна глупост. Користев додатоци со години. Како правиш добар пост без да го оптимизираш?”

И ова е така (ќе објаснам подолу зошто).

Но, понекогаш индикациите за прилозите се прилично измамнички.

Зошто?

Додатоците се како работен лист што треба да се пополни на дадена публикација.

Колку повеќе задачи завршувате (да речеме, направете ја врската на публикацијата со соодветна должина), толку е оптимизирана објавата.

За погодност, и Rankmath и YoastSEO користат светла. Објавата треба да „светне“ во зелена боја.

Сосема е можно дури и најидиотскиот текст да добие „зелено светло“.

Еве еден пример од личност што ја следам (Jimим Хармер) – видете ја оваа врска .

Публикацијата – иако целосна глупост, е оптимизирана од Јоаст.

Дали ова значи дека вакво нешто ќе добие сообраќај од пребарувачите?

Содржината е крал (оптимизацијата е кралица).

Добро – треба да користиме приклучоци за оптимизација?

Според мое мислење – инсталирајте ги. Но, не потпирај се целосно на нив.

На почетниците – тие можат да бидат доста корисни затоа што даваат „навестувања“ за различни нешта – колку време е насловот на објавата, колку време е врската до неа, каков опис.

Сите работи на кои строго не се придржувам.

Но, тие се сепак корисни – во спротивно пребарувачите го отсекуваат текстот „вишок“.

Инаку – фокусот треба да биде на содржината.

Квалитетно и убаво. На теми за кои нема многу информации. Ова е најсигурен совет.

 

Конечни размислувања за додатоци за WordPress SEO

Да не повторувам – веќе зборував.

pasivendohod.net ќе биде пример (пример за истражување мислам) за тоа како ќе се развива некоја страница доколку и се додадат само содржини (што се надевам дека се корисни), без да се нагласат надворешните врски прочитај мојот напис на оваа тема) и додатоци за оптимизација

Beе бидам среќен да споделам за неколку месеци што се случи.

За оние чија оптимизација е занает – какво е вашето мислење за оваа тема? Не сум во право? Што треба да се направи на вистински начин?

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net и сакате да помогнете – споделете ги поставените статии преку социјалните мрежи или лајкувајте ја страницата на страницата На фејсбук .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење