Домашна деловна идеја – бизнис со цвеќиња

Домашна деловна идеја - бизнис со цвеќиња

Често ме критикуваат за презентирање идеи за создавање домашен бизнис кои се технолошки ориентирани, денес, ќе претставам еден што не е – бизнис со цвеќиња.

Што мислам со тоа? Да отвориш цвеќарница и да правиш букети?

Не

Да растат цвеќиња што ќе бидат на продажба.

Во оваа статија ќе ги наведам добрите и лошите страни на овој вид активност (бидејќи јас ги гледам како личност која не разбира многу од цвеќето).

Суштината на бизнисот со цвеќиња

Цветовите се едни од најприродните украси за секој дом.

Дури и најскромниот и најсиромашен дом, кој е украсен со нив, изгледа на моменти поубав.

Во Бугарија (барем на село) повеќето луѓе (мнозинството – жени) кои растат цвеќиња како хоби, тоа го прават со размена на семиња или садници едни со други.

Сепак, мислам дека ова може да биде многу добар страничен извор на приход – ако одгледувате поретки видови растенија, имате поголема разновидност на засадени видови, тогаш ништо не ве спречува да заработувате неколку стотици лева годишно, ако ставите разумни цени на твоите цвеќиња.

Добрите страни на бизнисот со цвеќиња

Мислам дека овој вид активност може да се започне со релативно малку пари.

Додека со другите идеи што ги развив во pasivendohod.net, за кои се потребни илјадници лева за да се купи опрема, тука мислам дека може да започне до илјада лева.

И можете да заштедите многу со тоа што сте креативни.

Се разбира, професионалците можат да ви кажат дека треба да купите саксии, специјални полици, осветлување (како што се професионални ламби), полици и лавици, производи за заштита на растенија и ѓубрива.

Мислам дека некои од овие работи можат да се „бугаризираат“.

Да речеме – наместо саксии, можете да користите кофи за јогурт / канти со сирење што и онака ги троши вашето семејство. (Ако грешам, нека ме поправат оние што ме познаваат). Истото важи и за полиците / полиците / ланците за закачување со куки – можете да ги направите сами од практични материјали.

За производи за заштита на растенија и ѓубрива – за нив треба да ја прочитате литературата.

И видете кои ќе бидат соодветни за цвеќето што ќе го садите.

Кој знае – можете да ги оптимизирате трошоците за нив, користејќи природни ѓубрива (ако ги имате) или други методи на заштита.

Конс на бизнисот со цвеќиња

Прочитав дека просториите во кои има многу цвеќиња тие често фаќаат мувла поради процесите на фотосинтеза и дишење.

Дали е ова вистина – ќе треба сами да откриете. (Барем сакам да ја оштетите просторијата во која живеете. И да го загрозите вашето здравје / здравјето на вашите најблиски – мувлата не е шега.)

Ако купувате цвеќиња од странство – истражете ја состојбата со фитосанитарна контрола (за да можете да ги задржите садниците / агенцијата за семиња „Царина“). Последново е многу, многу важно, што треба да проверите сами (не можам да ви дадам дефинитивен одговор или совет).

Според мое мислење – да се тргува со цвеќе голем плус е да се живее во поголем град.

Вие ќе можете лично да ги предадете растенијата на вашите клиенти.

Инаку – дали тоа би функционирало во мал град / село?

Јас лично се сомневам во тоа.

Во малите општини, неделните пазари често се организираат (на различен ден за секое населено место).

Ако стоите со штанд – не знам колку долго ќе се одвиваат работите. Подобро е да се продаде нешто друго.

Ако отворите штанд – ќе мора да продавате со каса, т.е. ќе мора да започнете бизнис (во спротивно би било нелегално).

За да не продавате со каса – треба да се регистрирате како земјоделец (да речеме). Што не е лесно (мора да исполнува голем број барања), а осигурувањето се должи (иако во минимален износ).

Ако мислите дека можете да продавате со курир – не можам да ви кажам дека ќе работи или нема да работи. Сум видел секакви работи што треба да се транспортираат со курир. Но, цвеќиња?

Значи, да резимираме – најголемите ризици за овој вид активност се постојаната побарувачка за клиенти (доколку ги има) и тешкотијата за расчистување на остварениот приход (т.е. тие можат да бидат во толкави количини што тој работи како земјоделец или преку компанија) да биде економски непрофитабилен поради бирократски трошоци).

За ова ќе се свртам кон вас – моите читатели. Што мислите, како би било најисплатливо да се започне ваков вид на активност – во согласност со законот? Што мислиш?

Конечни размислувања за цветниот бизнис како домашен бизнис

Се разбира – нема земја во која нема административни бариери.

Го кажавме тоа, има трошоци – и сите, и овие може да се оптимизираат малку.

Ако сте лице со попреченост – можете да платите помалку користејќи ги даночните поволности.

Ако сте личност која е во пензија – товарот на осигурување сè уште може да се намали.

Сето тоа е прашање на стратегија.

Devе отстапам малку од темата – да, во Бугарија некогаш е полесно човек да побара помош од државата или општината во која живее отколку да започне активност што ќе му донесе (да речеме) илјада лева годишно (и да бидете посамостојна, горда и слободна личност).

Но, затоа pasivendohod.net е тука – да го смени ова размислување, да ја смени (што е можно повеќе) оваа реалност.

Затоа, темата е отворена за дискусија – оставете го вашето мислење, забелешка, прашање или коментар.

Заедно можеме да ја „разјасниме“ темата.

Ако ви се допадна тоа што го напишавте, споделете го на социјалните мрежи со вашите роднини и пријатели.

Прочитајте ги другите статии што ги имам поставено на страницата.

Вие навистина помагате на овој начин. Ви благодарам.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење