Еразмо за млади претприемачи

Ако сте решиле да започнете нешто свое, тогаш програмата „Еразмо за млади претприемачи“ е за вас.

Ако сте еден од првите што слушнале за ова, ќе се обидам да објаснам што е тоа.

Што е „Еразмо за млади претприемачи“?

Еразмо за млади претприемачи е програма за размена финансирана од буџетот на Европската унија. Нејзината веб-страница е како што следува: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/.

Важно е да се напомене дека програмата е прекугранично: луѓето од една европска земја можат да одат во друга. Мислам дека апликантите не можат да се пријават за да бидат во нивната земја. Тие дефинитивно треба да одат кај друг.

Преку програмата, поединците можат да стекнат искуство – со заминување од еден до шест месеци во одредена земја / територија. Таму ќе бидат обучени преку организација домаќин.

Кој може да учествува во програмата Еразмус за млади претприемачи?

„Млад, млад, колку е млад овој млад претприемач? – ќе прашаш.

Според делот „ Често поставувани прашања “- не постојат максимални возрасни услови за учество.

Минималната возраст е 18 години.

Лицето кое учествува во програмата мора да има постојан престој („Постојан престој“) во земјите кои учествуваат во програмата.

Постојан престој се дефинира како што следува:

 • Ако учесникот има регистрирана компанија (фирма) – тогаш се определува местото каде што е регистрирана оваа компанија;
 • Ако компанијата (компанија) има повеќе филијали во различни земји на ЕУ или други земји учеснички (Албанија, Ерменија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Исланд, Косово, Црна Гора, Молдавија, Србија, Турција, Велика Британија, Украина), тогаш претприемачот тој мора да ја избере земјата во која се наоѓа.
 • Ако претприемачот нема регистрирана компанија, тој мора да има поминато 183 дена или повеќе во последните 12 месеци во земја што учествува во програмата.

Кои земји учествуваат во програмата Еразмо за млади претприемачи?

Земји учеснички се сите 27 земји-членки на ЕУ, како и: Албанија, Ерменија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Исланд, Косово, Црна Гора, Молдавија, Србија, Турција, Украина.

Треба да се напомене дека поради Брегзит, ако Велика Британија се отцепи од ЕУ без договор, тогаш учесниците во програмата може да престанат да добиваат средства.

Некои земји на ЕУ имаат таканаречени „прекуокеански територии“. Учесниците од овие територии исто така можат да учествуваат, а другите што сакаат можат да одат таму.

Кога велам да, не знам дали ова може да се направи во пракса.

На пример на страницата се забележува дека нема локална организација за контакт во овие региони, освен на Канарските острови и Мадеира.

Значи, ако имате сон да одите некаде во Пацификот (како што сакам), тогаш истражете ги работите повеќе. Во теорија, ова може да се направи преку оваа програма.

Регионите се како што следува:

4 френски отвъдморски департамента - Мартиника, Майота, Гваделупа, Френска Гвиана и Реюнион
1 френски отвъдморски общности - Сен Мартин
2 португалски автономни региона - Мадейра и Азорските острови
1 Испанска автономна общност - Канарските острови
Отвъдморските страни и територии на ЕС (ОСТ) са:

  Ангуила,
  Аруба,
  Бермуди,
  Бонер,
  Британски Вирджински острови,
  Кайманови острови,
  Кюрасао,
  Фолклендските острови,
  Гренландия,
  Монсерат,
  Нова Каледония,
  Питкерн,
  Френска полинезия,
  Saba,
  Свети Бартелеми,
  Света Елена,
  Сен Пиер и Микелон,
  Синт Евстатий,
  St.Maarten,
  Търкс и Кайкос,
  Уолис и Футуна.
Кои се критериумите за деловно работење?

Претприемачот мора да биде во рана фаза на започнување на својот бизнис или веќе има основано.

Што ќе каже во рана фаза?

Не треба да имате регистриран бизнис, можеби ќе планирате да создадете. Бизнисот може да биде во кој било сектор во економијата.

За претприемачи со основана деловна активност: Вашиот бизнис не смее да биде постар од 3 години.

Можете да учествувате дури и ако сте:

– самовработено лице кое има помалку од три години искуство во оваа област и обезбедува деловен план над вашата идеја;

– лице кое го презеде семејниот бизнис или планира да го стори тоа (дури и ако бизнисот е постар од 3 години);

– вработен во задруга што планира да започне сопствен бизнис;

Невладини организации, непрофитни организации, фондации и задруги можат да учествуваат доколку ги исполнуваат условите на ЕУ за микро, мали и средни организации

Претприемачот мора да обезбеди деловен план, кој може да биде на кој било официјален јазик на ЕУ (ако организацијата домаќин може да го разбере). Затоа, иако можете да дадете план на бугарски јазик, мислам дека во пракса треба да се придржувате до организацијата за која мислите дека ќе ве прифати. Бизнис планот мора да има вклучено резиме Англиски . Е според тука .

Деловниот план е задолжително. Ако не знаете како да напишете деловен план, тогаш или треба да научите или да платите / побарате некој да ви помогне.

Програмата не обезбедува шаблони за деловен план што мора да следите.

Покрај задолжителниот деловен план, добро е да ја поставите и вашата биографија. Не најдов никакви податоци дали се задолжителни, но сигурно ќе ви помогнат да бидете избрани, затоа немојте да бидете мрзливи и направете!

CV-то може да биде на кој било европски јазик, но страницата ве советува да направите Англиски.

Јас ќе ти кажам дека ако можеш да го сториш тоа на друг голем светски јазик – како што се шпански, француски, германски итн. – сторете го, на крајот на краиштата, сè е во ваша корист (лицето кое ја чита вашата апликација од организацијата домаќин може да го разбере овој јазик).

Има ли подпомагане по програма "Еразъм за млади предприемачи"?

Дојдовме до нашиот збор, нели?

Програмата поддржува само претприемачи кои одат на размена.

Поддршката е под форма на месечен износ, кој се заснова на бројот на месеци што ќе бидат потрошени во дадената земја / територија.

Месеците, како што рековме, се еден до шест.

За претприемачите со попреченост, износот е 1.100 евра месечно, без оглед во која земја одат.

За сонуваните прекуокеански територии, поддршката е 1.100 евра месечно.

Износите за земјите (ако не можете да ја најдете врската до прилогот што го оставив погоре) се (во евра, месечно): Албанија – 530 евра; Ерменија – 610 евра; Австрија – 900 евра; Белгија – 830 евра; Босна и Херцеговина – 560 евра; Бугарија – 560 евра; Хрватска – 720; Кипар – 780 евра; Чешка – 610 евра; Данска – 1100; Естонија – 670; Финска – 950; Франција – 900 евра; Грција – 780 евра; Унгарија – 670; Исланд – 900 евра; Ирска – 1000 евра; Италија – 900 евра; Косово – 560 евра; Летонија – 610 евра; Литванија – 560 евра; Луксембург – 830 евра; Малта – 720 евра; Молдавија – 530 евра; Црна Гора – 560 евра; Холандија – 830 евра; Северна Македонија – 560 евра; Полска – 610 евра, Португалија – 780 евра; Романија – 560 евра; Србија – 560 евра; Словачка – 610 евра; Словенија – 720 евра; Шпанија – 830 евра; Шведска – 950 евра; Турција – 750 евра; Украина – 530 евра; Велика Британија – 1000 евра.

Пред да ме проколите дека за земјите во развој овие износи се целосно недоволни и јас само ве инспирирав и изгубив време, морам да кажам:

– да, за развиените земји износите се мали. Но, периодот на престој го одредувате вие.

– и за земјите во развој – барем според мене износите се прилично пристојни.

Ако средствата се важни за вас, тогаш мојот совет е да насочите организација домаќин во земја каде што трошоците ќе бидат помали. Зошто не Турција (само пример)?

Пред да заминете – износот е договорен преку договор (износите се максимални) помеѓу претприемачот и организацијата домаќин. Износот се плаќа преку организацијата домаќин.

Финални мисли

Според мое мислење, „Еразмо за млади претприемачи“ е добра можност за луѓето кои сакаат да заминат во странство (и да се разделат, дури и ако сите трошоци се на штета на ЕУ).

Таму тие можат да обучуваат / стекнат искуство што ќе биде корисно ако започнат нов бизнис.

Ако имате став да живеете на туѓ грб одредено време – тогаш мислам дека имате погрешен ментален став. Што ќе добиете за еден до шест месеци ако го направите ова? Повторно ќе се вратите на почетната позиција.

Ова време мора да се искористи – така што кога ќе завршите ќе можете да кажете – тука, ако сакам, можам да одам на Канарските острови. Или да бидам во Бугарија. И не должам никому и ништо.

Мисијата на pasivendohod.net е да ви пренесе знаење што ќе ви донесе финансиска слобода и среќа.

Можам да бидам среќен само ако некој од вашите написи ве инспирира да започнете овој пат. Чекорите по него се повеќе од опојни.

Како и секогаш – така и сега ќе почекам за вашите коментари, прашања или коментари.

Ако ви се допаѓа мисијата на страницата – споделете ја, ова е најдобриот начин на кој можете да помогнете. Ако страницата расте – тогаш придобивките од неа можат да растат (да речеме – ќе можам да ангажирам луѓе да ми помогнат со уште повеќе материјали).

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење