Етика во маркетинг преку Интернет

Етика во маркетинг преку Интернет

Темата што ќе ја покренам е занемарена – етика во маркетинг преку Интернет.

И според мое мислење – ова е нешто што е од суштинско значење при извршување на каква било продажба преку мрежата.

Дали е дозволено сè во трговијата?

Моралната слика на здружениот / препорачаниот / онлајн продавач.

Знам дека некои од моите читатели ќе помислат: „Човеку, ако сакаш да звучиш како папагал верзија на Чичко Бен од Спајдермен, не можеш. Ако треба да продадеш нешто на Интернет, мора да бидеш болен, тоа е Сè друго е целосна глупост “.

Не можам да се согласам со ова размислување.

Прашањето е: што ќе се продава?

Процесот на продажба на производ / услуга е многу едноставен. Една страница на Интернет има X број на посетители. Од овој број Y ќе ја купи дадената работа. Y варира од различни фактори – сезонска активност на производот / услугата, економска состојба итн.

Понекогаш овој процент е висок, понекогаш понизок.

Но, една работа мора да се запомни. Купувачите се многу вистински луѓе.

Тие имаат поинакво „животно битие“.

Не сите се богати луѓе (не дека оние кои се побогати заслужуваат да ги трошат своите пари на нешто што не е потребно, не е квалитетно, тоа е погрешно, итн.).

Не мора сè да се продаде.

Интернетот е полн со стоки / производи што се благо речено сомнителни.

И овие „работи“ – тие ветуваат подобрување или поправка на одредени аспекти од животот на купувачот.

Мора да се разбере – не постојат работи во кои постои „тајна состојка“.

Нема магично слабеење, нема подобрување на расположението (ако некое лице е депресивно), деловна активност што носи неверојатен приход (без никаков напор) итн.

Разберете – вашите потенцијални клиенти сурфаат на мрежата.

Потребна им е помош, совет.

Предаторско однесување што нуди работи што можат да им наштетат – како што се курсеви за личен развој (подобрување на расположението, итн.), „Развиени“ финансиски планови за збогатување, „програми“ за слабеење, третман на зависности, се благо речено одвратни.

Повторувам – тоа се луѓе кои можат да бидат очајни. И во многу лоша финансиска состојба.

Ова не е моралната слика што сакате да ја имате.

Како треба да му се пристапи од етичка гледна точка при изборот што да се промовира преку маркетинг преку Интернет?

Некои од програмите – како што е онаа на гигантот „Амазон“ (повеќе за тоа може прочитајте овде ) бараат промоторот јасно да наведе дека ќе добие финансиски надомест (провизија) доколку посетителот кликне и купи нешто.

Другите програми не се толку дефинитивни. Или „ги затвораат очите“.

Според мое мислење – секогаш треба да се посочи дека тој е партнер / упатувач. Без оглед на барањата.

Се надевам дека го следев овој принцип во pasivendohod.net.

Другото нешто што треба да се истражи (пред да се започне со промовирање) – каков е квалитетот на промовираниот производ / услуга.

Еве еден мал „трик“. Од каде знаеме дека вреди тоа што го продаваме / препорачуваме?

Не можеме да си дозволиме да купиме сè, нели?

Продолжувам на следниов начин – гледам дали има многу негативни критики.

Повторно, внимавам – многу позитивни страни (или отсуство на негативни) не е секогаш индикација дека сè е во ред. Најлесен начин да купите позитивна слика на Интернет (преку манипулирани прегледи).

За ова – покрај тоа што имам добар изглед, гледам дали потрошувачот што ќе купи ќе биде заштитен.

Производот / услугата е добро да има промотивен период во кој ќе се користи / тестира целосно бесплатно. Или тие имаат основна карактеристика што е бесплатна.

Друга работа што е добра – производот / услугата не го врзува корисникот со никакви обврски. Т.е. ова периодично користено добро / услуга може да биде одби со леснотија – без да доведе до какви било финансиски санкции за корисникот.

И вредноста треба јасно да се пресмета.

Како што можете да видите од написите во pasivendohod.net – Јас често рекламирам / прегледувам различни методи за заработка на Интернет. Без да го чини регистраторот ништо.

Друга важна работа – барем што се однесува до физичките производи, потрошувачот мора да биде целосно информиран за своите права на гарантна / вон гарантна услуга, правото да ја врати набавката.

Доколку стоката што ја промовирате ќе биде увезена во земјата во која се наоѓа вашиот потрошувач – информирајте го за какви било потешкотии (како што е царинење) што може да се појават.

И потсетете го секогаш да користи плаќање што има одреден степен на заштита. Така, во најмало сомневање дека неговите средства се земени без причина, тој може да поднесе какви било побарувања до неговата финансиска институција која сервисира (било да е тоа страница за плаќање, банка и сл.).

„Каде ми е киро под кирија? – ќе рече некој.

Пријатели, затоа најголемите програми за маркетинг преку Интернет (како што е придружната програма на Амазон) имаат различен степен на заштита (истражување и одобрување кој може да ги користи однапред) и ја испраќаат заработката по одреден временски период.

Со служење на вашиот клиент, вие си служите себе си.

Задоволниот клиент носи неколку други со себе.

Незадоволниот „носи“ десетици со себе.

Треба да бидете трпеливи. Маркетинг преку Интернет не е „брз план за збогатување“, без оглед кој тврди што.

Да, постојат предаторски тактики кои се користат за да влијаат на психата на корисникот. Но, тие – како што рековме, можат да имаат корист од луѓето (во лоша ментална и / или финансиска состојба).

Дури и помислив да ги прегледам (приодите што ги користат „гуруата“) – но се прашував дали ова некому ќе ги научи на овие „засенчени“ пристапи?

За ова – за оние што зборуваат англиски, препорачувам да ги гледате каналите на блогерите Мајк Винет. И Кофизила. Тие често зборуваат за разни гуруа (на англиски јазик) кои го користат својот авторитет.

Конечни зборови за етиката во мрежниот маркетинг

Се надевам дека само „го правам она што го проповедам“.

И pasivendohod.net навистина промовира работи што треба да се претстават (со соодветни приколки).

Но, како што вели поговорката – јас сум „плуг и грешам“ – ако забележите нешто што не треба да биде начинот на кој се претставува, тогаш пишете ми преку делот на страницата “ Контакти “или оставете коментар под написот за кој мислите дека треба да се реши.

Ветувам дека ќе бидат преземени мерки (доколку е потребно). И лекцијата – научена.

Ако ви се допадна статијата и сакате да помогнете во развојот на страницата – можете да ја споделите на социјалните мрежи (преку копчињата) или да ја сакате нашата страница На фејсбук .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење