Забрзани мобилни страници (AMP)

забрзани мобилни страници (AMP)

Не мал дел од сообраќајот на која било страница доаѓа од мобилни уреди (паметни телефони, таблети и сл.), Па затоа е разумно да размислите дали да воведете забрзани мобилни страници (AMP).

„Но, кои се овие забрзани страници? – ќе прашаш.

Токму во оваа статија ќе се обидам да објаснам.

Кои се забрзаните мобилни страници (AMP)?

Акронимот АМП потекнува од забрзани мобилни страници – рамка креирана од гигантот Гугл како конкурент на инстант написи од Епл Newsуз и Фејсбук.

Преку него – кодот на страниците е поедноставен и им овозможува да се вчитаат побрзо (кога тоа го бара мобилен уред.

Предности на забрзаните страници за мобилни телефони

И покрај постојаниот развој на инфраструктурата преку која се „шири“ Интернетот (како што се иницијативи за создавање големи јавни површини со бесплатен Интернет, зголемување на покриеноста на областа каде што може да се пристапи до безжични податоци, итн.) Сепак има нешто да се посакува.

Големите области на планетата немаат пристап до широкопојасен интернет (всушност, каков било Интернет).

И покрај намалувањето на цената на самите податоци – сè уште постои ограничување за тоа колку податоци може да добие секој претплатник.

Ова, додадено со помалите можности на некои мобилни уреди со голема брзина, забавува кога нивниот корисник „се мачи“ да сурфа на Интернет.

Така – колку подолго трае да се вчита една страница, толку е поголемо незадоволството што може да го доживее корисникот.

Исто така, постои опција, чекајќи да се вчита страницата – тој да се откаже, да ја прекине сесијата. И одете „на друго место“.

Забрзаните мобилни страници ги „компресираат“ информациите во резултат.

И на корисникот му е дадена “лесна” верзија на страницата.

Како да „ставите“ забрзани мобилни страници на некоја страница?

Официјална страница на проектот AMP е како што следува.

Од паѓачкото мени (кое се наоѓа во горниот десен агол) можете да изберете верзии на различен јазик на страницата: англиски, германски, француски, шпански, италијански, португалски, турски, руски и други. Не постои такво на бугарски јазик.

За различните типови на технологии што се користат за создавање веб-страници, начинот на креирање на AMP страници е различен.

Приклучоците може да се инсталираат за WordPress.

ИН ова видео (на англиски) можете да видите како се додава таков приклучок.

Ако користите друга технологија за вашата страница (сами го напишавте кодот, користевте Squarespace, Блогер / можете да ја прочитате мојата статија за оваа опција /, Викс – сами ќе мора да најдете решение. Не ги користев како платформи (и не можам да ви препорачам).

Дали има негативни страни во користењето забрзани мобилни страници?

Со интегрирање на оваа технологија на вашата страница – вие всушност создавате две верзии на вашата страница.

“Што не е во ред? Секој корисник ќе биде насочен кон соодветната верзија” – ќе речете.

Тоа е точно.

Но, големиот проблем со интегрирањето на оваа технологија е што таа „не е беспрекорна“.

Откако ќе го ставите – и ја „поврзате“ вашата страница со Конзолата за пребарување на Google, таа ќе започне да прима пораки за грешки.

Некои делови од страниците може да бидат „скршени“. И единственото решение е сами да го уредувате кодот!

Освен фактот дека ова не е соодветна опција за луѓе кои немаат идеја за развој на веб, „трикот“ е што понекогаш овие пораки ќе доаѓаат и си одат.

Проблемот може да се „реши сам по себе“.

Може да биде трајно.

Општо, повеќето сопственици на страници кои користат забрзани мобилни страници ги користат за оние „делови од нивната страница“ што логично треба да имаат слична верзија.

Како публикации, да речеме – што треба да се „скрши“ во публикација?

Па, ако е исто толку „слабо“ како оние на pasivendohod.net – нема слајдови, нема видеа (иако со играчи), тогаш тоа е логично.

Но, повторно, нешто може да се скрши.

Ако објавата е „украсена“ со други работи – останете и гледајте.

„Но, можеме ли да направиме други видови страници забрзани – како оние на производите?“ – ќе прашаш.

Така мислам. Но, дури и таму може да наидете на слични проблеми.

И да речеме дека имате голема продавница – со над 1000 производи. Можеби ќе треба да измените над 1000 нови страници. Јас велам да.

За веб-страниците засновани на WordPress, приклучоците што можат да се користат за изградба на AMP постојано се ажурираат. И во иднина, овие проблеми можеби не постојат.

Како проект на Google – дали АМП ќе создаде конфликт со другите пребарувачи?

Мое мислење е дека не. Но, како не-развивач, можеби грешам.

“Кој користи сообраќај од други пребарувачи, братче? Гугл е крал”. – ќе рече некој.

Да тоа е вистина.

Со вообичаени исклучоци.

Ако имате страница на руски јазик – можеби е посоодветно да се разгледа иницијативата на Јандекс (најголемиот руски пребарувач) за турбо-страници.

За најегзотичните машини за пребарување – оној на кинески и корејски (што пак доминираат на пазарот таму), најдобро е да ги разгледаме барањата што ги имаат гигантите како Baidu (за кинески /) и Naver (за корејски /).

За другите типови на машини за пребарување – ќе мора сами да процените.

Да, понекогаш тие “лупат трошки”. Но, понекогаш овие трошки – може да бидат “доста мрсни”. Само вие – вие можете да процените. И, консултирајте се, се разбира.

Конечни мисли на забрзаните страници за мобилни телефони (AMP)

Никој не ја знае намерата на Гугл.

АМП може да биде проект што треба да се „напушти“ во иднина.

Исто така, може да биде нешто што може да се вклучи како фактор што го одредува позиционирањето на страниците.

Нема ништо лошо во побрзо вчитување на страница. Ова е од суштинско значење – да се задоволи потрошувачот.

Значи, мојот совет е ова: ако не знаете како да ги поправите грешките што несомнено ќе се појават, тогаш можеби е подобро да не вклучувате забрзани страници за мобилни телефони.

Следете ги општите совети за оптимизација на страницата. Јас го правам тоа со pasivendohod.net.

Можете да ја прочитате мојата статија за брзина на вчитување на страница и оптимизација .

Ако страницата се развива – таа ќе вклучува забрзани страници. Затоа што ќе имам средства да платам некому за да ги отстрани.

Се разбира – не го земајте моето мислење како најавторитетно. Како што реков – јас сум почетник во областа на развојот на страниците.

За ова – ќе ми биде драго да го слушнам вашето мислење на оваа тема.

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net, тоа може да ви помогне со споделување на материјалите што ги поставувам преку социјалните мрежи. Или како нашата страница На фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење