Зошто треба да имаме портфолио на страници

Зошто треба да имаме портфолио на страници

Да заработувам за живеење од маркетинг преку Интернет и да создавам содржина преку веб-страници не е лесна задача, затоа решив да го напишам овој напис: „Зошто треба да имаме портфолио на веб-страници“.

Во него ќе ги наведам моите причини зошто е добро да имаме повеќе страници ако сакаме да живееме само од приход преку Интернет.

Портфолиото на страници спречува пад на сообраќај поради ажурирање на алгоритмите на пребарувачот

За жал – повеќето од страниците што постојат се потпираат на сообраќајот на пребарувачот (како што се Google, Bing, Yahoo, Yandex, итн.).

“Откријте ја Америка. Што не е во ред со тоа?” ќе праша некој.

Негативниот аспект на овој вид сообраќај е тоа што тој доаѓа од независен извор кој „поставува свои правила“.

И многу важен дел од овие правила се постојаните напори на пребарувачите да го подобрат искуството на своите корисници и вторите да останат што е можно повеќе на страницата на пребарувачите.

Што доаѓа од овој парадокс?

Правилата, алгоритмите што ја водат прераспределбата на резултатите на барање на корисникот постојано се менуваат.

Пребарувачите стануваат попаметни.

Овој процес се одвива секој ден.

Но, неколку пати годишно – особено со Гугл (и другите машини за пребарување) е таканареченото „ажурирање (ажурирање) на основниот алгоритам“.

Ова ажурирање може во голема мера да го смени позиционирањето на страниците според клучни зборови.

И денес можете да имате 1000 корисници на ден, а утре, кога ќе се случи такво ажурирање – да изгубите значителен дел од овие корисници. (Се разбира – за време на надградбата можете да стекнете уште повеќе корисници).

Така, ако имате само една страница – за еден ден можете да ги ставите на ризик вашите приходи.

Портфолиото на страници може да ве заштити, бидејќи само некои од вашите веб-страници можат да бидат засегнати (и други – да ја надоместат загубата ако нивниот сообраќај е зголемен).

 

Портфолиото на страници ве штити доколку некои од вашите страници имаат сезонска тема

Дури и ако имате високо развиена страница во нишата, нејзиниот сообраќај може да варира.

Една од причините е – таа е посветена на нишата во која има сезонски интерес.

„Што ќе каже тоа? – ќе прашаш.

Да речеме дека вашата страница е посветена на коментарите за косилки.

Логично е дека побарувачката за косилки ќе биде позастапена во пролет / лето отколку во есен / зима.

Така, многу луѓе кои спроведуваат вакви проекти почнуваат да се прашуваат кога ќе паднат во „ниската сезона“ зошто им се намалил сообраќајот, иако тие го задржале позиционирањето на клучните зборови.

Еден начин да се заштитите од оваа флуктуација е внимателно и добро да истражувате за кои клучни зборови да креирате содржина (можете да ја прочитате мојата статија на Топ 5 бесплатни алатки за оптимизација како и мојот пост за Винчер – алатката за анализа на оптимизација).

Другиот начин е да имате портфолио на страници – така што кога една страница има помалку сообраќај поради сезонска активност, друга може да компензира.

 

Портфолиото на страници ве штити од нагло намалување на приходите од рекламирање или придружен маркетинг, референтен маркетинг, CPA маркетинг, PPI маркетинг, PPD маркетинг

Сообраќајот може да биде ист. Но, што можете да добиете преку тоа – не.

Приходот од рекламирање на Интернет варира постојано – огласувачите постојано лицитираат поинаку.

Ова е особено силно на крајот на годината (четврт квартал), кога се лоцирани некои од најсилните денови на е-трговија – Денот на благодарноста во САД, проследен со Црниот петок, Сајбер понеделникот и до Божиќ и Нова година .

Фактот дека заработивте повеќе во овој период не значи дека овој тренд ќе продолжи со почетокот на новата година.

Покрај тоа, секој што е вклучен во здружение, упатување, CPA, PPI, PPD маркетинг мора постојано потсетува дека тоа е само една страна во договорот.

А, програмата што тој / таа ја промовира може да бара ненадејни промени.

Типичен пример е промената што Амазон ја наметна на нивната придружна програма (повеќе за Амазон соработници како придружна маркетинг можност можете да прочитате во мојот напис) на почетокот на таканаречената епидемија на КОВИД.

На кратко, Амазон значително ја намали провизијата што им ја плаќаат на своите филијали.

Искрено да кажам, многу луѓе изгубија значителен приход, некаде во илјадници долари.

Се разбира – ваквите „хитови“ може да се избегнат ако се монетизира некоја страница на различни начини (без да се потпираме на еден извор).

Но, исто така можете да се заштитите ако имате големо портфолио на страници.

Така – ако на една страница влијаат ваквите околности, другите – да компензираат.

 

Портфолиото на страници ќе ви даде можност да тргувате со нив

Ако имате повеќе страници – можете да си дозволите да ги разменувате како средства.

Имам напишано статии за како да заработите пари од паркиран домен , како и напис за купување и продавање веб-страница како метод за заработка на Интернет, така и изнајмување веб-страница како пасивен приход.

Можеби звучи многу грдо, но кога продавате страница со значителен профит, проблемот е што неговото управување станува странско, а не ваше.

Но, ова е суровата реалност.

Развиените страници можат да се продаваат за десетици, стотици илјади долари (кога имаат значителен сообраќај, како и докажани приходи).

Замислете да развивате и продавате 25 страници (подолго време). Секоја од страниците достигнува цена од 10 000 американски долари. Willе заработите повеќе отколку што мнозинството луѓе успеваат да заработат во текот на својот живот.

 

Конечни размислувања зошто треба да имаме портфолио на страници

Мислам дека ја докажав својата теза дека секој што сака да заработи пари преку Интернет треба да има портфолио на страници.

Ако некој ме праша дали имам многу – не, не сум развиен.

Затоа го создадов pasivendohod.net – навистина сакам да објавам серија во која го следам развојот на развој на страници / страници.

За ова – ќе бидам среќен ако ме поддржите во овој потфат, споделувајќи дел од материјалите што се поставени на страницата преку социјалните мрежи. Или ако ви се допаѓа мојата страница во Фејсбук .

Само преку вас – моите читатели оваа страница има иднина.

Ги поздравувам вашите коментари, забелешки или прашања – можете да ги оставите преку образецот за коментар под секоја статија. Или контактирајте ме преку страницата за контакт.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење