Зошто треба да направиме резервна копија на нашата страница?

Зошто треба да направиме резервна копија од нашата страница

Многу сопственици на почетници на страниците не размислуваат за следново прашање: „зошто треба да правиме резервна копија од нашата страница“.

И ова е многу груба грешка.

Без оглед на која технологија се засноваат – секој сопственик на веб-страница треба да ја чува најновата, ажурирана копија од својата страница.

Веб-страниците се оштетени и резервната копија може да биде од непроценливо значење

Многу од технологиите што им овозможуваат дури и на почетниците да создадат своја сопствена страница (како што се WordPress, Joomla, Drupal) се прилично „чувствителни“.

Дури и инсталација на дополнителен софтвер (како на пр екстензии), менување на изгледот на темата, дури и ажурирање / отстранување на наставката може да ја оштети самата страница.

Проблемот е што понекогаш е многу тешко да се врати страницата во претходната состојба (т.е. да се откаже дејството).

 

Веб-страниците може да имаат неовластен пристап (т.е. да бидат хакирани), може да има сомневање дека нивната заштита е надмината / компромитирана

Секоја страница е ранлива на напади.

И кога се сомневаме дека е направен. Што треба да правиме?

Прегледот на кодот е надвор од дофатот на секој корисник.

Поразумен пристап е целосно враќање на страницата од резервна копија, за што сме сигурни дека е „безбедна“.

 

Како да направите резервна копија на вашата страница (резервна копија)?

Малку е тешко да се даде општ одговор на ова прашање.

Зависи на која технологија се заснова страницата.

WordPress, на пример, обезбедува многу опции за правење резервна копија – со приклучоци како што се приклучоци. Миграција на сите во едно WP.

Друга опција што можете да ја проверите е дали вашиот провајдер на хостинг (компанија што е домаќин / одржува / вашата страница) нуди резервна копија од вашата страница.

За време на пишувањето, јас ги користам услугите на Namecheap, кои ми нудат 100 гигабајти простор (за мојата страница), и секогаш можам да ја вратам мојата страница ако има проблем.

Некои сопственици на поголеми страници прават неколку резервни копии на своите страници неделно. Во однос на фреквенцијата – треба да процените сами. Правам резервна копија еднаш месечно на pasivendohod.net

Во најлошото сценарио, ќе има резервна копија што ќе нема 10+ статии (што ги напишав во рок од еден месец).

 

Каде да зачувате бекап (бекап) на нашата страница?

Освен (ако е можно) страницата на компанијата што нуди услуга за хостирање, добро е да ги преземете резервните копии.

И спаси ги:

  • во меморијата на вашиот компјутер;
  • во меморијата на флеш-уредот и / или надворешниот хард диск;
  • прикачете ги на кои било (неколку) облачни услуги како Google Drive или Диск на Yandex (можете да прочитате за оваа помалку популарна услуга за складирање датотеки во облак);

Кога ги поставувате вашите датотеки (барем јас) – именувајте ги за да можете лесно да ги прочитате подоцна (кажете: 31.12.2021 Ажурирање на страницата).

 

Конечни размислувања зошто треба да правиме бекап (бекап) на нашата страница

Бекап на страницата може да ви заштеди многу главоболки. Се разбира – секогаш мора да имате контрола над некоја страница. И во случај на проблем – неизбежно мора да контактирате со вашата компанија за хостирање. Недостапноста на страницата влијае на нејзините перформанси во пребарувачите.

Резервната копија може да го скрати времето на застој.

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – можете да помогнете со споделување на некои од поставените материјали на социјалните мрежи. Или можеби ќе ми се допадне мојата страница во Фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење