Измами преку Интернет

Измами преку Интернет

Треба секогаш да се биде внимателен – затоа решив да го напишам овој напис за постојните измами на Интернет.

Се разбира, измамниците секогаш покажувале неверојатна генијалност при примената на нивните методи за заблуда на своите жртви.

Затоа, невозможно е да се опишат повеќето измами.

Затоа, решив да ви дадам општи упатства кои ќе ви помогнат при одлучувањето дали да купите нешто (или да ги споделите вашите лични информации).

Измама преку Интернет при нарачка на производи

Кога купувате стоки – секогаш изберете страници што веќе имаат репутација.

Но, дури и да ги користите – запомнете дека тие им дозволуваат на трети трговци да ја користат нивната платформа за процент (како што се Amazon, eBay, Emag, итн.).

Нема ништо полесно од градење лажно-позитивна слика на Интернет (преку манипулирани прегледи). Некои измамници одат дотаму што објавуваат видеа и / или објави на клучни зборови кои гравитираат околу нив самите.

„Што ќе каже тоа? – ќе прашаш.

Јас ќе објаснам.

Тие создаваат објава и / или видео или аудиокаст (аудио датотека што содржи интервју) со такви клучни зборови што кога некој ќе го бара своето име на Интернет плус клучните зборови „измама“ или „онлајн гуру“ или „брз план за богатење“, тие имаат шанса да се рангираат повисоко.

Така, корисникот кој сурфа на Интернет веројатно ќе наиде на нивна објава. И да не знаете дека всушност има многу поплаки од други корисници.

За ова – кога купувате, без оглед на вредноста, користете безбедни начини на плаќање (за да можете да побарате рефундирање) како PayPal, плаќање со банкарска картичка.

И секогаш бидете сигурни дека сте користеле безбеден метод за испорака што ви овозможува да го прегледате и тестирате купениот производ.

 

Измама преку Интернет при купување услуги (софтвер или едукативни курсеви)

Како што напишав во мојата статија за етика во маркетинг преку Интернет – Кога и да е можно, кога купувате услуги, секогаш внимавајте на следниве работи:

 • Дали постои основна, бесплатна верзија на софтверот (што може да ја заврши работата што ја сакате)?
 • Дали има софтвер, ако е платен, пробен, пробен период, во кој можете бесплатно да ги тестирате неговите функционалности за да видите дали ќе ви бидат корисни?
 • Дали софтверот има добри критики од неговите корисници?
 • дали можете лесно да се отпишете од можна купена претплата (кога софтверот се плаќа периодично)?
 • Дали можете да користите различни попусти при купување на софтвер (ако сте студент, ученик, лице со попреченост, претставник на невладина институција)?

Афирмативниот одговор на овие прашања е многу добар показател дека сте заштитени.

Но, како и секогаш – прочитајте ги општите услови при купување на страницата. Да, тие често се менуваат, но компанијата што го одржува софтверот ќе ве извести (особено кога станува збор за можна промена на цената).

Досега, како што велат – добро.

Сега сакам да го кажам моето мислење за тоа дали повеќето курсеви преку Интернет се лажни.

Што сметате за курс преку Интернет? Структурен едукативен производ кој ги информира своите корисници за некоја тема?

Многу онлајн гуруа ги именуваат своите работи како курсеви, семинари, веб-семинари и сл.

Ова не е така!

Секој што тврди дека лесно можете да заработите огромни суми на ден (или еден месец, една година) се обидува да ви продаде начин на живот. Но, не знаење.

Не постои директен и лесен начин да заработите пари.

За оние кои зборуваат англиски – препорачувам да гледаат видеа од влогер канали Мајк Винет и Кофиезила

Тие зборуваат (за нивната англиска публика) за луѓе кои имаат корист од секој што сака да заработи пари на Интернет. Таканаречените онлајн гуруа.

Особено ми се допаѓа Мајк, кој дури ја разви таканаречената „формула за соработник“.

Во него, Мајк носи многу психички трикови со кои овие луѓе го продаваат својот курс, што во најдобар случај е бескорисно.

Овие техники за маркетинг се како што следува:

 • „Солзава приказна“ – гуру на Интернет ја започнува својата објава или и се обраќа на својата публика со насолзена приказна за неговото минато. Бидејќи тој / таа беше сиромашен, тие не можеа да ги поврзат двата краја, итн. Целта е членовите на публиката да се идентификуваат со гуруто. И тој / таа беше во нивна ситуација!
 • „Обид да се продаде производ“ – гуруа велат дека не се обидуваат да ти продадат ништо. На крајот, секогаш се сведува на продажба на нивниот производ.
 • „Воспоставување авторитет“ – гуруа користат разни „докази“ – како што се лажни прегледи на социјалните мрежи (трети лица ги фалат) или платени публикации во поавторитативни медиуми (кои, ако не сте запознаени, би ги објавиле скоро сите ПР материјали) авторитет. Тие се „занаети“ и она што сакаат да ви го продадат, во никој случај не е безвредно.
 • „Посакувана идентификација“ – гуруа го истакнуваат нивниот начин на живот. Тие се опкружени со многу скапи работи, живеат во прекрасен дом, имаат убави жени / мажи околу себе. Тие се обидуваат да ве изманипулираат преку овој животен стил. Затоа што – кој не би сакал да биде на нивно место? Кој не би сакал да биде како современиот гроф на Монте Кристо?
 • „Високо надуена вредност на производот“ како и „Серија бонуси“ – продажба на нивниот курс / веб-семинар / семинар / книга / „магичен софтвер“ гуруа предупредуваат дека ќе добиете многу бонуси кои чинат многу пари. Често дури и десетици илјади. Ова, се разбира, не е случај. Овие бонуси не чинат толку многу. Тие се само „мамка“ за да ве мотивираат да купувате.
 • „Треба самотија за време на перформансот“ – промовирајќи се, гуруата велат дека треба да бидете сами. Ова е со цел да не се направи внимателна студија. И купете го нивниот производ. Никогаш не го прави тоа. Секогаш размислувајте за работите и консултирајте се со други луѓе.
 • “Постои опасност производот да се потроши. Само првите ќе добијат одреден бонус. Останува уште малку од промоцијата” – гуруата совршено ја разбираат психата на потрошувачот. Секој инстинктивно чека во редици (бидејќи може да има измама). Секој не го сака последното парче производ во супермаркет (затоа што другите не го сакаа). Често гуруата продаваат „производ“ што е во дигитална форма. Како може такво нешто да се исцрпи? Ти кажи ми. Ако нешто во дигитален формат може да има цена (да речеме најчестиот курс за сметководство во платформата за продажба на знаење), тогаш неговата цена е постојана. Од време на време со некоја промоција. Временски ограничените промотивни услови секогаш имаат за цел да го охрабрат корисникот да ја „одврзе чантата“.
 • „Конечната цена завршува на 7“ – Мајк брилијантно забележа дека повеќето гуруа кои ги ценат своите работи секогаш ја одредуваат цената на 7. Да речеме -997 долари или 87 долари. Нешто по оваа цена го привлекува потрошувачот.
 • „Не се потребни вештини или знаење“ – Можете да заработите илјадници на ден. Но, не мора да имате никакви вештини (било да е тоа техничко, дали е економско знаење, било да е знаење за маркетинг). Навистина?

Можеби пропуштив некои состојки во формулата на Мајк, но мислам дека ова се основите.

Запомнете дека нема кој да ви продаде магичен софтвер / бизнис во кој едноставно се притиска копче и „тече пари“.

Секој бизнис, без оглед во кој сектор од економијата е, потребни се одредени вештини. Потребна е многу работа, ентузијазам, дури и мала нотка на среќата.

Добар претприемач е оној кој знае како да ја анализира конкуренцијата. И, кој има за цел подобро да ги обезбеди своите производи и / или услуги.

 

Конечни размислувања за измами преку Интернет

Бидете секогаш сомнителни.

Затоа што има луѓе во светот кои не би се обврзале да крадат парички од очите на мртва личност.

Се надевам дека оваа статија ќе допре до многу луѓе.

Бидејќи ова е дел од мисијата на pasivendohod.net – да ја „крене завесата“ на нечесни практики што му даваат лошо име на заработка преку Интернет.

Можете да заработите пари преку Интернет – повеќе отколку што некогаш сте сонувале во најлудите соништа.

Но, преку многу работа, експериментирање и минимизирање на ризикот.

 

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net – секогаш можете да помогнете со споделување на некои поставени материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница На фејсбук .

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење