Како да го претворите своето хоби во професија преку Интернет – преку учество на натпревари, програми за размена, волонтирање

Реченицата „Како да го претвориш своето хоби во професија“ звучи проклето привлечно.

Ако бев трол, можев да објавам мимика со актерот Шаја Лабеуф, во која тој прави штандови за раце, велејќи „Само направете го тоа“.

Но, се разбира, целта на pasivendohod.net не е да објавува провокативен или материјал што е чист клик-бајт (материјали што ги провоцираат луѓето да ги скокоткаат).

Целта е да се објават информации за да се направат изборите на читателите уште поинформирани. Бидејќи е лесно да се направат штандови за раце.

Како можеме да го претвориме нашето хоби во професија со учество на натпревари?

Пред некое време клиент ме замоли да направам студија за тоа колку и какви натпревари има во неговата област – тој направи скулптури од стакло.

Отпрвин бев многу скептичен – дали има смисла целата оваа работа? Но сепак – сметките се нивни сметки, а човекот плаќаше. И, истражував на Интернет (што го направив на англиски).

И бев зачуден. Имаше многу натпревари (мислам дека најдов околу 15) кои беа објавени на англиски јазик.

Наградите варираа од неколку стотици долари до неколку десетици илјади.

И што е најважно – повеќето натпревари се одржуваа годишно.

Значи, за дваесет или триесет долари (мислам дека му го зедов), човекот доби информации што може да му помогнат во кариерата.

Ве советувам да го сторите истото ако имате хоби што тајно сонувате да го претворите во трајно занимање.

Секако – кога велам хоби, мислам на уметничка активност.

И не можам да дадам пример како може да се живее од лов / риболов, на пример (освен ако не живеете во резерва каде секоја година доаѓаат многу богати луѓе. Да речеме Серенгети во Африка).

Барајте информации на светски јазик (англиски, француски, германски, абе, на кој зборувате). Дури и ако речеме – започнете на бугарски јазик.

Ако го побарате зборот „литературни натпревари“, на пример – сепак ќе можете да најдете најмалку десет конкурси.

Нема сомнение дека каква и да е информација што ќе ја пронајдете – таа секогаш ќе биде конкуренција, а во неа – сите се еднакви.

Не можете да победите? Секако дека можеш.

Тоа не значи дека немате талент. Или треба да се откажеш.

Јас ќе дадам едноставен пример од истражувањето што го направив. На еден од конкурсите што го отворив, главната награда беше 20 000 евра. Доста е за неколку години постоење.

Бидете прагматични. Едно учество понекогаш може да отвори многу врати за вас.

Што треба да знаете кога учествувате?

Натпреварите обично се организираат од групи ентузијасти. Или од големи темели.

Црвено светло е кога ќе најдете натпревар и потребна е парична сума за учество.

Надоместокот би требало да ги покрие трошоците на организаторите. Според мое мислење – во овој случај многу е веројатно дека станува збор за измама. Не биди лековерен!

Учество во програми за размена, уметнички престој

Стан кој гледа на реката Сена – ова е можеби едно од најизџваканите клишеа што го рефлектира романтичното сфаќање на кој било уметник.

„Ако имав место некаде каде што можев да создавам во мир, сигурен сум дека ќе создадам нешто“ – нема никој што не размислувал за тоа.

Претставата е толку волшебна што Булгаков дури ја пародираше во неговото бесмртно дело „Мајсторот и Маргарита“ – во него членовите на литературната организација МАСОЛИТ можат (доколку ги изберат) да поминат до една година на креативно отсуство (и целосно осигурено) на голем број места во СССР.

Ако барате место некаде каде барем нема да размислите за изнајмување – добар почеток е да погледнете на следната страница – https://resartis.org

Постојат многу списоци што ги поставуваат организации кои прифаќаат уметници (веројатно повеќето визуелни уметности) некое време.

Друг добар извор на информации е веб-страницата на ЕУ – https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/node_en

Не велам дека оваа опција може да важи за секого. Но, ако зборувате англиски (информациите што се поставуваат се најобилни на тој јазик), тоа не ве спречува да читате. Барем – не е познато каде ќе „скокне зајакот“.

Програми за волонтирање

Тука ја разбирам широко распространетата практика на Запад да се работи за засолниште и храна.

Пред да ме каменувате – не станува збор за работа 60 часа во странство, не.

Според таа логика, подобро да добиете платена работа. Преку кои да се заштеди и да се инвестира подоцна.

Ова се страници како https://www.worldpackers.com/ кои запознаваат луѓе кои се подготвени да работат за засолниште и храна.

И луѓе кои даваат такви.

Има многу реклами поставени на одредена страница. Можете да ги погледнете.

Повторно – мислам дека ти треба барем просечно познавање на англиски јазик за да се подобриш.

Кога ја прелистувате оваа страница – не бидете наивни. За луѓето кои нудат засолниште, повеќе од „понуда“ е да прифаќаат волонтери на овој начин. Не им плаќаат. За ова – ако работите, обидете се да добиете повеќе за вашата работа. Да речеме – некои места нудат само појадок! Да – само појадок и ништо друго. За ова – гледајте ги прегледите. И размисли!

Во никој случај не сакам да ставам некој од моите читатели во ситуација која, како што реков, беше Хауард Лавкрафт.

Преку овие програми, попрво треба да го искористите времето во кое сте слободни. И да се создаде. Без да се грижите, барем на кратко време – за кирии, исплати за хипотека.

Во никој случај не треба да заминувате во странство без апсолутно никакви средства. И без можност, треба да бидете во можност веднаш да се вратите назад (т.е. мислам дека треба да имате средства да купите билет што секогаш го имате).

Според мое мислење – оваа опција не е лоша за „затруените“ луѓе кои сакаат да ги прошират своите хоризонти.

Но, јас – да не ми замери некој што не го правев она што го „проповедам“ – би го користел само ако немам друг избор.

Конечни мисли

Знаењето е големо богатство. Колку повеќе можности знае некој, толку подобро.

Само сакам да го пренесам наученото.

Ако во дискусијата се вклучени луѓе кои направиле некои од горенаведеното (особено волонтирање), нивното мислење ќе биде повеќе од непроценливо.

За мене, нема поголема вредност од човечкиот живот – и што и да се обидеш, мора да го сториш тоа со разум, а не само со чувства. Постојат многу можности да го направите она што го сакате без да бидете авантуристички.

Да, во моментов во Бугарија луѓето кои се родени на крајот на 2000 година ќе мора да работат 40 години (за мажи, но наскоро и за жени) доколку сакаат „државна“ пензија.

Затоа pasivendohod.net е – да можете да понудите работни алтернативи.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење