Како да заработите пари како наратор (читател) преку Амазон

Овој напис е наменет за Бугарите кои живеат во Соединетите Држави, Велика Британија (Англија, Велс, Шкотска, Северна Ирска), Канада, Ирска, таму имаат адреса за пошта и имаат идентификациски број на локален даночен обврзник (број (TIN)) . Во Соединетите држави, овој број е број на социјално осигурување (SSN), индивидуален идентификациски даночен број (ITIN) и идентификациски број на работодавач (EIN). Во други земји овие се (на пример) – во Обединетото Кралство број на национално осигурување, во Канада – број на социјално осигурување, во Ирска – ирски број на лична јавна услуга. Заинтересираните, исто така, мора да имаат сметка во банка во локална банка.

Неодамна (додека идејата за овој напис „вриеше“ од моето создавање) добив истрага дали огласот за работа е легитимен. Одговорот е – не!

96115580 573528856602284 4198276393777233920 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Како да заработите пари како најавувач?

Ако сакате да заработите пари преку Интернет – мора да бидете многу снаодливи, да зборувате на светски јазик (по можност англиски) – говорат најмалку десетици милиони луѓе, да работите напорно (или да бидете проклети снаодливи). Но, нема друг рецепт – нема магична страница што дава стотици долари на ден само за да кликне нешто. Да беше така, јас веднаш би позајмил стотици долари од моите роднини, би ангажирал неколку луѓе од Индија / Пакистан или Бангладеш. И преку нивната работа (понекогаш во овие земји можете да ангажирате човек да работи монотона работа на компјутер за пет долари на час) – денес имам стотици илјади долари и „карантиран“ на остров среде Тихиот океан !

Поточно – ако сакате да заработите пари како звучник (читач), мора да имате многу добар глас (ова е задолжително), да имате десктоп компјутер / лаптоп што не се расипува. Без оглед на тоа како имате микрофон (микрофонот не мора да биде лудо скап, работат и кинеските микрофони за дваесет до триесет долари). Како и просторија во која владее тишина. Се разбира – може да имате поскапа опрема, како и во просторијата нема звучна изолација. Но, и најтивкиот простор може да работи. Само обидете се да се пријавите. Ако слушнете јасно. И нема странични звуци – готово сте.

Што се случува откако ќе ги имате барем овие услови?

Да започне.

Амазон е една од најголемите компании во светот. Одлучиле, меѓу другото, да учествуваат како посреднички партнер во продажба на аудио книги.

Тие самите не „произведуваат“ аудио книги, туку само ја создадоа услугата Звучен, преку кој нивните клиенти можат да слушаат записи на дела (фикција и не-фантастика).

Во моментов има поставено илјадници наслови, кои се поставуваат нови секој ден.

Многу клиенти слушаат врз основа на претплата (замислете читачка картичка во локалната библиотека). Во првиот месец, клиентите можат да ја испробаат услугата целосно бесплатно. Потоа се плаќа (14 и деведесет и пет центи, една минимална плата и малку над САД). За општите претплатници на Амазон (оние кои имаат претплата на премиерот Амазон) има уште поголем попуст. Амазон нуди и посебни услови за студентите.

Авторите кои ги поставиле своите дела на Audible, можат да ги продадат како посебни книги. Претплатниците на Амазон можат да слушаат одреден број книги месечно.

Со секоја генерирана продажба, Амазон одзема дел од вас. Добивате пари и за книгите што ги слушате. Постојат и бонуси.

Бидејќи моделот е многу профитабилен, „Амазон“ одлучи да создаде специјализирана страница преку која книгите ќе можат да достигнат не само „Звучни“. Но, исто така и на пазарот на Apple (iTunes).

Специјализираната страница е https://www.acx.com/

Тоа е на англиски јазик. За да разбереме што вели – просечно ниво на владеење на јазикот ќе биде доволно.

Пробајте и со Google Translate. Но, бидејќи повеќето книги што треба да се прочитаат се на англиски јазик, неговото лошо познавање ќе ви отежне.

Се разбира, второто не треба да ве очајува. Амазон работи на различни пазари. Ако зборувате француски, италијански, португалски, германски, дури и јапонски и некои од јазиците што се користат во Индија, сепак може да читате такви книги. Подобро отколку воопшто.

Постојат два начина да заработите пари преку страницата.

Едната е да се бориме за директни понуди од автори / издавачи кои сакаат нивните дела да бидат направени во аудио книга. Тие го утврдија својот буџет – вие наддавате за проектот. Ако победите – заработувате провизија за она што го прочитавте. И крај. Авторските права остануваат на авторот.

Другото – што според мене крие и добрите и лошите страни, е да се склучи посебна зделка.

Ја читате книгата. Авторот не ви плаќа ништо во моментот. Кога книгата е на пазарот и се слуша, тогаш за секоја продажба / слушање со претплата, ќе добиете половина од авторските права.

Исто така, ќе добиете половина од бонусите, кои се добиваат. Овие бонуси за клиент кој специјално се регистрира преку оваа книга. Така што во пракса – овие бонуси се многу тешко да се добијат.

Еве ја страницата која објави како да платите: https://www.acx.com/help/production-earnings-and-costs/200497690

Бидејќи секој ден се поставуваат многу книги, конкуренцијата е силна на самиот пазар, тешко е да се каже кој модел е попрофитабилен.

Читајте книги што ги „преплавуваат“ новодојденците? Да, постои можност да читате и читате, и на крајот да добиете многу малку.

Но, како што реков погоре – работата на Интернет е многу тешка. И треба напор за да се победи.

Последни мисли

Пред да ја завршам оваа статија, знам дека многу од оние што го прочитаа ќе бидат од Бугарија (и ќе бидат лути што не можат да учествуваат).

Според моето првично истражување (кое не треба да го сфаќате како правен совет) – постои можност Бугарите од Бугарија да учествуваат. И тоа е доколку тие имаат компанија (правно лице) што е регистрирана во една од овие земји. И компанијата треба да има поштенска адреса за преписка, како и локална сметка во банка.

Отворањето компанија, особено во странство, е ризичен и интензивен процес на капитал. Не за луѓе кои сакаат да започнат со многу малку пари.

Една од вашите опции, ако сметате дека ризикот е оправдан – е да се здружите со што повеќе луѓе. Луѓе на кои им верувате. И соберете го потребниот капитал. Во голем број земји – особено во оние каде што работи ACX, компанија може да се најде од далечина. Имајте виртуелна адреса. И отворете сметка во банка – дури и преку страници за плаќање.

Но, како што реков – освен ако (и иако) соберете многу звучници, ризикувате. Во најмала рака, можете да останете во компанија во странство што не знаете што да правите понатаму.

Немав можност да контактирам со претставник на ACX до крајот на уредништвото на овој напис. И прашајте го за можноста за отворање сметка преку компанија.

Но, дури и ако може – како што реков, ќе биде покомплицирано отколку што прават локалното население.

Сепак, можноста да се победи преку ACX е целосно можна, законска и морална.

Не велам дека е лесно, повторувам.

Но, со оглед на можноста да не правам ништо и барем да се обидам, јас сум за второто.

Како што рече Рандал Патрик Мек Марфи во „Лет над гнездото на кукавицата“ – „Се обидов барем, проклето!“.

И ти?

Се радувам на прашања и коментари. Исто така, ќе бидам среќен ако некој праша (и добие пред мене) одговор за тоа дали е можно да се работи преку компанија во странство.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење