Како да заработите пари од онлајн курсеви

Како да заработите пари од онлајн курсеви

Прашањето „како да заработите пари од онлајн курсеви“ е можеби едно од најизносените кога станува збор за Интернет.

Да како што е речено во египетски папирус: „секој сака да напише книга и никој не чита“.

Но, ако ја оставиме негативноста настрана – креирањето на информативен производ е еден од најстарите и најпробаните начини за заработка.

Но, што треба да знаеме?

Мора да имате „know-how“

Треба да знаете за што зборувате.

Пред некое време запознав група луѓе кои се дефинираа како дигитални номади (луѓе кои преку своите знаења и пари од областа на ИТ имаат можност да патуваат низ светот). Така, еден од нив зборуваше за спецификите на спиењето. Јас се приклучив на разговорот давајќи пример за фазата на спиење, позната како брзо движење на очите – во оваа фаза сонот е брз, многу наизменичен. Само запомнете го велигденското зајаче од „Алиса во земјата на чудата“ – тој секогаш брза бидејќи доцни. Сонот на Алис е во оваа фаза.

Веднаш штом ги слушна моите забелешки, човекот ми шепна: „Човече, ќе треба да создадам курс за проблеми со спиењето и спиењето. Треба да те натерам да зборуваш“. Од една или друга причина, ова не се случи – човекот како да не создаде ништо. Но, дури и да бев јас – и ако ме поканеше, моралот бараше да одбијам.

Немав потребни барања. Што би можел да кажам, и ако овој курс навистина го користеа луѓе кои имаат проблем да заспијат? Понекогаш луѓето со овој проблем имаат потреба од стручна медицинска помош. Проблемот е премногу сериозен.

Па, колку и да звучи примамливо. Ако создавате информативен производ – мислам дека треба да го сторите тоа, ако навистина информациите што ги знаете се многу тешко да се најдат.

Му треба сè

Понекогаш консултантски услуги произлегуваат од бирократија.

Само запомнете што предизвика појава на правила што ги штитат личните податоци (GDPR) или промена на регулативата H-18.

Ако навистина разбирате работи и мислите дека можете да презентирате информации на разбирлив начин (ајде да се потсетиме што рече актерот remереми Ајронс во филмот „Маргина повик“ – разговарај со мене како да разговараш со мало дете или златен ретривер).

Сепак – следете го горенаведеното правило. Биди одговорен. И да имате клиент – секогаш треба да знаете дека информациите што ги давате може да збунат нечиј живот (за ова во САД е забрането со закон, на пример, да дадете конкретни совети од областа на оданочувањето).

Сè мора да биде добро претставено

Можете да бидете лидер во својата област. Но, во денешно време не е доволно да се „плескаат“ колони со текст (знам дека со оваа изјава се побивам. Во иднина, кога ќе се развие оваа страница – ќе има повеќе инфографици, видеа, звук).

Сè треба да се претстави преку видеа, инфографици и сл.

Знаете – сум видел информација што е бугарска (да речеме во областа на психологијата) и е едноставно непроценлива. Не можете да најдете на англиски јазик.

Со такви информации, на англиски јазик, со вистински обрасци и стабилен сообраќај – некој би станал милионер.

Добро – ги знаеме овие алабализами, како продолжуваме од тука?
  • Можете да креирате специјализирана страница (ако сте сигурни во вашиот успех или веќе имате утврдено име) – во тој случај треба да обезбедите сè – од плаќања до приватност.
  • Можете да користите специјализирана страница-платформа

Посветените страници можат да заштедат многу време и нерви кога станува збор за организирање курсеви. Зошто – некои од нив веќе имаат сопствен сообраќај во големи количини. Покрај тоа, тие се занимаваат со обработка на плаќањето од страна на клиентите, а до вас – тие пријавуваат само провизија.

Што – ако се сеќаваме на над-регулативата во Бугарија – ова е голем плус.

Еве список со неколку платформи на англиски јазик што можете да ги користите.

  1. Удеми
  2. Курсера
  3. WizIQ
  4. Рузуки
  5. Светот на светот
  6. Thinkific.com

Постојат многу други платформи, но мислам дека овие се доволно како пример.

Како што реков – дадените примери се на англиски јазик (како јазик на платформите), дали има други можности – мислам дека има. Само пребарувајте на Google на јазикот што го знаете.

Некои од овие платформи имаат и придружни програми.

Т.е. тие можат да ви плаќаат преку продажба генерирана од вас. Но, мислам дека оваа ниша во здружениот маркетинг е доста тешка. Зборувавме за гуру-измамници кои се залагаат за ветувања за брзо богатење.

Човекот е животно и како таков се стреми кон лесно. Полесно е да ве измамат да заработите илјадници долари од Гугл (бидејќи оваа компанија дава такви пари) отколку да продадете некому курс во кој ќе научат да програмираат на многу сложен компјутерски јазик (а потоа неколку години всушност можат да заработи илјадници работејќи).

Моето скромно мислење е дека ќе ви се допаднат „холови волови“ ако одлучите да промовирате информативни производи.

Ако успееме – тогаш што?

Треба да пријавиш.

Не секако мафијата, туку државата. И платете го релевантниот данок на доход.

Тука повторно, сакам да повикам на дискусија. Кое е вашето мислење – сите информативни производи (дали ќе бидат видео упатства, дали ќе бидат подкасти, дали ќе бидат pdf, дали ќе бидат презентации, дали ќе бидат доставени преку овие специјализирани страници) може да се сметаат за предмети на авторско право во контекст на оданочување?

Дали може да им се признаат 40 проценти од законски признаените трошоци?

Секако, и јас можев да го проучам тоа. И пишувањето на овој напис треба да се одложува со недели (или воопшто да не се објавува).

Но, јас би сакал да ве вклучам вас – моите читатели, како еден вид ангажман во дискусијата.

Финални мисли

Може да бидете многу добра личност и неверојатен професионалец. Но, заработувањето пари преку информативни производи не е лесна задача.

Според мене – ако навистина сакате, тогаш обидете се да видите како функционираат работите преку платформа.

Во најмала рака – ќе стекнете искуство (и инвестицијата не е таква што ако никој не ви го купи курсот за очај). Запомнете дека секогаш постои конкуренција. Можеме да кажеме дека треба да чувате пчели и вашиот руски треба да биде добар. Секогаш ќе најдете конкуренција.

Пред некое време навистина сакав да направам курс во Удеми – темата ќе биде „како да се основа компанија во Бугарија“. На англиски.

Како ви звучи ова како тема?

Ако темата е интересна, а самиот pasivendohod.net расте (за да може да ги покрие трошоците што ќе се појават за материјалот да изгледа поубаво), тогаш мислам дека не би било лошо да поставите курс – за да ги видите резултатите во вистинско време.

Секако – ќе ми треба вашата помош. Засега – можете да ги споделувате написите од страницата на кој било начин погоден за вас.

Остави и коментари и прашања. Ова исто така помага.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење