Како да заработите пари од сопствените игри на табла и карти за играње на Интернет

Во други написи го навестив концептот на „Печати по барање“.

За оние кои не бараат што е тоа – ќе се обидам да објаснам. Ова е услуга во која едно лице ги поставува датотеките со податоци за нешто на некоја страница – било да е тоа книга, маичка со слика, календар, чаша, итн., Корисникот што пребарува на оваа страница може да ги купи. Ако има – страницата го создава производот од парите што ги платил корисникот и му ги испраќа. Авторот не се обврзува на ништо, туку едноставно му се наплаќа провизија за она што го создал.

За среќа, овој концепт веќе работи и за игри на табла и за играње карти. Можете да го поставите концептот – без да инвестирате пари во производството однапред или да барате производител кој ќе се согласи да го направи она што мислите дека е следниот голем хит.

Каде можете да ги креирате вашите игри?

Една од страниците што ќе ја разгледаме е https://www.thegamecrafter.com/

Тоа е на англиски јазик (барем не можев да видам верзија на друг јазик).

Нема да ве лажам – за да можете да го користите, мора да го знаете јазикот барем на средно ниво. Не дека работите се толку комплицирани. Но, за да поставите нешто – да речеме игра на табла, таа мора да исполнува одредени технички услови / како што е големината, да речеме / – можете да прочитате повеќе за тоа тука: https://help.thegamecrafter.com/article/5-getting-started

За овие работи – големината и така натаму, не можам да ви помогнам, бидејќи и јас немам такво образование.

Но, можам да ви кажам нешто што сигурно мора да го почитувате: не смеете да кршите ничии права, сè што ќе поставите, мора да биде ваше (и да не содржи лого, да речеме, од трети страни).

Веб-страницата работи на принцип од 70 до 30: од нето добивката (отстранување на трошоците за производство и испорака) страницата трае 30 проценти, а вие ќе земете 70 проценти. Ако нето добивката е, да речеме, долар, тогаш ќе земете 70 центи, а страницата 30 центи.

Како што реков – утврдувањето на цената на производството на производите е комплексно и се раководи од низа фактори. Веб-страницата детално објасни како се прави ова тука: https://www.thegamecrafter.com/publish/pricing

Добрите и лошите страни на страницата

Предноста на страницата е тоа што можете да испраќате нешто директно на неа и потоа да се самопромовирате (споделување за вашата игра на кој било начин што ви одговара).

Но, не греши – и конкуренцијата во светот на игрите е многу голема. Светот е преплавен со ефтини кинески играчки, од кои некои се копии на веќе етаблирани брендови.

Ако мислите дека наидовте на најреволуционерната игра на табла (како Монопол) или карти за играње (како Ју-Ги-О), тогаш треба да контактирате со голем производител на игри (на пример, одете на веб-страницата Конами и побарајте многу низ целата страница, кој може да ви помогне https://www.konami.com/games/corporate/en/).

И запомнете – дури и Монополот беше одбиен многу пати (пред да биде прифатен и да стане легенда).

Ако имате само „голема“ концепција на игра – т.е. не сте дизајнер, имате многу малку алтернативи:

а) да плати некој што ќе подготви работи за вас (со илустрација, дизајнирање)

б) ако немате пари да платите за горенаведеното (што може да биде доста скапо), тогаш треба да соберете пари

За прибирање средства – можете да го користите таканареченото финансирање на народот. Постојат специјализирани страници (кои ќе ги разгледаме во посебна статија) преку кои луѓето однапред собираат пари за своите идеи, ветувајќи им различни работи на луѓето кои ќе ги дадат своите пари. Можете да дадете парче од вашата игра (на пример).

Собирањето преку групно финансирање е исто така многу тешко (има луѓе кои специјализираат само за ова) – па ако објавувањето игра од вас е ваша животна мисија (претворена во мономанија), ќе биде многу, многу тешко ако не сте илустратор, графички дизајнер и сл.

Па, се разбира – секогаш можете да поставите нешто многу едноставно (најгенијалните работи се секогаш наједноставни). Но сепак – како што реков, се борите со многу конкуренти.

Beе бидам среќен ако преку овој напис стигнав до Бугарите кои создадоа игри на табла (или преку Печати по желба или ги објавија на свој / странски трошок). Многу би сакал да го слушнам вашето мислење – какви приходи носи таквата „операција“. И, кои се „стапиците“ – покрај горенаведеното.

Ако отсекогаш сте сонувале да направите игра во стил “зандани и змејови; меч и магија” и да ја создадете за ваше задоволство – ништо не ве спречува да поставите нешто на страницата, нарачувајќи поголеми парчиња. И уживајте во тоа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење