Како да заработите пари преку е-книги, објавувајќи преку страницата Smashwords

Пред неколку години, Амазон разви уред кој ви овозможува лесно и брзо преземање литература во електронска форма – т.н. Амазон Киндл (Амазон Киндл).

Веќе има неколку верзии на самиот уред (и тој еволуираше). Преку него – милиони луѓе ширум светот имаат пристап до своите книги.

Копирање на Амазон – конкурентските компании создадоа и свои уреди. На пример, уредот Нок.

Но, во моментот, Амазон сè уште поседува повеќе од половина од светскиот пазар за е-книги.

Ова е многу важно – ќе објаснам подолу зошто.

Покрај уредите, развиени се и апликации што можат да работат на таблет, паметен телефон или компјутер. Т.е. за да станете претплатник на Амазон, на пример, не мора да купувате е-читач.

Колку точно претплатници на Амазон има – има слична статистика на Интернет, но тоа би нè оддалечило од суштината на овој напис.

За тоа, да започнеме.

Суштината на Smashwords

Како што рековме – покрај Амазон, има многу страници кои се занимаваат со дистрибуција на е-книги.

Бидејќи овие страници се многу – најважните од нив се Кобо (Кобо), Амбар и Нобл (Барнс и Нобл), Епл Книги (Епл Книги) итн.

Како што реков – тие, но сите заедно, го делат остатокот од пазарот.

Причината за доминацијата на Амазон е тоа што како „родител“ на идејата за е-книги – тие ги продадоа најспецијализираните читатели. И што е најважно – нивната програма, преку која авторите можат да поставуваат книги – Киндл Директно издаваштво, ги привлекува авторите давајќи им поголем дел од продадените авторски права, барајќи им ексклузивност. Што значи тоа? Па, ако сакате да бидете платени повеќе од Амазон, тогаш вашата книга треба да биде достапна само таму.

Секако – второто е меч со две острици.

Од една страна, имате неверојатен опсег (а со тоа и продажба на Амазон). Од друга страна, вашите книги ќе бидат само таму.

Амазон има посебна програма за своите претплатници кои можат да ги читаат вашите книги и да им се плаќаат на прочитана страница.

Секоја книга на Амазон има ранг број што ја означува нејзината позиција во ранг-листата на страницата. Колку е помал овој број, толку повеќе вашата книга ќе им биде прикажана на читателите. Читањето на платена страница, исто така, позитивно влијае на рангот.

Да речеме – ако книгата има ранг од 25.000, во зависност од цената што може да донесе од 6 до 20+ долари приход дневно!

Се разбира – останувајќи ја работата во Амазон, таа е достапна само таму.

Ако не се чита во Амазон – дали може да се „пробие“ на други пазари?

Во теорија – да.

Затоа е создадена страницата Smashwords.

Тоа е страница за дистрибуција преку која вашата книга може да достигне повеќе страници на пазарот. Вашата книга ја поставувате овде, и тие, преку волшебството на технологијата, осигуруваат дека книгата е објавена на партнерските страници.

Ако има продажба – во зависност од тоа кој сајт дава каков „дел“, тие ќе ви го дадат.

Повеќе детали за Smashwords

Веб-страницата е достапна (како менија) на англиски јазик. Ако не знаете, ќе треба да преведувате со софтвер за машински превод (како што се Google Translator, Bing Translator, итн.) Или да побарате помош од некој што зборува англиски (но над просекот). Немате друга опција.

Сè што ви треба е е-пошта.

И, ако сакате да добиете пари за напишаното – и сметка на Paypal.

Горенаведеното е една од големите разлики помеѓу Амазон и Smashwords. Додека во Амазон, поставените книги се плаќаат стандардно, во Smashwords имате можност да ги ослободите целосно бесплатно.

Ако сакате да бидете платени – мора многу внимателно да ги пополните информациите во делот на страницата “Управување со сметка – Поставки за плаќање” – Управувајте со сметка – поставки за плаќање “.

Бидејќи голем дел од пазарот на е-книги е со седиште во САД. А страницата е со седиште во компанија – од вас ќе се бара да пријавите информации за вас преку страницата.

Знам дека горенаведеното звучи прилично застрашувачко – да декларативно, и во САД?

Не е баш толку комплицирано.

Многу се прашував дали да ги дадам следниве информации. Затоа што сакам статијата да биде што е можно поцелосна. И не “тука можете да објавувате книги – шлаканица линк),

Затоа, следниве информации не се нужно законско мислење. Тоа ја одразува мојата гледна точка – т.е. можеби не е точно. За целосна безбедност – консултирајте се со трето лице.

Ајде да дојдеме до зборот. За да бидете платени од страницата, мора да ја пријавите таканаречената форма-8BEN (образец – 8 БЕН). Ја одредува стапката (процентот) на данокот што американските власти директно го наметнуваат за продажба на книги. Веб-страницата изјавува и плаќа данок, но сепак треба да доставите информации.

Во принцип, „општиот“ данок е 30 проценти. Но, бидејќи постои договор меѓу Бугарија и Соединетите држави за да се избегне двојно оданочување, можете да го намалите процентот на 5 (пет проценти). Кога го пополнувате формуларот преку страницата – мора да го приложите PIN-кодот како локален број за даночни цели. Иако е направено интуитивно – при пополнување на даночни информации ќе треба да знаете англиски јазик. Ако не – тогаш треба некој да ви помогне.

Ова, се разбира, е мое мислење и не претставува дефинитивен правен совет. За ова – во оваа статија нема да покажам како да пополните даночни информации.

Во прилог на овие задолжителни информации – преку вашата страница за профил можете да поставувате биографски информации за себе.

Веб-страницата има и функционалност да генерира купони за попусти преку кои можете да направите попуст на вашата книга.

Можете да споделувате купони каде што ви одговара.

Добрите и лошите страни на платформата

Лошата страна на платформата е што сè се чувствува како да го направите сами.

Кога ја поставувате текстуалната датотека на вашата книга (во формат Word) – таа мора да биде форматирана на посебен начин. Всушност, толку посебен што некои луѓе директно се откажуваат и им плаќаат на другите да го сторат тоа наместо нив. Без форматирање на текстот, тој не може да се понуди на сите платформи, што ги прави работите бесмислени. Треба да направите форматирање. Како точно?

Треба да го прочитате следниот водич: https://www.smashwords.com/books/view/52

Книгата е на англиски јазик. Ако не можете да го разберете, мора да платите некому за да го форматирате вашиот ракопис. Цените што ги видов не се толку скапи – 50 лева + на страници како Fiverr.

Веб-страницата, како што рековме – работи со повеќе платформи, па затоа е малку тешко да се каже кои јазици (како што е јазикот на книгата) се поддржани. Секако, партнер на страницата – Apple Books поддржува англиски, француски, германски, холандски, италијански, руски, шпански, полски, фински, португалски, шведски, норвешки, дански. Книги се објавуваат и на јапонски, корејски и кинески јазик. За бугарски – не знам дали е поддржано. Треба да побарате поддршка.

Но, за второто – освен ако не е поставено во учебник, не гледам како книгата ќе се продава на бугарски јазик, во електронски формат. Треба да бидете славни за да добиете нешто.

Покрај форматираниот ракопис, мора да подготвите и корица.

Исто така, мора да биде преку графичка датотека.

Можете исто така да нарачате покритие преку Fiverr – цените започнуваат од 7 долари.

Предностите на платформата се – можете да достигнете многу канали (и надевајте се дека на еден од нив вашата книга ќе експлодира).

Покрај купоните за попусти – книгата можете да ја промовирате на многу начини. Можете да го продадете пред-продажба (т.е. да го немате на располагање до одреден датум) – и слично „да ја загреете публиката“. Може да побарате / поврзете трети лица да ја промовираат вашата книга преку таканаречената придружна врска – специјална врска што доколку читател ја купи вашата книга, на третата страна ќе и се исплати провизија за тоа.

Се разбира, промовирањето книги е полесно да се каже отколку да се направи.

Запомнете дека се натпреварувате со милиони објавени книги.

Последни мисли

Објавувањето книги е највозбудливото време за секој автор.

Пред неколку години – пред да влезам во оваа тема, навистина сакав да го објавам своето дело (во странство).

Јас дури станав член на група писатели од acksексонвил, Флорида на Фејсбук (нерде Јамбул, нерд Стенбул).

Преку само-објавување, имате можност веднаш да ја „фрлите“ вашата работа на пазарот. Но, има стотици нови конкуренти секој ден.

Луѓето за кои може да се каже дека знаат и заработуваат многу од својот „леб“, тоа го прават со тоа што се многу упорни – имаат етаблирана публика, присуствуваат на конференции за читатели. Тие пишуваат многу на социјалните мрежи.

Сите тие се „западни“ – не се Бугари.

Ако вашата цел е да кажете дека имате објавено нешто – нема полесна опција од оваа.

Ако сакате да освоите „вистински пари“ – ги имате голем ризик дека тоа нема да се случи.

Постојат многу мислења на интернет – на англиски јазик, дека тие не заработуваат ништо преку Smashwords.

Запомнете дека дури и ако имате продажба на е-книги и (ако) сте го повлекле она што сте го одзеле – во очите на бугарските даночни власти имате приход што мора да биде деклариран и оданочен.

Значи – ако сакате да ги објавите спомените на вашиот дедо за војната без да барате пари. Smashwords е ваша опција.

Ако сакате да ризикувате и да победите – се извинувам за тавтологијата, но мора да ризикувате.

Ако сакате да имате најголеми шанси – тогаш треба да контактирате со една од најголемите издавачки куќи на нашата планета. Преку овие страници – треба да имате публика. Во спротивно, вашата книга може да биде „закопана“ меѓу другите книги.

Во следните написи, ќе разгледам други платформи за објавување. На Амазон – како најголем и најпрофитабилен, ќе посветам посебно внимание.

Beе бидам среќен за секој коментар / прашање што ќе ме поставите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење