Како да заработите пари со издавање преку Лулу

Како да заработите пари со издавање преку Лулу

Темата што ја започнав – заработувам пари со објавување е-книги, книги, стрипови, годишници и списанија е една од моите омилени (веќе создадов статии за платформите Амазон / можете да прочитате повеќе тука / ,, Smashwords / можете да прочитате повеќе тука / и Ingramspark / повеќе може да прочитате овде /).

Зошто мојата тема е омилена?

Бидејќи го обожавам процесот на објавување книги, и овој метод е еден од оние што можеме да ги наречеме „постави и заборави“ – ја поставуваме работата, а потоа, дај Боже, ги собираме само провизиите.

Секако – не сакам да ме сфатите погрешно, и двата методи и оваа вклучуваат напори пред (и после) да се реализираат.

За ова денес ќе погледнам друг канал ако сакате да заработите пари на овој начин.

Ти презентирам lulu.com

Што е Лулу?

Преса од Лулу. inc (компанија која стои зад страницата) е американска компанија основана во 2002 година. Во моментов седиштето на компанијата е во Морисвил, Северна Каролина.

Лулу е една од најголемите компании за самостојно објавување.

Јас не сум инвеститор во тоа и не можам да дадам точни податоци, но од она што беше забележано на Википедија во 2014 година, преку компанијата беа објавени повеќе од два милиони наслови.

Лулу се залага за концептот дека повеќе од една четвртина од објавените книги во светот се само-објавени – платформа што ги поврзува писателите (и малите издавачи) со читателите.

Писателите / издавачите имаат можност да ги постават своите ракописи на страницата, а страницата потоа дистрибуира е-книги, книги, списанија, стрипови, годишници на читателите што ги купиле.

Ако работите се на хартија – откако ќе се изврши нарачката (и се плати), Лулу го издава трупот на книгата и му ја испраќа на купувачот.

Носителот на авторските права едноставно собира пари (исто како што Лулу зема нешто за себе).

Добрите страни на Лулу

Регистрацијата на страницата е целосно бесплатна. Поставување материјали – исто така. Според написите што не можам да ги потврдам (не објавив преку Лулу), стапките на провизии што тој ги нуди се повисоки од оние што ги нуди Амазон. За оваа изјава треба да направите свое истражување.

Ако одите на дното на страницата – имате можност да го промените јазикот на страницата. Опциите се: англиски, шпански, италијански, француски, германски.

Во зависност од тоа што сакате да прикачите (и продадете), страницата го има следниот калкулатор што пресметува колку производот ќе го чини клиентот – https://www.lulu.com/pricing

Може да се обидете да видите дали цената ќе биде привлечна. За цени во издавачката индустрија (значи која цена да ја изберете за вашата работа) – не можам да ви помогнам. Постојат различни статии на Интернет за тоа колку цена ја одредува побарувачката (особено за насловите што се продаваат на Амазон). Но – мое мислење е дека ако сте етаблиран писател, тогаш цената не е многу важна за вашите читатели.

Враќајќи се на темата, мора да кажеме дека Лулу ги дава следниве можности за реализација на дела: да ги продаде на страницата Лулу; да ги продавате преку вашата веб-страница; да ги продава на други платформи (преку Лулу).

Додека првата опција е самообјаснувачка, другите две мора да се земат предвид.

Како да ги продавате на вашата веб-страница?

Па, тој ќе го каже следново – Лулу создаде апликација преку која можете да поврзете продавница базирана на Shopify со нивните можности за објавување книги. Погледнете повеќе тука: https://www.lulu.com/sell/sell-on-y-Your-site

Мала белешка за оние кои за прв пат го слушаат зборот Shopify – ова е платформа за создавање страници за е-трговија. Можеби најпопуларниот во светот поради неговиот лесен кориснички интерфејс.

Значи, ако сакате – можете да ја преземете апликацијата Лулу и да ја преземете во вашата продавница Shopify. Кога клиент ќе нарача книга, годишник, списание преку вашата страница – Лулу ги создава и ги испраќа до него. Вие собирате пари без да се занимавате.

И, ако ја користите Лулу како партнер за дистрибуција, вашата е-книга, книга, списание, стрип или годишник може да биде достапна на Амазон, Барнс и Нобл, Ингрампарк.

Повеќе може да прочитате тука: https://www.lulu.com/sell/retail-distribution

Повторно – ако клиент порача (формат во хартија), Лулу ја извршува нарачката.

Овие две опции звучат повеќе од одлично. Ако се замислите како херој на Чехов, кој, да речеме, создава списание на одредена тема секој месец, тогаш Лулу е еден од начините да се оствари.

Кога велам реализирај, не велам да акумулираш пари. Зошто зборувам толку негативно?

Конс на Лулу

Ако сте го гледале филмот на Мел Гибсон „Теорија на заговор“, тогаш можеби се сеќавате дека ликот кој игра е таксист кој во слободно време издава списание кое е посветено на теориите на заговор. Кога велам објавува – во филмот тој имаше околу десетина претплатници.

Значи, мојата мисла е дека објавувањето работи е многу, многу тешка работа.

Има милиони наслови објавени на Интернет, стотици нови се поставуваат секој ден.

Јас не сум користел Лулу и не можам да го навредам. Но, со сигурност можам да кажам дека сообраќајот кон самата страница е помал од најголемиот – добива „Амазон“.

Да, преку Лулу можете да ослободите нешто што може да се најде на Амазон. Но, секогаш кога користите партнери (да речеме, ќе објавите е-книга), не можете да ги искористите промотивните алатки на Амазон. И тие се многу, многу важни.

Не ме сфаќај погрешно – не изневерив преку Лулу. Никој не може со сигурност да каже дека книгата (да речеме), доколку биде објавена преку друга страница (во случајов – Лулу), нема да „експлодира“. Само што публиката на самата страница е помала (ширум светот).

Конечни мисли

Ако треба да резимирам, мислам дека Лулу е одлична услуга која има многу заслуги.

Може да објавувате книги, фото книги, годишници, списанија. И ставете ги достапни на најголемите светски страници за книги.

Дали ќе имате наредби е дело на Бога. Јас тоа го кажав и претходно – ако сакате да си ја гарантирате најдобрата шанса во животот како писател, мора да се обратите до најголемите издавачи.

Јас – како што реков, не објавив преку Лулу. И да кажам дека идејата за објавување на сопствен стрип (или периодичен) отсекогаш била ваш сон, ве советувам да проверите како стојат работите од бирократска гледна точка.

Што мислам? Деловниот модел на Лулу е едноставен – некој нарачува, тогаш страницата може да го направи и испрати предметот (ако е на физички медиуми – хартија). Веб-страницата ви го дава вашиот удел.

Дали следува дека не мора да се занимавате со изјавување индиректни даноци (ДДВ во Европа)? За директните даноци, јасно е – што и да заработите, мора да го пријавите (и да го платите данокот).

Willе бидам среќен ако се формира дискусија за второто, во кое ќе дадат свое мислење луѓе поупатени од мене во даночното право.

Но, како и секогаш – ќе ми биде драго да ги слушнам вашите прашања, коментари или забелешки.

Ако ви се допадна статијата, тогаш најдобриот (и бесплатен начин) да ми помогнете е да ја споделите оваа страница со сите ваши најблиски.

И што друго – дури и како шега, како најдовте периодично списание, да речете периодично списание „Пасивни приходи“?

Преку Лулу (во теорија, како што рековме) – ова може да се случи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење