Како да заработите пари со создавање текстови на Интернет?

како да заработите пари со креирање текстови на Интернет

Прашањето – како да заработите пари од создавање текстови на Интернет, честопати “се врти” околу можноста за “сон”.

Дали е можно да поставиме наши текстови заштитени со авторски права во дадена платформа на пазарот? И да профитирам од продадените текстови?

Според мене – не. Досега, барем, не најдов платформа што ви овозможува да купувате / продавате текстови заштитени со авторски права преку неа.

Постојат најмалку две причини зошто тоа не може да се направи: како може да се постави текст, да се заштити од кражба и како овој текст да се понуди на потенцијален купувач?

Покрај тоа – текстовите што се напишани во денешно време мора да бидат оптимизирани за пребарувачите – т.е. тие треба лесно да се најдат од Google, Bing, Yandex, итн.

Ова доведува до специфични барања од страна на сопствениците на веб-страниците / блоговите за изгледот и пишувањето на самиот текст.

Но сепак – може ли некој да има корист од креирање текстови?

Можеби. Во оваа статија ќе вклучам неколку опции преку кои можете да заработите пари со создавање текстови. Ако зборувате само бугарски – тогаш вашиот пазар е прилично тесен.

1. Множество преводи / натписи

После многу сурфање на Интернет и особено на Јутјуб, забележав дека повеќето видеа, иако постои слична техничка можност, немаат поставено титлови / натписи во нив.

Што можете да направите во врска со тоа? Може да се поврзете со авторите на видео каналите. И понудете им ги своите комплетни титлови за нивните видеа.

Како може да се направи ова – поврзување со сопственикот на каналот?

Па, мора да кликнете на соодветниот видео канал. Откако ќе се отвори – треба да отидете во делот “За”. И во него треба да најдете „Детали – за деловни истражувања“. Откако ќе го пополните кодот за паѓање – ќе ви биде прикажана е-поштата на сопственикот. И можете да му пишете.

Дали тој ќе ви одговори – или не, е малку дискутабилно. За ова – можете да им пишете на десетици, стотици сопственици на канали.

Бидете професионални – и дадете разумна цена за вашата работа. Нагласете кога пишувате дека на овој начин (вклучително и титлови) вредноста на каналот се зголемува неверојатно. Сопственикот може да добие и нов нов сегмент на гледачи – оние со оштетен слух.

2. Поддршка на страници во социјалните мрежи.

Присуството на социјалните медиуми е задолжително ако некое лице / бизнис сака да биде забележано. Во повеќето случаи во Бугарија, повеќето луѓе кои имаат мал бизнис создаваат страница. И бидејќи е голема работа да се поставуваат содржини секој ден (или на одредено време) – што се прави масовно?

Мислите на познати луѓе (кои некако се поврзани со нишата на бизнисот) почнуваат да растат. Или се прикачени некои картички / фотографии. Или, споделени се видеа / бизниси од трети страни.

Иако повеќето луѓе во Бугарија мразат да трошат пари за такви работи. Зошто да не контактирате со сопствениците на страниците и да им ги понудите вашите услуги? Убеден сум дека секогаш ќе најдете некој што барем ќе ве слуша. Ако е премногу сиромашен – замолете го да ви понуди производ / услуга за заработеното. Биди креативен. И потсетете го – преку уникатни текстови тој / таа има поголеми шанси да се најде на Интернет.

3. Директно контактирајте ги сопствениците на страницата / блогот

Ако знаете англиски – тогаш напишете Google „Пиши за нас“ – „Пиши за нас“. Или еквивалентниот збор (како и неговите синоними) на кој го зборувате јазикот.

Findе најдете многу резултати од сопствениците кои плаќаат за заштитен текст.

Се разбира, мора да пишувате добро (следејќи ги сите стилски правила), како и правилно (совладување на сите граматички правила).

Знам дека горенаведениот совет што го дадов звучи малку цинично (што се однесува до правилното пишување – и јас сум најчестиот грешник, т.е. не го правам тоа сам). Но, вие мора да бидете подобри од мене. 🙂

Кога прелистувате делови од страници преку кои може да се испраќаат текстови – треба многу внимателно да ги прочитате правилата што остануваат. И тие се – должина на текст, наведување на извори и така натаму.

Како можете да бидете сигурни дека некој нема да ви ја украде работата? Не можете да бидете стопроцентно сигурни во сè. Но, тоа не треба да ве спречува. Само да ве потсетам дека минималниот надоместок за невработеност е околу 9 лева дневно!

Има многу нечесни луѓе на Интернет. Во никој случај не можам да се наречам богат или успешен од знаењето што го стекнав. Но, јас никогаш не можам да се дефинирам како откажување. Треба да го сториш истото.

4. Користете хонорарни страници

На pasivendohod.net веќе посветив написи за некои од најпопуларните хонорарни страници. И тие се Fiverr (можете да прочитате повеќе за страницата со кликнување овде).

Така е Truelancer (можете да прочитате повеќе за страницата со кликнување тука) .

Како и Upwork ( можете да прочитате повеќе за страницата со кликнување тука).

Додека пишувате – следете го мојот совет, никогаш не праќајте ништо однапред. И не аплицирајте за проекти за кои треба да се достави пробен текст. Најверојатно станува збор за измама.

 

Конечни мисли

 

Некои сметаат дека создавањето авторски текстови е „црна работа“ на Интернет. И тие веројатно се во право.

Повеќето луѓе (на кои им требаат текстови) се трудат да ги намалат своите трошоци ако ги купат на минимум.

Иако е парадоксно (нивните текстови го носат целиот сообраќај) – ова е факт.

Овој тренд води кон неговите „перверзии“. Кои се тие – добро луѓе од земјите во развој (да речеме Нигерија, Филипини, Бангладеш, Индија ветуваат навистина ниски цени за текстовите.

Да речеме 100 УСД за волумен од 40 000 зборови (мислам дека романот „Под јаремот“ е некаде околу 80 000 зборови). Напис од 1000 зборови за помалку од 3 долари (само сакам да кажам дека статијата со слична должина е напишана околу еден час, и само ако е „музата“ при рака, а вие не правите никакво истражување на оваа тема ) ..

Како е можно тоа?

Некои од нив користат таканаречени гребење и спинери. Овие се софтвери што извлекуваат информации од Интернет, прават блок текст. И тогаш ставовите се мешаат. А има и текст што не може да биде обвинет за плагијат.

Самите текстови се со многу низок квалитет. Запомнете – Google е софтвер кој е создаден од луѓе за луѓе.

Не сурфате на Интернет за да добиете информации за некое прашање?

Затоа оние што пишуваат текстови ја знаат нивната цена. Обично – текст со должина од илјада зборови треба да биде со редослед од најмалку 15 долари.

Квалитетни текстови исто така можат да се продаваат за многу повеќе (колку што дозволува пазарот).

Дали вреди да се пишуваат текстови на Интернет? И наместо тоа – да научите да програмирате на компјутерски јазик?

На овој одговор мора да одговорите сами.

Би бил среќен ако овој напис го прочитале луѓе кои заработуваат пари на овој начин.

И тие го споделуваат своето искуство. Јас самиот создадов премалку текст (кој го продадов) за да можам да дадам какво било мислење на оваа тема.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење