Како да заработите пасивни приходи од заемите за P2P

Долго време размислував дали да ја напишам оваа статија.

Мисијата на pasivendohod.net е да информира за сите методи што можат да придонесат за финансиската слобода на неговите читатели.

Се разбира – не сите методи се бесплатни и со низок ризик.

Напротив – некои од нив бараат инвестиција од одредена сума. Сума што никој не може да ја гарантира.

Што е P2P позајмување и инвестирање?

Претпоставувам дека нема читател што не знае за една од најстарите форми на заштеда и профитабилност – банкарскиот депозит.

Мислам дека не е потребно за мене да дефинирам што е тој.

Во пракса (во последните неколку години) приносот на банкарските депозити е многу мал. Толку е ниско (а понекогаш и поради банкарски такси – и негативно) што во пракса инфлацијата (амортизација) може да ја „уништи“ инвестицијата. Да речеме денес инвестирате 10 лева, бидејќи леб чини лев, и по 5 години – да земете 11 лева, а леб е 1 лев и 30 стотинки.

Во пракса, банкарскиот депозит е заштитен само со закон (секој депозит е заштитен до одредена сума) касета, за „плаќање“ закупнина, а парите не се множат.

Какви можности има една личност тогаш? Како да го сториме тоа – да го искористам зборот од Балзак „рентиер“ – лице кое живее под кирија?

Една од можностите е да се земе животно осигурување (дури мислам да напишем посебен напис за придобивките од осигурувањето), да купам акции од акционерски друштва со кои се тргува на берзи и да дистрибуирам дивиденда секоја година, да учествувам во заеми за П2П како инвеститор.

Но, што е заемот за P2P?

Бугарските закони се многу јасни. Само одредени физички лица можат да дистрибуираат заеми за камати. Една од нив – како што знаете – банки и заложнички.

Сепак, развојот на Интернет создава навистина добра идеја.

Што би се случило доколку се расипе заем – да речеме во парчиња од 10 лева. Не може ли едно да поседува едно парче, друго друго, итн.?

Секако дека можеш. Што би било лошо во тоа?

И така, се појавуваат компаниите кои се занимаваат со заеми за P2P. Има Бугари, има и такви кои работат надвор од Бугарија. За Бугарите – тие се регистрирани во Бугарската народна банка. Но, тие (мислам дека) не работат според Законот за банкарство, туку работат според Законот за кредитни институции (оние што работат во Бугарија).

Тие се посредник помеѓу луѓето кои сакаат да вложат свои средства и луѓето кои сакаат да земат заем.

Не сите компании дури и позајмуваат директно. Некои од P2P компаниите позајмуваат на други компании кои ги дистрибуираат заемите.

Оние што даваат (има и бугарски) го оценуваат секој заемопримач и, во зависност од неговиот профил, му даваат заем. Задолжувањето на пари е „со сите султанати“ – склучен е договор итн.

Заеми за P2P звучи како идеален бизнис. Се користат податоци за заеми – и во зависност од нив, инвеститорите добиваат камата. Понекогаш – кога заемот е поризичен, а каматната стапка е поголема.

Повеќето платформи им овозможуваат на инвеститорите да ги комбинираат своите пари во различни заеми. Ако еден од заемите не успее, другите ја надоместуваат загубата.

Многу платформи ја нудат и таканаречената опција Купувај назад – тие купуваат заеми што не биле стандардни. Како ги купуваат, со какви средства? Од заеми што се отплатени, т.е. постои многу паметен софтвер кој веднаш дистрибуира сè.

Добрите и лошите страни на инвестирањето во P2P

Како што реков погоре – некои платформи тврдат дека имаат опција Buy back и де факто инвеститорот не губи или ризикува ништо.

Не постои совршен деловен модел. Нема.

На пример, десетици милиони луѓе ширум светот се без работа поради коронавирусот. Што би се случило кога би имале глобален колапс на финансискиот систем – милиони луѓе не ги плаќаат своите заеми?

Каде софтверот би ги компензирал загубите?

Секако – попаметно од мене ќе ми одговори дека банките немаат стопроцентна гаранција (запомнете го случајот на ЦЦБ во Бугарија). Во моментов, фондот што гарантира депозити во Бугарија треба само да се полни со средства за многу години, за да може да ја надомести загубата од ЦЦБ.

Се согласувам. Нема ништо загарантирано. Овој фонд може да се надополни и со средства од државата (која е должна да го поддржува). Но, никој не ја гарантира куповната моќ на парите – затоа што пазарите за суровини и добра се глобални.

Значи, никој не може да ви гарантира што сте вложиле сто проценти. Според мене, такво нешто нема во прометот во трговијата.

Да, како што реков, заемот за P2P има свои механизми за обезбедување. Овие компании бараат свои ако некој не сака или не може да плати.

Но, ако има потрес на мозокот – можете да го почувствувате.

Најпаметните луѓе секогаш ги „диверзифицираат“ своите средства – прават банкарски депозити (понекогаш во различни земји), купуваат недвижнини и движни ствари (благородни метали, скапоцени камења, уметнички дела), купуваат акции во многу јавни компании, прават осигурување на живот итн.

А јас – со раката на срцето, можам да ве советувам да го сторите истото и да не ставате сè во „една корпа“.

Бидејќи – мисијата на pasivendohod.net е да информира, мислам дека написот треба да заврши тука.

Јас не се обврзувам да коментирам или да препорачам која било заемодавател P2P. Јас не вложив пари на овој начин.

Ако сакате – само пребарувајте во Google за „P2P инвестирање“ на бугарски јазик или на странски јазик. Findе најдете многу резултати.

Запомнете – секогаш правете свое истражување. И, исто така, мора да се спомене една работа – сите профити што ги остварувате преку овој метод, според мое мислење, мора да бидат декларирани и да се плаќаат даноци за нив.

Би бил среќен ако читател сподели коментар ако има „придобивка“ од инвестирањето во P2P.

Колку што видов – приносот е околу 6-8 проценти на годишно ниво, можеби и повеќе – но ризикот се зголемува. Т.е. има сметка кога се инвестираат десетици илјади лева.

Се прашував дали да дадам линкови до други страници (како што ги следам) – да видам (макар и на друг јазик) каква профитабилност добива некој (наводно) од ваквите настојувања.

Но, мислам дека нема да биде етички – она што тој го пишува таму и не можам да гарантирам дека е вистина сто проценти.

За ова – уште еднаш, извршете ја домашната задача. И нека пишат коментар сите што инвестирале – ако сакаат

Beе бидам среќен ако се одржи дискусија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење