Како да заработите хонорарни пари преку хонорарни страницата Fiverr.com

Како да заработите пари преку Интернет-страницата Fiverr

Ме прашаа многу пати – како можеме најлесно да привлечеме / најдеме клиенти ако сакаме да започнеме хонорарна работа?

Методи од 20-тиот век – објавување на огласи за вработување може да имаат свои предности (замислете да бидете столар во мал селски град и целата локална заедница знае за вас) понекогаш се неприменливи.

Интернетот доаѓа на помош.

Кога велиме мрежа – не треба да ја ставаме на пиедестал. Запомнете – има луѓе во светот кои немаат желба да крадат и монети што се ставаат пред мртва личност. Милјарди користат Интернет секој ден – така што има стотици измамници кои демнат за жртвите секоја минута од денот.

Затоа – кога одиме на работа преку Интернет, треба да бараме легитимни страници преку кои да работиме.

Една од нив – исто така има свои маани, е Fiverr.com

Прво неколку зборови за него – компанијата што стои зад страницата е од израелско потекло. Основана во 2010 година, акциите на компанијата сега можат да се купат преку Newујоршката берза.

Што е Fiverr?

На кратко, страницата е пазар (т.е. пазар) – платформа што ги обединува давателите на услуги (хонорарни преведувачи или компании) и купувачите на нивните услуги. Производите исто така се продаваат на платформата, но според мене оваа ниша на страницата е генерално неразвиена и се состои главно од луѓе кои нудат да ви испратат разгледница од земјата во која живеат.

Затоа, кога работите со Fiverr, запомнете дека услугите што ги купувате преку страницата не ги дава тој, ниту компанијата што управува со неа.

Веб-страницата е само посредник. Да, има дел за поддршка на клиенти / поддршка за купувачи, но тој е само посредник за прекршувања.

Што може да се продаде / купи преку Fiverr?

Краток и несериозен одговор – многу работи.

Практично – скоро сè што може да се создаде на компјутер – урбан дизајн (банери, флаери, икони, вектори, корици на книги, ЦД-а, слики за објави на социјални мрежи), кодирање, превод / пишување / креирање текст, виртуелна помош и многу, многу повеќе.

Речиси сè што можете да помислите за Интернет услуга, може да се купи преку страницата.

Кои се цените?

Еве еден маркетинг трик на страницата (од каде го има и своето име) – тие започнуваат од пет долари. Дали е тоа сè? Не – велиме дека почнуваат. И тоа не е точно пет долари.

Природа на Fiverr

Рековме дека страницата работи како посредник / трета страна помеѓу трансакцијата на продавачот и купувачот.

Т.е. има такси. Тој ја додава таканаречената оперативна такса на цените на страницата.

Сите набавки до 40 американски долари вклучуваат надоместок од 2 долари. Над 40 американски долари, имаме хонорар од 5 проценти. Т.е. купете нешто за пет долари – крајната цена е 7 долари. Купете нешто за 100 долари – крајната цена е 105 долари.

Постојат и такси за продавачи на услуги – тие се „оданочуваат“ со 20 проценти од цената на нивната услуга. Ако продадат нешто за 5 долари, ќе земат 4 долари. Ако продадат за 1000 долари, ќе земат 800 долари.

Високите хонорари се едни од најголемите недостатоци на оваа страница.

Како тогаш може да се цени страницата?

Лесно Веб-страницата работи преку таканаречените свирки. Секој продавач може да создаде до одреден број на свирки во кои нуди услуга.

Да речеме „пишување статија“. На пример, „writeе ти напишам напис од 300 зборови“. Минималната цена што може да ја побарате е 5 американски долари. Можеби сакате повеќе. Со креирање свирки, продавачите на услуги можат да опишат / наведат колку долго по нивното купување ќе им биде испорачана услугата. Секоја свирка може да се „збогати“ во различни пакети – услугата може да се надгради. Може да се додадат и додатоци (побрза достава, на пример, за испорака на оригиналната датотека). Овде може да се покаже многу имагинација.

И во зависност од комплексноста на понудената услуга – хонорарникот има целосна контрола врз тоа како ќе цени, како ќе работи (до колку нарачки на ден ќе прифати).

Покрај споменатите свирки, страницата има посебен дел наречен Барања на купувачи, во кој купувачите директно опишуваат што бараат и по која цена.

Принципот е да се работи паметно. Најуспешните снабдувачи работат или на принцип на голема цена за нарачки, или поевтино, но многу лесно за извршување на налози.

Замислете ретуширање / уредување нешто со користење на програма за графички дизајн (Фотошоп). Ретуширањето може да ви одземе 10 минути. Ако исполните 12 нарачки од по 4 долари, тогаш за два часа ќе заработите 48 долари – многу пари за бугарската реалност. И да речеме дека го правиш ова 30 дена во месецот – ехеее.

Се разбира, работите не се толку едноставни како што изгледаат.

Прво – страницата има силна конкуренција. Има милиони регистрирани даватели на услуги. Доста многу – од Индија, Пакистан, Бангладеш итн.

Иако тие често не зборуваат англиски, тие сериозно го нарушуваат пазарот.

И купувачите бараат ефтино.

Што се однесува до самите купувачи – и тука треба да бидете внимателни. Постојат многу таканаречени губење на времето. Кој ќе ве преплави со прашања (има разговор на страницата што може директно да ве поврзе), да сакате целиот свет за своите пари, да се однесува неетички. И иако сте ја доставиле својата работа – да се жалите на поддршката и да ги побарате парите за назад за веќе доставениот производ.

Како може да се заштитите? Следејќи ги правилата.

Поради високите давачки – едно од железните правила на страницата, кое се сфаќа многу сериозно, е да се одржува комуникација само на страницата. Никогаш не одговарајте на пораки или иницирајте пораки за да продолжите со комуникацијата на друго место. Во најмала рака, тие можат да ја блокираат вашата сметка.

Второ – никогаш не ја пренесувајте работата однапред директно. Кога купувате услуга, започнува бројач на одбројувањето. Откако ќе завршите – треба да се кликне на специјалното копче “достави нарачка”.

Купувачот има право да го прегледа во рок од три дена (по што тој автоматски се означува како доставен) и го одобрува. Во зависност од тоа како ја поставивте свирката, тој има право на ревизија / грда достава ако не му се допаднало нешто. По барање за промена – бројачот започнува повторно. До испорака.

На крајот – ако имате премногу големи разлики, нарачката може да се откаже или случајот да се реши со поддршка.

Иако имам слушнато дека поддршката отсекогаш заземала страна на купувачот, јас лично немав толку проблематични нарачки.

Веб-страницата е поддржана само на следниве јазици – англиски, германски, шпански и француски. Има клиенти од целиот свет, но без барем англиски јазик, вашата работа преку оган ќе биде многу тешка.

Прво, ќе биде многу тешко да се комуницира со клиенти (не дека е невозможно да се користи Google Translate).

И, мора да ги имате потребните технички или физички вештини (на пример, ако работите да раскажувате како читател, мора да имате добар глас).

Конкуренцијата е многу голема. На пример, има Индијанци кои се подготвени да пишуваат за 4 долари на час. Ова го користат експлоататорски клиенти (видов повеќе од една реклама дека некој бара да работи за него и поевтино).

Но, ако навистина сакате – тогаш преку страницата релативно лесно можете да заработите минимална бугарска плата со околу 40 часа работа месечно. Прашањето е како ќе започнете.

Како ќе ми плаќаат Fiverr?

Веб-страницата работи преку две страници за плаќање – Paypal и Payoneer.

Тука лежи и другата слабост на страницата.

Секој може да создаде профил на страницата. После секоја завршена работа, клиентот може да ја процени преку точка (starвезден систем) – од една до пет.

Во зависност од тоа како одговоривте и како испорачавте, секој давател добива нивоа – што се три на број.

Но, продавачите од прв и втор степен мора да почекаат две недели, да, 14 дена пред да можат да се повлечат заработените пари од Fiverr на страниците за плаќање.

И овој период од 14 дена важи од датумот на испорака по гигабајт. Што значи тоа – добро, имате свирка што ја ставате и ја испорачувате за пет дена. Добивате нарачка, работите и доставувате петти ден. Купувачот ве прифаќа веднаш (и може да го прифати по три дополнителни дена). Значи 5 + 14 – по 19 дена од купувањето ќе можете да ги пренесете овие пари. И ако тој го одобри на третиот ден – тоа ќе биде 5 + 3 + 14 – 21 ден. И, ако тој побара исправка – добро, кога сте го поправиле и тој конечно го одобрил. Т.е. кога тоа ќе се случи.

Дали ќе бидете платени? Задолжително. Не се сомневајте во тоа. Но, треба да имате предвид една работа.

Продавачите од највисоко ниво се плаќаат по 7 дена. Но, тие се вистински професионалци – имаат завршено стотици свирки и се избрани од поддршката. Т.е. многу е тешко да се стане еден. Го достигнав второто ниво и повторно го изгубив затоа што нема период на оценување. Имате наредби – добивате поени, го одржувате вашето ниво, немате наредби – повторно станувате обични. И како што стареете, можеби ќе можете да понудите само повеќе свирки.

Што друго треба да знам?

Според законот на нашата убава татковина, секој ваш приход мора да се наплати (без оглед на тоа дали изворот е од странство). Т.е. и за да заработат сто долари за една календарска година, се поднесува годишна даночна пријава за да бидат сто проценти точни.

Според сегашните правила за ДДВ, ако снабдувате компјутерски услуги во рамките на ЕУ, мора да се регистрирате како индивидуа за ДДВ и да добиете број. Со Fire, многу е тешко да се каже кој ја направил вашата нарачка и каде се наоѓа. Со овој ДДВ број треба да пријавувате ДДВ секој месец (имавте или немавте нарачки).

Знам дека многумина дури ќе ги забележат овие зборови – тоа е лудило, но тоа е факт и закон.

„Кој ќе ме провери? – Не можам да одговорам на тоа прашање. Во принцип, НРА има функции на инспектор. Ако ве фатат, можат да ве казнат. Може да се жалите и да се надевате дека казната ќе падне врз вас.

Интегритетот пред законот е прашање за кое ќе одлучите.

Во други статии ќе споделам што е потребно и што знам дека е целосно уредно.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење