Како да креирате музички канал на YouTube без да бидете музичари

Како да креирате музички канал на YouTube без да бидете музичари

Оваа статија решив да ја насловам малку провокативно: „како да создадам музички канал на YouTube без да бидам музичар“.

Но, пред да започнам – сакам да истакнам две работи:

  • музиката е едно од најголемите нематеријални достигнувања на човекот. Не сакам да мислите дека ја потценувам работата на луѓето што прават музика (спротивното);
  • за да креирате канал на која било страница за споделување видео (јас веќе погледнав YouTube и Вимео како можности за пасивен приход) не значи крадење на туѓа содржина (нејзино уредување, примена на рамки, музика / бучава во позадина). Многу луѓе во светот прават такви работи – мое мислење е дека со текот на годините ваквите методи ќе стануваат сè потешки за примена.

Значи, штом ќе се каже тоа, нека започне.

Како да имате музички канал – без да имате своја музика?

Првото нешто што ќе биде потребно – сè уште ви треба каналот за да имате некои следбеници (претплатници, претплатници). Или барем – каналот треба да биде на одредена возраст (и не треба да се прават “засенчени” работи на него).

Следниот чекор – студија

Напишав статија за страницата за објавување музички нумери – Рутеноте.

Во оваа статија наведов неколку најпопуларни платформи (кои можете да објавувате музика преку Рутеноте) за музика – Spotify, iTunes, Google Play Music, Amazon Music и многу други.

Ваша задача ќе биде да пронајдете преку овие платформи помалку познати музичари (независни уметници) кои имаат релативно мала база на обожаватели, како и музика што не е многу слушана.

Наоѓање на овие луѓе – ќе се поврзете со нив. Тука доаѓаат вашите јазични вештини.

И ќе им понудите (прашајте) да ја постават својата музика, со нивна дозвола на вашиот канал.

“Многу глупаво. Дали е тоа она што вие го нарекувате стратегија?” – ќе речат некои.

Needе треба да испратите истрага до многу музичари.

Стотици – ако имате време.

„Па, што ќе биде на ова видео кога имаме само гола музика? – ќе рече некој.

Секогаш можете да користите софтвер што генерира подвижна слика (сите ги видовме тие видео ефекти врз музички плеери како Winamp. Постојат софтвер што создава такви ефекти целосно бесплатно).

Што добиваат музичарите ако дозволат некој друг да ја објави нивната музика?

Ништо. Некој ќе каже.

“Toе измолзиш реклама. И тие се лакомци, зошто да се мачите да го полните грлото?” – ќе речеш.

Тоа е она што го реков – луѓе кои имаат помалку парчиња. И помала база на навивачи.

Како што рече Стивен Кинг, не можете да земете ништо од сиромашен уметник.

Или во овој случај – оној што влегува во „занаетот“.

Кога контактирате со уметниците (скоро секоја платформа има доволно податоци или форма на контакт со авторите) – ќе им кажете дека ќе го промовирате нивното видео на вашиот канал.

Во описот на видеото ќе посочите од кого е земена музиката. Addе додадете врска до нивниот професионален профил, веб-страница, итн.

Да кажам дека музиката носи 300 прегледи по календарска година. Developе ви требаат стотици парчиња за да го развиете вашиот канал.

Откако каналот ќе се развие – може да размислите финансиски да ги стимулирате изведувачите (наспроти нивните неексклузивни права на дистрибуција).

Дали постои потенцијална опасност од овој метод?

Нема ништо сигурно во животот. И особено во брокерскиот бизнис, каде добрите намери се директен пат до пеколот.

Општо земено – дури и е-пошта може да се смета како пишана форма на договор (договор).

Сосема е можно некој подоцна да рече: почекајте, нема такво нешто – не му дадов согласност на оваа да ја објави мојата музика на каналот.

Дури и ако имате (чувајте) комуникација помеѓу вас.

Но – ако сè е направено во рамки на заемно корисни односи (тие добиваат платформа, вие заработувате нешто), тогаш не мислам дека би се појавил таков проблем.

Барем тоа е моето размислување – ако се сомневате, секогаш можете да се фокусирате на нешто друго (во pasivendohod.net се обидувам да поставам многу материјал што ќе ви послужи за создавање пасивен приход).

 

Конечни размислувања за тоа како да создадете музички канал на YouTube – без да бидете музичари

Е. Едноставно и јасно.

Се надевам дека ме разбрале правилно – мора да се воспостави врска без злоупотреба на правата на авторот (ите).

Ако ви се допадна pasivendohod.net – можете да го споделите материјалот на социјалните мрежи или да ја лајкувате нашата страница На фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење