Како да објавувате книги на Амазон

Како да објавувате книги на Амазон

Често ме прашуваа: “Како објавуваме книги на Амазон?”

Објавувањето книги е една од првите работи што ги испробав во обидите да заработам пари на Интернет.

Никогаш не сум тврдел дека сум „гуру“ и „многу добро ги разбирам овие работи“. Да бев, ќе го пишував овој напис од остров во Пацификот.

Не ме сфаќај погрешно. Пристојни пари може да се заработат од издавање книги.

Но, ви треба упорност и упорност, како и вештини. Во оваа статија собрав некои заклучоци што ги извлеков од моето искуство во оваа област.

Зошто да објавувам книги на Амазон?

Амазон е мастодон.

Во своите скромни почетоци, компанијата се фокусираше на книгите. Сега се продаваат илјадници видови производи.

Но, денес, насловите што се поставени се над милион – или во електронски формат или на хартија.

Секоја книга (во зависност од форматот) има свое место во рангирањето на страницата.

Според некои проценки, над еден милион книги се продаваат на ден!

Ако некоја книга има ранг од 100.000 на рангирањето, тоа значи дека можеби се продава по една копија на ден.

Ако книгата има ранг од 50.000, тогаш можеби се продаваат 5 примероци од неа дневно.

Ранг 20 000 – можеби 13 копии на ден.

Ранг од 1000 – 113 на ден.

Најпродаваната е-книга на страницата може да има продажба од над 6.000 примероци на ден.

Овие бројки може да ве убедат каква монструозна количина книги се продаваат дневно преку страницата.

Зошто страницата достигнува такви броеви – има милиони претплатници, од кои некои имаат специјализирани уреди за читање е-книги – т.н. е-читачи.

Можете дури да кажете дека познавам луѓе што постигнале нешто што ми се чини незамисливо во Бугарија – тие добиваат значителен дел од своите приходи како писатели од Амазон.

Сè е многу добро, но од каде да се започне?

Како да започнете со Амазон?

Треба да отидете на следниот линк: https://kdp.amazon.com/

Ова е веб-страница на компанијата, преку која се објавуваат книги (електронски и хартиени).

Услугата ја обезбедува компанијата и е бесплатна. Преку него – можете сами да објавувате книги (или со други зборови – самостојно да објавувате).

Веб-страницата е достапна на следниве јазици: англиски, германски, француски, шпански, италијански, португалски и холандски.

Јазикот се менува со кликнување во горниот агол до врската „Помош“ и избирање на еден од јазиците што ви одговара.

Ако не знаете ниту еден од овие јазици – прашајте некој што знае како да ви помогне. Не гледам друга опција.

Сè што ви треба за првична регистрација е е-пошта.

Последователно – од менито „Твоја сметка“ (Твојата сметка) треба да поставиш како да ти плаќаат, како и даночни информации за тебе.

Амазон може да плати преку следниве опции – да ви испрати регистрирана чек. Или префрлете ги парите директно на банкарска сметка.

Ако сакате да ги „пукате“ вработените во локалната филијала на вашата банка – обидете се да бидете платени со чек. Се шегувам – во никој случај не бирајте ја оваа опција. Општо – обработката на чековите во Бугарија чини многу повеќе отколку што може да вреди чекот. Имам уште една проверка од мала вредност, која е „фрлена“ кај нас. И искрено, тие нема да знаат како да ја процесираат проверката.

Ако ја изберете функцијата „Wireичен трансфер“, мора да ја внесете вашата банкарска сметка (IBAN), SWIFT кодот на вашата банка и името на вашата банка (како што е преведено на англиски).

Силно препорачувам да користите банка што не наплатува надоместоци за дојдовни трансфери. Таква е, на пример, Прва инвестициска банка. Можете исто така да го користите виртуелниот IBAN на услугата Payoneer ( можете да прочитате повеќе за оваа услуга тука).

Покрај обезбедувањето банкарски информации, ќе треба да пополните и даночни информации што Амазон ќе ги користи.

Без овие информации – не можете да поставувате книги.

Сосема се прашував дали да го опишам пополнувањето на даночните информации. Бидејќи ова може да се смета како давање совети.

Но, како што реков – за да ја користите страницата, ќе треба да го знаете јазикот барем на средно ниво.

Амазон ги поедностави работите – и обезбедувањето информации добива форма на одговарање на прашања.

Во принцип – треба да бидете водени од местото на живеење во моментов. Постојат договори меѓу Соединетите држави и голем број земји за да се избегне двојно оданочување. На пример – за авторско право, стапката што е утврдена помеѓу Бугарија и САД е 5 проценти.

Т.е. Амазон ќе пренесе 5 проценти од продажбата на Министерството за финансии на САД. Овој данок треба да биде конечен. И продажбата на САД не треба да се оданочува понатаму во Бугарија.

Сепак, докажувањето на такви работи во НРА е многу комплицирана постапка (според мое мислење). Ако не сте напишале нешто што не се продава како Хари Потер, мислам дека не вреди да се повикате на договорот за двојно оданочување.

Сепак, Амазон работи и во други земји (има посебни страници) – во Канада, Мексико, Австралија и Нов Зеланд, Германија, Франција, Шпанија, Италија, Холандија, Јапонија, Индија. Продажбата од овие страници, мислам дека воопшто не се оданочува – што значи дека компанијата не чува ништо од продажбата. Сепак ви остава обврска да ја пријавите целата продажба во Бугарија (што се прави со поднесување годишна даночна пријава). Повеќето сметководители наплатуваат околу сто лева за да ја пополнат годишната даночна пријава. Ризикот е сè уште ваш (ако направите продажба за лев цела година и не ја пријавите).

Барања за објавување книга на Амазон

Книгите се поставуваат преку многу едноставна постапка. Но, текстуалните датотеки што ќе ги вчитате – тие мора да бидат подготвени.

Можете да користите софтвер од компанијата: Погледнете овде.

За форматирање во Word треба да следите следниве чекори.

Патем – преку делот „Помош“ можете да одговорите на сите прашања што се појавуваат при користење на страницата.

Книгите што можат да се постават мора да бидат на следниве јазици:

Африканс Алзас Арапски (е-книга)
Баскиски Норвешки букмалски јазик Бретонски
Каталонски Кинески (традиционален) (е-книга) Корнски јазик
Корзиканец Дански Холандски / фламански
Источнофризиски Англиски Фински
Француски Фризиски Галициски
Германски Гуџарати (е-книга) Хебрејски (верзија во хартија)
Хинди (е-книга) Исландски Ирски
Италијански Јапонски (е-книга) Латиница (хартиена верзија)
Луксембуршки Махарати (е-книга) Малајаламски (е-книга)
Маншки Северен фризиски Норвешки
Норвешки Португалија Провансалски
Романса Шкотски Шкотски келти
Шпански Шведски Тамилски (е-книга)
Велшки Јидиш (е-книга)

Но, според мене – ако не го објавите на некој на светски јазик, немате шанси книгата да биде забележана.

Како што реков, Амазон има неколку страници. И никој не може да каже колку книги се продаваат на германски на amazon.de, но претпоставувам дека се помалку отколку на англиски.

 

Покрај ракописот на книгата, ќе ви треба и графичка датотека, која мора да ја поставите како корица на книгата.

Амазон има алатка која генерира корици со едноставен изглед. Но, препорачувам да купите готов.

Само одете на страницата Fiverr (можете да прочитате повеќе за оваа страница овде) и побарајте „разгори го капакот“ или „насловот на Createspace“.

Со просечна цена од 20-30 долари, можете да добиете совршено пристојна обвивка.

Предности на Амазон

Зборував за огромната продажба што се генерира преку страницата.

Ова е затоа што повеќето автори избираат да се приклучат на специјализираната програма на Амазон – Изберете КДП.

Преку него, авторите се согласуваат дека нивната книга е достапна само на страницата. Како резултат, тие добиваат до 70 проценти плаќање за секоја продадена книга (мислам дека цената треба да биде помеѓу 2,99 и 10 американски долари).

Покрај поголемиот удел, авторите можат да имаат корист и од читањето на нивните дела „дел по дел“ – претплатниците можат да ги читаат книгите. И добивате плата по прочитана страница, што можам да кажам дека може да генерира огромни приходи во некои случаи ако книгата има прочитани десетици илјади страници.

Оние кои ја купиле вашата книга, исто така можат да ја „позајмат“ од своите пријатели. Сепак ќе добиете провизија.

За да не го прераскажувате секој аспект на програмата – можете да прочитате од врската погоре како ќе бидете платени.

Недостаток на Амазон

Има голема конкуренција. Ако очекуваш да поставиш книга. И ќе станете следниот Ден Браун. Ова е многу, многу тешко да се направи.

Покрај тоа, Амазон секогаш не плаќа за тековниот месец, туку најмалку 60 дена доцнење.

На пример – продажбата за јануари се плаќа во март. И крајот на март. На 29-ти.

Но, плаќањето е железно обложено. Не очекувајте „еве го – не го има“.

Компанијата дури и испраќа сметка на свој трошок секоја година со писмо (ако ја изберете оваа опција), што можете да го користите за да ги пријавите даноците. Без оглед, ако кажете помалку од еден долар.

Како што реков – сум видел многу луѓе кои заработуваат многу добри пари (за Бугарија) од издаваштво.

Темата е толку широка што планирам да ја проширам во идните написи.

Конечни мисли

Како што реков, ако си напишал нешто навистина добро, размисли за тоа ако сакаш да го објавиш на тој начин.

Можете да го „закопате“ меѓу милиони книги во системот.

Ако имате ракопис во следниве жанрови, обидете се да видите дали Амазон се согласува да го објави (види повеќе тука ):

  • Детски книги
  • Фантазија
  • Историска фантастика
  • Книжевна фикција
  • Мемоари
  • Мистерија, трилер и неизвесност
  • Научна фантастика
  • Fенска фантастика
  • Фантастика за млади возрасни

 

Или видете го следново литературни конкурси.

Или контактирајте голема издавачка куќа. Ако не зборувате странски јазик – користете превод.

Но, така имате најголеми шанси.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење