Како да продавате рачно изработени предмети преку рачно изработени Amazon?

Како да продавате рачно изработени предмети на Интернет

Ако се занимавате со рачно изработени предмети, тогаш оваа водичка статија е за вас.

Сите знаеме дека производството на машини – колку и да е джинджифилово крајниот производ, понекогаш нема став што ќе го сретнеме ако го споредиме со работите што сè уште се прават рачно.

Сепак, без оглед како се произведува некој предмет – неговата реализација е секогаш тешкотија.

Бидејќи пазарот има свој капацитет за заситување, тој не може да преземе повеќе стоки, што значи стагнација.

Да се произведе нешто – дури и најмало, од најевтините материјали (да речеме само од дрво), да речеме со наједноставните алатки (да речеме – резба во дрво), значи да се инвестира време и пари.

Затоа решив да ви ја претставам можноста што ја нуди една од најголемите компании во светот – Амазон за сите уметнички луѓе.

Програмата се вика рачно изработена Амазон и е достапна за регистрација тука: https://sell.amazon.com/programs/handmade.html

Оваа врска се користи за регистрација на пазарот во Северна Америка – amazon.com (одговорен за САД), amazon.ca (одговорен за Канада), amazon.com.mx (одговорен за Мексико). Покрај нив – може да се регистрираат сите пет пазари во Европа (Германија, Шпанија, Италија, Холандија, Велика Британија). За другите земји каде што работи Амазон – Австралија, Нов Зеланд, Индија и Јапонија – немам идеја дали оваа програма работи.

Бидејќи немам сметка – не можам да ви покажам. Но, регистрацијата се врши преку таканаречената централна сметка на Продавачот.

Имајте на ум дека Амазон ја истражува секоја апликација и ја одобрува според своите критериуми, т.е. тоа не е само креирање на сметка.

Значи, за да бидете одобрени, барем она што го произведувате мора да биде квалитетно.

Уште еднаш ќе повторам – мора да биде квалитетно. Заборавете на шемите како – buyе купам работи од Алиекспрес кои изгледаат како рачно изработени. Ова може да помине низ други страници, но тука може да се сопне.

За своето посредување (откако ќе биде одобрено) – Амазон ќе наплати 15 проценти провизија за секоја продадена ставка. За јасност – ако продадете нешто со нето вредност од 100 долари, тие ќе ви одземат 15 долари.

На својата веб-страница, компанијата потсети дека секој продавач е одговорен за усогласеност со сите правила и прописи. Според мое мислење, ова значи дека производот мора да исполнува безбедносни критериуми (доколку ги има), да не ги крши ничии авторски права. Бидејќи не сум специјалист за закон за конкуренција и / или авторско право – не можам да одговорам сеопфатно ако имате прашања во оваа област.

Покрај тоа – како што реков, бидејќи немам сметка, не можам да ви одговорам како индиректните даноци се пријавуваат во пракса – данок на промет во САД, ДДВ во Европа. Јас само можам да претпоставам – и бидејќи во законот нема место за такво, треба да го проверите сами.

Амазон изјави дека регистрацијата не ве обврзува да продавате само преку својата веб-страница. Може да ги задржите и другите канали.

Поставувањето производи преку веб-страницата е бесплатно – т.е. ќе ги опишете, фотографирате, без да чини дополнително.

Амазон на својата веб-страница цитираше дека „Додека планот за професионална продажба чини 39,99 УСД месечно за продавач на Амазон, оваа месечна претплата се поништува за Рачно изработени уметници“, што јас го преведувам, е дека нема месечни надоместоци за користење на програмата. Има само фиксна стапка на провизија.

Многу видови предмети можат да се продаваат преку рачно изработени Амазон: Додатоци, уметнички дела, бебе, убавина и лична нега, облека, чевли и чанти, дома, надворешна и домашна нега, накит и часовници, кујна и вечера, материјали за домашни миленици, спортски производи, канцелариски материјал & Алатки за забави и играчки и игри.

Вие едноставно не можете да продавате работи што се преземени (од мрежата); кои се дигитални; храна, електроника.

Што и да правите, претходно проверете дали може лесно да се пренесе со курир. Многу ретко сум испраќал работи во странство, и секој пат (мислам дека немам среќа) беше кошмар поради некои одвратни регулативи. Значи, пред да започнете – особено ако сте од село, проверете дали има курири, затоа што на многу места единствена опција (за испраќање парцели во странство) се Бугарска пошта.

Во однос на второто – многу луѓе не знаат, но нудат попусти ако се испраќаат повеќе производи: https://www.bgpost.bg/bg/495

Ако ми се спротивставиш дека во твојата гранка работат „тетки“ кои не ги разбираат овие работи – биди упорен. Затоа што имате опција да испраќате со DHL и Fedex, што е уште поскапо и покомплицирано. Но, за куририте – кој е најдобар, колку ефтин и сигурен – ова е посебна тема.w

Ако ви испраќате многу работи секој месец – покрај сметководител, тогаш мислам дека е добро да „набавите“ царински агент.

Или барем – консултирајте се пред да започнете.

Амазон се држи до квалитетот, и ако некој нарача нешто (отстранувајќи ги вонредните околности), мора да го добие.

Според мое мислење, оваа програма не е лоша за луѓето кои навистина се посветени на физичката работа. И тие сакаат да го продадат по повисоки цени.

Според мене – оваа програма дава можност да се развие нешто што звучи премногу еретично во Бугарија. Здружението.

Ако сте претставник на занаетчиска комора – ништо не ве спречува да ја барате оваа можност за нејзините членови.

Ако не сте член на комора – тогаш ништо не ве спречува да се дружите со луѓе кои се занимаваат со такви активности. Можете да направите компанија според трговскиот закон, исто така можете да направите компанија според Законот за договори и облигациони односи. Сè зависи од вас.

Заедно, вие би ги споделиле трошоците за сметководство и / или царинско претставување на некој фер начин. И тогаш со гордост би можеле да ги презентирате своите дела, иако сите знаеме дека „партнерството“ во Бугарија (и низ целиот свет) е секогаш предизвик.

Конечно, нема да ве лажам, поставувањето работи на продажба не е наједноставно, но компанијата го направи тоа што е можно поедноставно. Ако постои желба – постои начин. Стапици – на пример, ако одлучите да продавате само во Европа и затоа треба да се занимавате со ДДВ во различни земји е исто така непријатно прашање, но сè додека вашиот бизнис е профитабилен, можете да ангажирате консултанти да се грижат и за тоа.

Би бил среќен ако овој напис стигне до Бугарите кои веќе продаваат преку Амазон. Или дури и на други платформи. Оставете го вашето мислење за тоа како се справувате со бирократската страна на нештата – даночни пријави (во Бугарија), регистрации (на пример, ДДВ – во Бугарија и ЕУ) итн.

Вашето мислење ќе биде особено вредно за да можам да го збогатам овој напис.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење