Како да станете спортски агент?

Како да станете спортски агент?

Лице кое чита спортски наслови или гледа популарни филмови на вакви теми, еден ден може да си го постави прашањето: „како да се стане спортски агент?“.

Истражувајќи ја темата – видов дека нема многу информации за тоа на бугарски јазик, затоа решив да ја „полнам“ оваа празна ниша.

В. важна забелешка – презентираната информација повеќе би се однесувала на луѓето кои живеат во Бугарија и се заинтересирани за активноста. За оние Бугари што живеат во странство, може да има дополнителни правила, за кои ќе разговарам подолу.

За ова – што е спортски агент?

Спортски агент е физичко или правно лице кое застапува трети лица кои практикуваат некаков вид спорт на професионално ниво.

Агентите треба да „организираат“ спонзорство за нивните играчи, да им обезбедат вработување и учество.

Сите овие промотивни, импресариозни услуги треба да бидат понудени во името и интересите на застапениот играч. Како втор, тој може да му додели разни задачи на својот агент – на пример, тој исто така може да изврши односи со јавноста, да му помогне при финансиско планирање и многу други.

За нивната активност – на агентите им должи одредена такса.

Некои агенти, агенции се многу успешни во својата работа. Претставување на многу популарни спортисти – понекогаш нивниот профит е десетици милиони долари.

Како да станете спортски агент?

Понекогаш, кога зборуваме за извршување на одреден вид активност – се прашуваме дали има некои посебни барања?

Додека го истражував Бугарија – барем не можев да најдам специфични регулаторни барања.

Што значи – дека активноста треба да биде саморегулирачка (професионални здруженија кои вршат организирано однесување на голем број спортови) и самата врска агент-клиент е регулирана со Законот за облигациони односи и договори.

Секако – како слаб адвокат, секогаш ја отворам вратата дека можеби грешам. Но, ова е мое мислење.

Ако сакате да бидете спортски агент во Бугарија – еве што треба да направите.

Погледнете дали овој спорт во кој сакате да претставувате спортисти има некаква форма на здружување.

На пример, фудбалот.

Одите на веб-страницата на Бугарскиот фудбалски сојуз и ги наоѓате информациите тоа ве интересира.

Спортски агент на фудбалери може да биде секое лице кое има најмалку средно образование и тригодишно искуство. Тој не е службено лице според значењето на УЕФА. И платена е годишна такса од 250 лева.

Некои федерации кои регулираат други популарни спортови во кои репрезентацијата би имала смисла, немаат такви подигнати документи.

Таква е, на пример, „Бугарската боксерска федерација“. Не следи дека може да нема барања. Според мое мислење – контактирајте која било таква организација. И прашајте – што е потребно за да можете да ја вежбате активноста. Покрај договорот за репрезентација меѓу спортистот и агентот.

Погоре споменав дека советот што го давам е насочен кон оние Бугари кои живеат во Бугарија и сакаат да ја практикуваат оваа активност тука, претставувајќи спортисти од тука.

Но, што е со прашањето во странство?

Во рамките на еден напис ќе биде тешко да се опфатат сите земји во кои има бугарски заедници.

Но, насоката што се користи за Бугарија – може да се користи таму.

Дали постојат формални услови за образование и пракса? Дали некое лице треба да биде овластено?

Што треба да знае спортски агент?

Сите го гледале филмот „ryери Мегваер“ со Том Круз (филмот зборува за спортски агент кој бил отпуштен од својата позиција во позната агенција).

Во него, иако уметнички и шематски, е прикажан животот на агентот.

Работата е навидум едноставна: да ги привлече вистинските ангажмани на неговиот наздравен спортист, како и да му донесе што е можно повеќе пари.

Затоа, ако барате информации од други извори (на друг јазик), тогаш еден совет често ќе го сретнете.

Агентот мора да го разбере договорното право.

Тој треба да знае за што преговара за неговиот спортист.

Ако не сте fanубител на спортот, ако не можете да комуницирате на деловно ниво со луѓе.

Ова е активност што не е за вас.

Секако – некои читатели би рекле дека генерално темата е губење време.

Кој ќе има корист од ваквата активност во Бугарија?

Како што можете да видите, барањата се многу мали (да не спомнувам ниту една).

Според мене – претежно поранешни спортисти и / или сегашни тренери. Оние што се занимаваат со „занает“.

За друг – аутсајдер, ќе биде доста тешко.

Конечни размислувања за тоа како да станете спортски агент

Темата, како што можете да видите, е кратка.

Ако ви се чини curубопитен – проверете сами во спортот што ве интересира доколку постојат специфични барања.

Но, генерално – по сила на договарање, агентот мора да се грижи и да се труди за својот спортист.

Оние што некогаш ги претставуваа (да речеме) Кристијано Роналдо или Флојд Мејведер го сторија тоа како вистински професионалци.

Многу е веројатно дека во договорот има клаузули кои се товар за агентот.

Ако ви се допадна статијата (и сакате да му помогнете на pasivendohod.net), можете да ја споделите на социјалните мрежи. Или лајкувајте ја страницата на страницата На фејсбук.

Темата е отворена за дискусија, иако немам што повеќе да додадам на неа.

Во делот „ Некатегоризирано “ Во блиска иднина ќе испраќам и други слични написи што одразуваат слични професии.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење