Како да ја заштитите вашата содржина на Интернет

Како да ја заштитите вашата содржина на Интернет

Јас често пишувам за создавање страници или да имплементирате различни стратегии за заработка преку авторско право, но како да ги заштитите вашите содржини на Интернет?

Во оваа статија ќе се обидам да одговорам на ова прашање.

Заштита на авторските права

Заштитата на интелектуалната сопственост е една од малите ниши во кои се применува апсолутен монопол.

Во моментот кога ќе објавите содржина заштитена со авторски права – односно таа е веќе заштитена од повеќето јурисдикции во светот.

Оваа заштита – колку што знам не е важно колку автори има содржината или е објавена под вистинското име на нејзиниот творец (или е под псевдоним – можете да ја прочитате мојата статија на темата).

„Но, како да се осигураме дека никој не го доведува во прашање нашето авторство? – ќе прашаш.

Ова е добро прашање (во пракса).

За литературни дела – иако, како што реков, ова не е задолжително, во одредени јурисдикции можете да ги регистрирате според соодветниот редослед.

На пример: за САД можете да користите следнава врска .

За една од моите книги, ја користев оваа услуга, иако е опционална.

Морам да забележам дека услугата за регистрација е платена. Целосниот ценовник е се наоѓа тука .

И цените почнуваат од 45 долари. Ве советувам ако одлучите да регистрирате нешто – прочитајте ја документацијата на страницата.

По успешна регистрација – дури и по пошта ќе добиете потврда дека сте ја регистрирале работата.

Не можам да одговорам потврдно дали системот поддржува поставување наслови на кирилица.

Опцијата за регистрација е за луѓе кои навистина планираат да објават нешто во САД. И тие се држат до својата работа.

Јас веќе напишав (на пример) статија како да ја продадете својата скрипта на холивуд.

Друга опција (за оние кои не можат да издвојат средства за регистрација во различни јурисдикции) е да создадете многу докази дека сте ја создале содржината (некаде со време).

Ги имате следниве опции – да го објавите на таков начин (преку Интернет) што само вие можете да пристапите до него.

На пример – ги пишувам моите дела преку бесплатната апликација Google Docs. На овој начин, секогаш имам пристап до него и секогаш можам да докажам дека тоа го започнав јас (во одредено време).

Некои луѓе создаваат содржина во видео или графички формат – тие можат да ја прикачуваат на страници што дистрибуираат ваков вид на содржина за одредена сума.

Јас веќе напишав статии за слични страници, како што се: Шатерсток ,, Фрипик, Renderforest.

Секогаш можете да објавувате во форма на книги без содржина или во форма на стрипови, графички романи, мандали, судоку (ако е можно според сликите) итн.

,

Како технички да ја заштитите својата содржина на Интернет

Со објавување содржина – ја ставате јавно достапна.

Јас веќе напишав за автоблогот – страница што „фаќа“ и објавува странски содржини.

Многу луѓе, исто така, се обидуваат да ја заштитат својата содржина, што го оневозможува дури и корисникот да ги копира.

Но, како што рече Стивен Кинг, никој не може да украде од премногу сиромашен автор.

Според мене, прифатете дека некој ќе ја копира и дистрибуира вашата содржина. Ова може да биде неизбежно.

Знам дека звучи погрешно (и не мотивира никого да започне да создава содржина), но тоа е факт.

Со спроведување на заштита од копирање – им отежнувате само на оние кои имаат корист.

Но, ако некој има волја да ја копира содржината – тој ќе го стори тоа.

Секогаш можете да побарате т.н. Отстранување на DMCA – Побарајте да се отстрани дупликат содржина.

Но, оваа услуга чини време, пари и нерви.

Вие само треба да создадете голема количина содржина што ќе ве воспостави како експерт за оваа тема.

Штом стекнете популарност – технички ќе биде многу тешко некој да се збогати преку вашата работа. Затоа што секогаш ќе бидете напред во резултатите од пребарувачот.

 

Конечни размислувања за заштита на содржината на Интернет

Се надевам дека ги најдовте корисни моите совети за заштита на содржината на Интернет.

И запомнете – колку повеќе создавате, толку повеќе шанси имате да бидете забележани.

Вториот може да ве воспостави како експерти или етаблирани автори (со многу претплатници, следбеници) – ова ќе ви ја олесни заштитата.

Бидејќи – да бидете побогати, вашите права сега ќе бидат заштитени од основани компании (како што се издавачки куќи, литературни агенти, компании за производство и промоција, итн.).

 

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net да споделувате различни корисни информации за реализација на пасивен приход, тоа може да ви помогне со споделување на некои од поставените материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница На фејсбук .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење