Како да ја заштитите вашата страница од лажен сообраќај?

Како да ја заштитите вашата страница од лажен сообраќај?

Со создавање на страница – создаваме место каде што може да се формира заедница. Но, правејќи нешто јавно, извинете ме за тавтологијата, но ние ја правиме достапна за апсолутно сè – вклучително и малициозни, обиди за автоматски пристап, т.н. лажен сообраќај. Затоа, решив да ја напишам оваа статија: “Како да ја заштитите вашата страница од лажен сообраќај”.

Бидејќи ова е токму она што се случи (и се случува) на pasivendohod.net – кога ќе ја проверам статистиката на страницата, откривам дека има многу сесии. Но, подетално гледајќи ги извештаите од Гугл аналитика, гледам дека сесиите ги водеа странски IP-адреси, а времетраењето на сесијата беше 0 секунди или 2-3 секунди – т.е. врската веднаш се исклучи.

И иако сум нов во светот на создавање содржина, тоа е доволно за да кажам дека има нешто скапано во Данска.

Што е фалсификуван сообраќај?

Веб-страниците ги посетуваат (без разлика дали се директно или преку пребарувачи, социјални медиуми, страници од трети страни итн.) Од вистински луѓе кои користат уред (било да е тоа паметен телефон, таблет, персонален компјутер, конзоли, итн.).

За жал, направената врска / врските исто така може да се имитираат вештачки.

Од таканаречени ботови (кои се софтверски) или кликнете на фарми (каде што вистинските луѓе само кликаат цел ден).

И во двата случаи добиваме искривен резултат – значењето на страницата е да има посетители задоволни од информациите со кои е заситена страницата.

 

Како е лажен сообраќајот опасен за страницата?

Примање сообраќај што не е создаден од луѓе, тогаш веб-страницата воопшто нема корист.

Напишав статија во која дадов свои ставови за купување сообраќај – Ова е целосно бесмислена акција. Борбата на Интернет е за публиката. Никој не може само да ви даде посетители. Да, можете да купите само реклама што ви дава некои посетители (и како електрична енергија – во процесот на пренесување од една на друга страница / платформа, некои посетители се изгубени).

Не само што нема смисла – лажниот сообраќај ги искривува и резултатите што ги има акумулирано вашата страница.

“Што мислиш?” – ќе прашаш.

Дозволете ми да појаснам: од гледна точка на маркетингот, станува потешко да се следи колку е успешна вашата страница. Да речеме дека сте адвокат кој вежба околу окружен суд каде што се слушаат помалку случаи. Имате страница преку која се надевате дека ќе привлечете клиенти. Секој ден вашата страница обично ја посетуваат 20 корисници. Ако добиете дури 30 лажни посети – и платите за рекламирање (барот во Бугарија има ограничувања за рекламирање), тогаш во одреден момент станува тешко да се следи колку е успешна страницата. И да се донесат заклучоци / анализи.

Покрај тоа, има дури и предлози на Интернет дека фалсификуваниот сообраќај му штети на позиционирањето на страницата во резултатите од пребарувачот.

Ако го следите pasivendohod.net, знаете дека го ценам сообраќајот што доаѓа од пребарувачите.

И многумина ќе бидат исплашени да кажат: „Може ли некој да и наштети на мојата страница со испраќање лажен сообраќај?”

Мое мислење е дека сличен сообраќај не треба да им штети на резултатите од пребарувачот.

Бидејќи: никој сопственик на веб-страница не може да спречи (освен да ги работи работите за кои ќе прочитате подолу) кој ќе ја посети неговата / нејзината страница.

И Гугл (и другите машини за пребарување) не треба да казнуваат некоја страница затоа што злонамерни (конкурентни) лица од трети лица извршиле такви активности (т.н. негативна оптимизација , за што можете да прочитате во мојата статија).

 

Како можеме да ја заштитиме нашата страница од фалсификуван сообраќај?

Борбата против фалсификуваниот сообраќај е во две димензии:

  • исклучување на резултатите предизвикани од ботови во алатката што ја користите за следење на сообраќајот (Google analytics, Yandex metrica и други);
  • блокирање на такви ботови воопшто да не ја посетуваат вашата веб-страница;

За да ги исклучите резултатите од алатката што ја користите за следење на сообраќајот, треба да ги следите препорачаните поставки.

Да речеме: Гугл аналитика треба да примени филтер што ќе ги филтрира овие резултати – и овој филтер е овозможен од менито Администратор. Додадете филтер . На овој начин, можете дури и да се исклучите од резултатите (што е корисно кога често ја посетувате вашата страница за да ги следите промените).

Сепак, за да блокирате одредени страници или IP адреси за кои се сомневате дека се ботови, поставките се малку покомплицирани.

Во врска со IP адресите – ако користите WordPress, во делот Поставки – Дискусија можете да додадете една по една IP-адреси на кои можете да забраните да оставате коментари. Да се запре нивниот пристап воопшто – ова се прави преку поставка во Cpanel.

Ако сакате поавтоматизирано решение за овој проблем – можете да користите помош на продолжение како што е Сукури.

Друга опција што може да се користи (но само ако знаете што правите) е со уредување во таканаречената датотека .htaccess.

Кодот е додаден таму (ова е примерок опција што ја споделува Моз )

Додавање код – може да го оштети вчитувањето на вашата страница, па ако не сте сигурни, тогаш платете му на професионалец.

 

Конечни размислувања за тоа како да ја заштитите вашата страница од лажен сообраќај

Овој сообраќај, иако пребарувачите стануваат сè пософистицирани, ќе продолжи за многу долго време.

Земете го како коњска мува – обидете се да го филтрирате и ограничите, но знајте дека повторно ќе биде таму.

Создавате содржина за вашите корисници – сè додека им е корисна, не треба да се плашите од фалсификуван сообраќај.

Themе ги освоите. И имајќи ги како следбеници, претплатници итн. – Битката има претскажана завршница.

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – тоа може да помогне со споделување на некои поставени материјали на социјалните мрежи. Или можеби ќе ми се допадне мојата страница во Фејсбук .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење