Кои се клучните индикатори за успешност (KPI) во здружениот маркетинг

Кои се клучните индикатори за успешност (KPI) во здружениот маркетинг

За да биде успешен, лице кое сака да се занимава со придружен маркетинг, тој мора да знае кои се клучните индикатори за успешност (KPI).

Но, што е ова?

Во написот ќе се обидам да објаснам.

Клучен индикатор за успешност (KPI) во здружениот маркетинг

Партнерскиот маркетинг е генијален концепт – лице (филијала) брише производ / услуга на Интернет преку посебна врска. Кога некој ќе кликне на дадената врска и последователно ќе го купи производот / услугата – филијалата добива провизија.

Но, како филијала се претставува?

Тука се појавува клучниот индикатор за перформанси. Помислете на тоа како на ефикасноста на моторите со внатрешно согорување – ние сакаме поголем резултат од промоцијата на понудата меѓу избраната публика.

Бидејќи се вложуваат време, а понекогаш и пари за да се стигне до промоција до неа.

Затоа, филијалите, како и придружните менаџери (лица кои управуваат со придружна програма на компанијата) треба да се фокусираат на:

  • годишен раст
  • процент на нови филијали
  • допаѓањето (прифаќањето) на дадената програма од страна на публиката
  • стапка на конверзија (колку луѓе купуваат производ / услуга од вкупниот број на луѓе достигнати од промоцијата)

Зошто треба да се користат овие клучни индикатори за успешност?

Филијалата маркетинг е тешка, високо конкурентна деловна активност.

Никој на светот не ја одврзува само чантата, колку и да го охрабрува трговец со сладок збор.

Затоа сакам да потенцирам – нема моментална смисла ако сакате да направите придружен маркетинг.

Сите овие видеа кои користат фрази „користете го овој едноставен метод и заработувајте 1.000 долари на ден“ обично се „загреваат“ материјалот во кој луѓето кои сакаат да продаваат „курсеви“ ментално ја обработуваат својата публика.

Затоа индикаторите ќе ви помогнат да разберете дали вреди да се промовира програма / производ.

Индикатори кои можат да се игнорираат

Сепак, постојат индикатори кои треба да се игнорираат.

“Човеку, контрадикторни сте. Или не знаете што пишувате или користите слабо преведен напис”, ќе рече некој.

Не грижи се, ќе ти објаснам.

Да, некои индикатори можат да не доведат во заблуда дали програмата е „жешка“ и „привлечна“.

И овие индикатори се:

  • број на филијали – фактот дека една програма има стотици илјади филијали не е знак дека оваа програма е нужно вредна. Да станете партнер – обично не чини пари. И многу луѓе, организации можат да станат филијали – и последователно да се откажат од промовирање на производот / услугата. Очигледно таква опасност веќе опишав придружни програми на две нивоа – во кои сте платени и од она што го заработуваат луѓето што ве привлекуваат во програмата. Само што во одреден момент луѓето промовираат регрутирање наместо некој да продава нешто.
  • процент на активни филијали – и бројот на филијали што вршат продажба исто така може да биде индикатор што може да ве збуни. Само затоа што некој не направил продажба не значи дека не ја промовира програмата. Многу добар пример се програмите што се базираат на моделот на поделба на профитот – ако некој привлече нов клиент, тој добива процент за одреден временски период. Овие програми обично имаат бесплатен пробен период или нивните основни карактеристики се потполно бесплатни. Клиент може да започне да плаќа по значителен временски период.
  • стапка на конверзија – само затоа што на некое лице му оди добро, не значи дека друго може да го стори истото. Некој „краде крем“ – тоа треба да ви биде јасно. Пазарот обично не е експоненцијален. Да речеме: во дадена земја секоја година се продаваат одреден број алишта. Некогаш повеќе, некогаш помалку. Па, ако 1000 единици се продаваат преку Интернет, тогаш се борите за тие 1000 единици.
Индикатори за успешност што треба да се следат

„Добро, кои се показателите тогаш што треба да ги следиме? ќе праша некој.

Според мене тие се:

  • број на нови филијали кои се одобрени – секој ден ќе влегуваат нови играчи и ќе „позајмуваат“ од пазарот. Како војниците на кралот Кадум, со кого се борел митскиот Jејсон. Ако има позитивен раст – добро, ова е многу добар показател дека сè е во ред.
  • просечна вредност на нарачката – колку е поскап производ, толку е потешко да се продаде. Но, можеби неговата провизија е многу поголема. Што е подобро – да направите 10.000 нарачки, секоја во вредност од 1 лева или 10, секоја во вредност од 1.000 лева?
  • годишен раст – програмите што вреди да се промовираат се „диносауруси“ во бизнисот. Тие се тука и секогаш биле. Фактот дека некој тврди дека неговата страница има 100 процентен раст – не значи дека тој ќе биде тука засекогаш.
Заклучок за клучните индикатори за успешност

Пред сè, треба да размислите – „анализа-синтеза“.

И бидете трпеливи. Нема непосреден успех.

Вториот не го вклучив како индикатор – но силно препорачувам да го прочитате мојот напис за етичките основи на здружениот / упатен маркетинг .

Не треба сè да се промовира. Без оглед какви се провизиите.

Ако ви се допадна статијата – споделете ја на социјалните мрежи користејќи ги копчињата „сподели“. Или како нашата страница На фејсбук .

Ова е начинот на кој му помагате на пасивенхоход.нет да расте.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење