Колку зборови треба да содржи објавата?

Колку зборови треба да содржи објавата?

Освен што многу автори на страници / блогови се прашуваат Колку често треба да објавуваме на нашиот блог

многумина го поставуваат и прашањето: „колку зборови треба да содржи објавата?“.

Тоа е затоа што многумина, кои започнале да создаваат содржина, честопати наидуваат на тврдења дека подолгата содржина е подобро толерирана од пребарувачите (како што се Google, Bing, Yahoo, Yandex, итн.), Паѓајќи на повеќе предни позиции.

Дали е така

Е се обидам да одговорам (одговорот ќе се заснова на моето искуство).

 

Различни пребарувачи различно го позиционираат истиот пост

Знам дека многумина ќе бидат изнервирани од споменувањето на очигледното, но има и други пребарувачи освен Гугл.

Тоа се Бинг, Јаху, Даддукго, Јандекс, Аск.com, Екозија, Баиду, Навер.

Некои од нив – како Јаху користат технологија за позиционирање од други пребарувачи (во овој случај – Јаху користи алгоритми на Бинг).

И други – користат сопствена технологија, како што се Yandex, Baidu, Naver.

За ова – ако сте решиле да креирате содржина на руски јазик (да речеме), тогаш треба да го започнете вашето истражување со шпионирање на конкуренцијата.

Во овој случај – треба да направите истражување во Јандекс. И запомнете – спецификите на Јандекс се дека можеби таму содржината може да има варијации од регион до регион. Што ќе каже ова?

Добро напишано издание од 2.000 зборови може да биде на прво место во Санкт Петербург, но во пониска позиција во Москва.

Што се однесува до пребарувачите Baidu и Naver – тие се едни од најголемите на кинескиот и јужнокорејскиот пазар.

Поради спецификите на пишувањето што се користат во овие земји – не можам да ви кажам ништо повеќе.

Но, ако сте заинтересирани да позиционирате нешто специфично што е наменето за локалните корисници – треба да контактирате со локален специјалист.

(На пример, за да ги користите бесплатните алатки на Baidu како мапа на сајтот, потребен е локален телефонски број).

Google не секогаш позиционира подолга содржина пред се

Иако има многу истражувања за тоа колку подолго рангирање на содржината е повисоко во Google – ова е тренд што често се вади од контекст.

Постојат над 200 фактори во Google што го одредуваат позиционирањето.

И, честопати само навидум подолгите објави се во прв план.

Да ги земеме публикациите за финансиски теми. Тие спаѓаат во т.н. YMYL лажат – утврдување на благосостојба, здравје или живот на луѓето, Google одлучи дека реномирани страници треба да бидат рангирани повисоко.

Одлучувате да напишете напис од 600 зборови за хартии од вредност. Вашата страница е нова.

Дали мислите дека ќе се квалификувате?

Одговорот е не.

Постојат и други потврдени страници што ги издаваат професионалци. Кои имаат напишано далеку подолги написи за хартии од вредност.

За ова – Google го даде следниов одговор на прашањето колку зборови треба да бидат објава. И тој е: „по потреба“.

Знам дека ова не е вистинскиот одговор, но како што видовте, за жал го нема.

Ако 10.000 зборови треба да бидат посветени на некоја тема, тогаш нека бидат 10.000 зборови.

Никогаш не пишувајте повеќе (намерно) во вашиот пост – пишувате за вашите корисници, а не за пребарувачот.

Додавање на сè повеќе пасуси, како што правевме во училиште за време на тестот – ова не е решение.

По воведувањето на алгоритмот БЕРТ – Гугл стана подобар во разбирањето на суштината на текстот.

Запомнете дека објавата не се состои само од тест – аудио / видео, врски до други корисни страници, слики (вклучително и инфографици) може да се додадат.

Многу луѓе би гледале видео, ако земеме пример за хартии од вредност, отколку да прочитаме статија од 20 000 зборови (што е должина на приказната).

 

Конечни размислувања за тоа колку зборови треба да содржат објава

Како што можете да видите – на секое објавување треба да се пристапи како посебен случај.

Секогаш – пред да пишувате, соодветно е да ја проверите должината на текстовите што ги создадоа вашите конкуренти.

Треба да им дадете повеќе на сурферите – и тоа, како што реков, можеби не е само во форма на текст.

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – можете да ми помогнете споделувајќи дел од поставените материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница во Фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење