Купување и продажба на веб-страница како метод за заработка на Интернет

Купување и продажба на веб-страница

Како тема „Купување и продавање веб-страница како метод за заработка на Интернет“ ќе биде една од најпредизвикувачките што започнав да ги пишувам.

Зошто?

Навидум едноставен процес – трансферот на страници како тип на средство има свои „стапици“.

Што треба да знаеме при купување веб-страница?

Купувањето веб-страница може да биде како купување автомобил – треба да знаете што земате (во каква состојба).

Замислете презентација на страници во пребарувачите како континуиран натпревар за убавина (во овој случај според популарноста).

Сајтовите се создаваат секој ден, додека другите се „напуштени“ од нивните сопственици – од повеќе причини.

Воспоставена страница со натрупана репутација има предност од новосоздадена.

Иако постојат различни начини за привлекување сообраќај (посетители) на некоја страница – најстариот и најслободен е сообраќајот што доаѓа од пребарувачите (Google, Bing, Yandex, итн.). Тешко дека постои личност што би одбила ваков сообраќај.

Процесот на поставување веб-страница да биде „привлечна“ за сообраќајот на пребарувачите се нарекува SEO (оптимизација на пребарувачи).

Додека некои од користените техники се сосема разумни (да речеме – да се создаде најдолга можна, привлечна содржина на читателот), другите методи за оптимизација се спротивни на политиките на компаниите што стојат зад пребарувачите.

Бидејќи алгоритмот што стои зад пребарувачите постојано се развива, во одреден момент може да се „фати“ некоја страница да ги крши правилата.

Како и во Јапонија – ваквите страници „губат лице“ пред машините за пребарување.

За ова пред да купите страница – треба да се изврши ревизија за нејзината историја.

Многу е вообичаена лажна практика да се креираат веб-страници – да се „лансира“ лажен сообраќај (од софтверски програми или клик-фарми / физички простории каде што луѓето кликнуваат цел ден /) за да се подобрат нејзините перформанси. А, ваквите страници се продаваат по навидум ниски цени – да речеме двесте или триста долари.

Нивната цена (ако не направиле компромис) е всушност десет долари, ако толку многу го цениме доменот (име на веб-страница) што тие го поседуваат.

Колку е „постара“ страницата, толку пореални се мерките за сообраќај што се точни.

Друг измамен трик што се користи за подобрување на „изгледот“ на една страница е да се изградат повеќе врски до неа.

Звучи комплицирано?

Е се обидам да објаснам.

Кога создадоа Гугл, Лери Пејџ и Сергеј Брин забележаа за време на студиите на универзитетот дека колку повеќе наводи (употреба на извадоци) има дадена академска работа, толку е посигурна (и со покорисни информации). Сепак – некој се обиде добро да ја проучи темата и вклучи дела на други автори.

Веб-страниците работат на сличен начин. Ако други страници цитираат друга страница преку врски (на пример: статии врски до друга страница), таа страница најверојатно ќе биде авторитативна.

Денес се вели дека алгоритмот на Гугл користи над 200 променливи. Но, луѓето сè уште се во искушение да создаваат врски до нивната страница. Ова се прави со: креирање профили во веб-страниците на директориуми, креирање објави на социјални мрежи (т.н. социјални сигнали), создавање повеќе страници што упатуваат на една страница (т.н. приватни мрежи за блогови или PBN – приватни мрежи на блогови).

Поради еволуцијата на Гугл, другите методи – како што се создавање коментари под написи или на форуми – се чини дека повеќе не функционираат.

Значи – пред да купите страница, важно е да проверите кои страници имаат врски (линкови) до неа.

Секоја страница има свој рејтинг. Најпопуларната страница за ревизија и оптимизација за оптимизација – ahrefs.com зборува за таканаречениот авторитет на доменот (ДА – орган на доменот). Колку е поголем овој рејтинг – толку подобро.

Оценувањето на доменот не треба да биде поврзано со авторитетот на страницата, ПА. Секоја страница на некоја страница – без разлика дали е почетна или друга, има свој авторитет.

Бидејќи купив само страници со многу мала вредност – мојата идеја беше да ги развијам, што не се случи. Не можам да препорачам страници или софтвер што може да се користи за ревизија на веб-страница.

За ова – ќе бидам среќен ако луѓето кои имаат искуство во оваа област се вклучат во оваа тема.

Што треба да знаеме при продажба на веб-страница?

Главното прашање тука е колку можеме да наплатиме за некоја страница.

Многу, многу избегнувачко прашање.

Ако страницата е монетизирана, тогаш честопати (барем на Запад) користете ја следнава формула: месечен приход, кој се множи со 12 пати до 36 пати (па нагоре).

Вредноста на една страница се проценува според многу фактори – не само според бројот на посети, туку и според факторите – на која тема е посветена страницата (дали ќе биде релевантна за 5 години, да речеме), колку време луѓето поминуваат на неа .

Ако напишете во коментарите подолу колку би чинела една страница – не можам да ви дадам одговор. Општо – барем моето мислење е дека постои одредена сума на шпекулации.

Дали постојат сигурни платформи за купување и продавање на страници?

Најпознати (барем на Запад) се следниве страници:

  • https://www.flippa.com/ – тука, покрај веб-страниците, може да се купат и домени, како и апликации
  • https://exchangemarketplace.com/ – страниците што се базираат на Shopify може да се купат тука.

Кога велам сигурен – овие страници имаат механизми за заштита на купувачите и продавачите. Но, ова не значи дека ризикот е елиминиран сто проценти.

Мое мислење (барем ако купите) – гледајте многу внимателно. Како што реков – веб-страницата поставува многу реклами кои зборуваат зборови како „без напор, големи профити“, тогаш размисли за тоа. Размисли добро.

Ако имате тајно знаење да создадете страница – што не бара скоро никакво одржување, а тоа носи приход од дури десетици долари на ден, тогаш што ве спречува да направите сто страници? Зошто би продале ваква златна кокошка?

Обично – воспоставените страници кои имаат голем број вистински посети, како и да донесат голем приход се продаваат по многу сериозна цена.

Следам некои Американци кои се вклучени во развој на веб-страници. Тие имаат свој канал и курс на YouTube. Тие работат под името училиште за приходи. Погледнете за колку ги продадоа своите сопствени страници: https://incomeschool.com/garagesale/

Над половина милион долари!

Конечни мисли

Купување и продавање веб-страници е многу сериозна работа.

Повторно ќе повторам – ако сакате да купите нешто, тогаш не купувајте со пари што не сте подготвени да ги изгубите.

Дури и ако купите нешто од најискрената личност во светот, нема гаранција дека можете да ја развиете оваа страница.

Како што реков – има многу бескрупулозни луѓе во овој бизнис кои не би се двоумеле да ви ги земат парите.

Ако имате на располагање неколку стотици лева – најбезбедно е да создадете своја сопствена страница од никаде или да купите една со мала историја. Но, оној што не е казнет (казнет).

Како и секогаш, ќе бидам среќен ако оставите свои коментари, прашања или забелешки.

Ако ви се допадна статијата – можете да ја поддржите оваа страница со споделување.

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење