Негативна оптимизација. Што е тоа и како да се заштити вашата страница?

Негативна оптимизација

Сите знаеме дека СЕО значи техники за оптимизација на машините за пребарување за пребарувачите (како Гугл, Бинг, Јаху), но дали може да има таков што е негативен СЕО?

За жал, да. Во светот на Интернет практиките што се дизајнирани да им штетат на веб-страниците.

Но, како што е наведено во многу мудра книга – „Не паничи!“.

Сега ќе разгледаме што е негативен SEO – и што можеме да сториме кога мислиме дека нашата страница е под закана.

Што е негативно оптимизација?

Пребарувачите се еден од најголемите извори на сообраќај.

Бидејќи тие се како директориуми – кога некој не знае за вашата страница, но бара информации што можат да бидат содржани во неа, тој ќе ги најде само ако пребарува низ пребарувач.

За ова – особено за оние работи што се важни во секојдневниот живот (и за оваа голема маса луѓе кои бараат да најдат одговор преку Интернет) постои голема конкуренција.

И сè е – „Кој е најдобар?“; која страница треба да биде пред сите други?

Искусните сопственици на страници имплементираат техники за оптимизирање на содржината за пребарувачите – т.н.

Тој е од два вида: внатрешно (оптимизација за страници), што се одвива во рамките на самата веб-страница и надворешно (оптимизирање надвор од страница), што се одвива помеѓу страницата и другите во мрежата.

Звучи комплицирано и слабо објаснето?

Не е

SEO надвор од страницата се нарекува и ограничување на врски – колку повеќе други страници споменуваат страница, толку повеќе авторитет може да има на мрежата.

Зошто можеби “?

Бидејќи клучот тука е – кој ја споменува оваа страница?

Една од нив е страници што имаат авторитет – да речеме, добро познати, глобални страници како „Вашингтон пост“ или „Ројтерс“.

Друго е страници што се порнографски. Или пропагирање на нацизмот.

„Чекај, сè уште не разбираме ништо“, ќе речат некои читатели.

Willе се обидам повторно да објаснам.

Додека сопствениците на страниците имаат целосна контрола врз тоа како ќе изгледа нивната страница, што ќе биде содржано во нив, тие не можат да контролираат што се случува надвор од нивните веб-страници.

Затоа – ако ја користам дефиницијата дадена од познатиот блогер Нил Пател – негативниот СЕО е практика на користење неетички методи за саботажа на позиционирањето на една страница според нејзината конкуренција.

Овие техники можат да бидат:

  • да ја хакира самата страница;
  • да се создадат стотици врски до него кои се спам – несакани, од страници што имаат одвратна репутација;
  • копирајте ја содржината на вашата страница и објавете ја агресивно на Интернет (како што е т.н. т.н. автоблогови );
  • креирајте врски до вашата страница користејќи зборови како што се „виагра“, „покер“ или други кои имаат негативна конотација (како „лажна страница“, „лажна страница“ итн.);

Да, да резимираме – наместо да се концентрираат на сопствените страници, трети страни сакаат да се истакнат обидувајќи се да ја „уништат“ работата на друг.

За оние кои почнаа напорно да читаат pasivendohod.net и наидоа на мој совет да создадете своја веб-страница (како метод за насочување сообраќај) – не ме карајте.

„Зошто да се создаде нешто што некој друг може лесно да го уништи? ќе прашаат.

Не грижи се! И против оваа „болка“ е „кралот“!

Што треба да сториме ако мислиме дека е создаден негативен СЕО против нашата страница?

Како што реков претходно – создавањето на страница, особено онаа што е само информативна (дава информации во форма на написи, мислења и сл.) Потребно е време.

Според некои од најголемите власти што ги следам – креаторите на проектот „Училиште за приходи“, на некоја страница можеби ќе и треба две години да добие публика.

Да, добро прочитавте, две години.

За време на пишувањето, повеќе од 140 статии се објавени на pasivendohod.net, со над 140 000 зборови уникатен текст (напишан преку моето лично искуство).

И, колку мислите дека се посетителите? Не повеќе од 30. Цел месец!

Затоа – пред да станете некој на Интернет (и треба време), не треба да размислувате дали конкуренцијата може да биде неетичка.

“Големи зборови, голема утеха, ништо. Така и ти – кој наводно напишал текстови што се поголеми од некои романи, еден ден ќе можеш да видиш како твојата работа ќе биде уништена. Ако стигнеш таму. Убеди ме, мора да го започнеш мојот страница “- сигурно велите.

Одземање на факторот време – Google, како најголем пребарувач, има функција наречена „ disawov врски – преку кои можете да отстраните несакани врски што упатуваат на вашата страница (статијата е на англиски јазик).

Ние само велиме: “Еј, Гугл, ова се врски со кои не сакам да се поврзува мојата страница. Отстранете ги и помислете дека не сакам да ми покажуваат”.

„И другите пребарувачи? – ќе прашаш.

Претпоставувам дека тие исто така имаат слични карактеристики (за Бинг видете тука).

“Одлична помош. Тие ќе направат врски. Ние ќе потрошиме време за отстранување на нив. Во меѓувреме, нашето позиционирање може да биде загрозено. Или може да падне”.

Постојат многу професионалци кои се занимаваат со елиминирање на ефектите од негативниот СЕО.

Но, мое мислење е дека треба да се сврти кон такво само ако неговата страница е навистина голема.

Но – повторувам, ако имате мала страница основана неодамна, тогаш нема за што да се грижите.

Трикот е еден – создадете квалитетна содржина.

На бугарски јазик, како и на други јазици, честопати недостасува содржина за да се задоволат потребите на оние што ја бараат.

На пример, терминот „панично растројство“ (ова е медицински проблем од кој страдаат многу луѓе). На англиски јазик, конкуренцијата е смртоносна – затоа што милиони луѓе бараат информации за тоа за да најдат ослободување од своите страдања. На бугарски натпреварувањето е помалку. И некои од врвните резултати се генерички препораки.

Сè додека не сте му го претставиле она што ви треба на читателот – тој ќе ве најде (ова е еден од принципите што се обидувам да го следам во pasivendohod.net).

И друга работа – со секој изминат ден пребарувачите се ажурираат.

И тие стануваат уште подобри.

Не мислам дека ќе се зборува за негативен SEO за една деценија.

“Да секако.”

Компаниите како Гугл и Бинг вработуваат десетици илјади програмери.

Е повторам – десетици илјади програмери.

Дали знаевте дека Google има патент за некои од карактеристиките што сега ги сметаме за неразделни од технологијата на пребарувачот.

Да, тие имаат патент на многу технологии.

Немојте да мислите дека тие не развиваат нешто на оваа тема.

Конечни размислувања за негативниот оптимизација

Ако имате мала страница – не грижете се дека некој може да пристапи валкано.

Сè уште не сте ја пронашле својата публика – а камоли да дознаете конкуренцијата за вас.

Само отстранете ги (ако сметате дека треба) оние врски за кои сметате дека ве вознемируваат.

И создадете навистина корисна содржина.

Со второто, вие сте „имунизирани“ од сè. И вие гарантирате успех.

Ако имате поголема, етаблирана страница – исто така можете да се консултирате со специјалист.

Но, како што реков – добрата содржина се споделува само.

Ако за момент сообраќајот од пребарувачите е намален – поради пониско позиционирање, тогаш другиот сообраќај (од социјални мрежи, од трети страници, директен) може да биде ист. Или уште поголем.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење