Паркиран домен. Како да заработите пари од паркирани домени?

Паркиран домен. Како да заработите пари од паркирани домени?

Дали некое лице може да го регистрира својот домен на Интернет и да профитира од него – без да мрдне со прст, реализирајќи го таканаречениот „паркиран домен“?

Што всушност значи ова? Во оваа статија, ќе ви откријам една многу стара практика која сè уште дава резултати ако бараме видови пасивни приходи на Интернет.

Но, прво – што е домен, а што е паркиран домен?

Домен е идентификација на страница. Како „pasivendohod.net“ и „abv.bg“.

Тој е името, адресата со која работи.

Регистрацијата на доменот се врши преку специјализирана услуга на компании специјализирани за регистрација – т.н.

За регистрација на pasivendohod.net ги користев услугите на Namecheap (ова е придружна врска).

Namcheap е една од најевтините опции за регистрација на домен. Интерфејсот е на англиски јазик – па ако не разбирате, тогаш користете ги услугите на бугарска компанија.

Значи – назад на темата, преку регистратори (компании за регистрирање) едно лице може да го регистрира својот домен.

Што тогаш е паркиран домен?

Обично – откако ќе купи домен, едно лице купува хостинг – услуга преку која неговата страница се поставува на еден од серверите на компанијата што обезбедува услуги и се грижи страницата да биде достапна на Интернет.

Сепак, што се случува со оние домени што се купени, но не градат веб-страница?

Некои од нив стануваат паркирани домени – кога ќе се пребаруваат на Интернет, се прикажува страница за рекламирање при вчитување.

Некои регистратори по дифолт ги паркираат домените што се регистрирани кај нив (и вие само треба да ја исклучите оваа одлика).

И преку други – со избор на специјализирана услуга можете да го паркирате вашиот домен и да заработите пари од рекламирање (доменот да служи како еден вид билборд).

„Леле, звучи неверојатно“ – ќе речете. „Зошто едноставно не купувате домени, не ги паркирате и преку нив заработувате пасивен приход?

Бидејќи како и секој систем, и овој има свои недостатоци.

Негативи при паркирање на домени

Јас не сум технички гениј. Во некои области на Интернет, јас сум неверојатно неук.

Но, еве што мислам дека ве спречува да заработите пари со паркирање на домени.

Гугл (како и другите машини за пребарување) е неверојатно паметен – со секоја измината година тие „самостојно учат“ и мислам дека домените што се паркирани немаат начин да бидат индексирани во резултатите од пребарувачите.

Зошто?

Пребарувањето на Интернет му чини на Google неверојатни ресурси (неговите сервери работат со трошење на неверојатна количина електрична енергија). Кога најде страница за резултати – во овој случај, вклучени се филтри кои „размислуваат“. Дали оваа страница треба да биде вклучена во резултатите?

Зошто Гугл мора да индексира (вклучи во резултатите од пребарувањето) страници што рекламираат само? Ова само ќе ги иритира нивните корисници кои бараат нешто (дефинитивно не само реклами).

Затоа мислам дека е потешко (или невозможно) паркираниот домен да биде вклучен во резултатите од пребарувачот.

„Тогаш, како ќе се открие овој домен? – ќе прашаш.

Се прашувам и тоа.

Единствената опција што останува е некој да го внесе самиот домен во својот прелистувач (програмата преку која сурфа на Интернет) – и тој да се отвори.

Што е малку веројатно.

Ја формулирам оваа моја теза – откако пребарував на Интернет за информации на оваа тема. Секако – ќе бидам среќен ако некој од вас, моите поискусни читатели ме побијат.

Друга информација што ја прочитав и не можам да потврдам дали е точна или не е изјавата дека паркирањето на домените последователно се меша со оптимизација – оптимизација.

„Што ќе каже тоа? – ќе прашаш.

Па – кога пребарувачите (да речеме Гугл) пребаруваат на Интернет за нова содржина и ќе наидат на вашиот домен – тие „велат“ (регистрирајте го) како паркиран домен.

Ако подоцна одлучите да направите веб-страница – фактот дека некој домен некогаш бил паркиран може да спречи побрзо индексирање на вашата страница.

Бидејќи некогаш беше забележан како паркиран домен и трагачите го „паметат“ како таков.

Сега – дали е тоа вистина, како што реков – не сум толку искусен со SEO, но не мислам така.

Сајтовите постојано ја додаваат / менуваат нивната содржина. Ако ова не се земе предвид – што е поентата на оптимизација?

Beе бидам среќен ако некој од вас – мои читатели, кои имаат повеќе знаење да ја споделат вистината.

Добро, па ако сакаме да паркираме домен, каква услуга за паркирање домен треба да избереме?

Знам за две програми – sedo.com и богами паркинг во готово.

Sedo е бесплатна алтернатива во која можете да ги паркирате своите домени. Покрај домените за паркирање – страницата може да се користи како аукција преку која ќе ги продавате своите домени (напишав посебна статија за купување и продажба на домени и како можете да профитирате од тоа )

Силно препорачувам да ја знаете оваа страница.

Другото – Годади, покрај тоа што е регистратор (можете да регистрирате домени), може да се користи и за хостирање и за купување и продажба на аукции.

Програмата за паркирање на неговиот домен е платена. Т.е. за да го користите – мора да плаќате месечна претплата!

3,99 УСД месечно или 10,99 УСД (ако ја платите оваа такса – исто така ќе можете да продавате домени преку страницата). По обновување на периодот, надоместоците се зголемуваат за еден долар.

Покрај споделувањето на приходите од рекламирање со Годади, ќе мора да платите и за услугата.

“Како ќе победам? Можеби нема да можам да ги покријам трошоците за претплата” – ќе речете.

Ова е местото каде лежи ризикот за вас.

Паркирав домен со Седо (каде што е бесплатен). За неколку месеци ќе ја ажурирам статијава за тоа дали и колку заработив од домен (што е крај .com.).

Пред многу години, луѓето се регистрираа на многу домени, со поевтини завршетоци (како .xyz и така натаму) или со премиум завршетоци (како .com или .net) кои беа на промоција и имаа корист од паркирање на домен.

Не знам дали е ова можно во денешно време.

Конечни размислувања за паркирање на домен

Мислам дека овој метод за заработка пасивен приход е минато – од причините што ги реков.

Не, не сум премногу убеден.

Регистрацијата на домен чини пари.

Дали е подобро да регистрирате еден домен, а потоа да се обидете да го продадете на некој друг? Можеби.

Beе бидам среќен ако некој го сподели своето мислење (ако има повеќе искуство).

Ако ви се допадна статијата – споделете ја на социјалните мрежи со вашите роднини и пријатели.

Прочитајте ги другите материјали што се поставени на pasivendohod.net.

На овој начин му помагате на страницата да се развива.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење