Пасивен приход преку Средно

Пасивен приход преку Средно

Оваа статија го одразува мојот став за создавање пасивни приходи преку Медиум. Како и секогаш – секогаш можете да направите свое истражување.

Многу важна забелешка – за време на пишувањето на овој напис, програмата (и монетизација) на програмата на Медиум е достапна за корисниците кои ја „врзале“ својата банкарска сметка или дебитна картичка преку Лента ( платежна компанија) и престојува во следниве земји: Австралија, Австрија, Белгија, Канада, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Хонг Конг, Ирска, Италија, Јапонија, Летонија, Литванија, Луксембург, Мексико, Холандија, Нов Зеланд, Норвешка, Полска, Португалија , Романија, Сингапур, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарија, Велика Британија, САД.

Во моментов Бугарија е достапна и во лентата. Но (ако вашата крајна цел е да заработите пари преку Medium), ве советувам да контактирате и со Medium и со Stripe.

Што е средно?

medium.com е онлајн платформа за споделување содржина (креирана од корисници), создадена во 2012 година.

Принципот што стои зад страницата е едноставен – корисниците на истата можат да создаваат содржина (во форма на текст, додавање слики, врски, итн.). Секој корисник може да има свој профил што може да се следи.

Според Википедија, Medium е домаќин (страница) за блогови (еден од креаторите на платформата работеше на развој на Blogger (домаќин на блогот на блогови на Google)).

Концентрацијата на многу блогови што генерираат содржина (во случај на сметки) е експоненцијален метод за развој – повеќето корисници значат потенцијално генерирана содржина, повеќе содржина значи потенцијален потенцијален сообраќај.

Според Википедија, средната платформа достигна 60 милиони месечни корисници во 2016 година (што е огромна количина на сообраќај). Колку има денес – не можам да одговорам.

Не е претерување да се каже дека сигурно има повторно десетици милиони (што е огромна публика).

Медиум има и писатели-аматери и профили на етаблирани компании.

Зошто треба да знаеме за Средно?

Ако сакате да креирате сопствен блог – немате идеја колку е тешко ако сакате да привлечете сообраќај од пребарувачите.

Ако сакате да го споделите напишаното преку социјалните мрежи – тоа не може секогаш да се случи (бидејќи тоа би значело несакана пошта).

Каков избор може да направи човек тогаш?

Со создавање на главен / паралелен профил на страница како Medium.

Искористувајќи го веќе воспоставениот огромен сообраќај, тој може да добие популарност / следбеници.

Отсекогаш сум бил „адвокат“ за методите со кои едно лице може да изврши одредено дејствие (во овој случај, да објави статија) и да може да профитира од тоа без да преземе никакви активности потоа.

Средно може да напише сè (што не е во спротивност со правилата на страницата).

Едно од „златните правила“ за создавање содржина – правило што јас понекогаш понекогаш го игнорирам – е да креирам содржина што ќе се чита во иднина.

Што значи тоа? Многу објави може да се опишат како мислења – тие можат да решат проблем што е актуелен денес, но ќе биде заборавен утре. Да дадеме неодамнешен пример: напис за постари луѓе кои беа снимени во последниве денови како покажуваат суровост кон животните, сега ќе има голем сообраќај. Но, една статија што се занимава со суровост кон животните воопшто – може да има мал, но постојан сообраќај.

Веб-страницата има свој пребарувач преку кој корисниците можат да бараат содржина. Дури и ако пишувате на јазик што не се користи толку многу на платформата (да речеме бугарски) – за одредени теми сепак ќе има конкуренција.

Да се биде напис на врвот на резултатите – како се постигнува ова?

Па, методот е многу едноставен, но многу комплициран во пракса. Таа мора да ги задоволи потребите на своите читатели.

Како може некој да има корист од Средниот?

Покрај стекнувањето популарност, одредени корисници може да се обидат да бидат прифатени во придружната програма на Средни. Повеќе за тоа можете да прочитате тука: https://help.medium.com/hc/en-us/articles/115011694187- Придружете се на Програмата за-партнер

Важна забелешка да се направи е дека не треба да бидете платен претплатник (страницата исто така има таква карактеристика) за да бидете прифатени во програмата.

Според следниот линк: https://help.medium.com/hc/en-us/articles/360036691193- Пресметување-заработка-во-Партнер-Програмата за пресметка на платата се заснова на два фактори.

Овие се: колку време корисниците поминуваат да ја читаат вашата објава, колку време поминуваат месечно читајќи ги вашите објави. Методот што го користи страницата е чисто математички (јас секогаш сум бил „куц“ математика, затоа ве повикувам да ги прочитате информациите во врската наместо да се изложувате себеси).

Не можам да дадам конкретни примери за тоа колку можете да заработувате месечно преку страницата.

Според мое мислење – ако знаете голем светски јазик, тогаш страницата е добар начин барем да бидете забележани (ако сте).

Друга важна работа што треба да се забележи е (како што забележа страницата) – ако сте одобрени и започнете да заработувате пари, тогаш ваша одговорност е да ги пријавите примените приходи.

За да не заведете никого – ги поканувам сите да се консултираат со многу искусен даночен експерт на оваа тема.

Ако ова звучи апсурдно (темата не беше толку комплицирана) – да, процентот со кој ќе се оданочуваат приходите е 10 проценти. Но, што е, да речеме, во овој случај законски признаените трошоци – 40? Или се помалку?

Конечни мисли

Научив за Медиум пред неколку години. И на почетокот се прашував зад неговото значење – на крајот на краиштата, дури и тогаш имаше бесплатни решенија како Блогер. Исто така, може да има страници во секоја земја каде што можете да креирате ваш сопствен блог.

Па, Medium сигурно ја прави вистинската работа кога имаат ваков сообраќај.

Пред да апострофирате – бидејќи сè е толку „Гучи“, зошто не создадов сметка таму, туку го запишав овој „анонимен партал“?

Да, имаш нешто во право. Но, кога креирате содржина, честопати нема правилни или погрешни работи. Секогаш може да се обиде да создаде (колку и да е тешко) своја сопствена веб-страница и да се бори за сообраќај. И во Медиум има конкуренција повторно.

Кое е вистинското решение? Понекогаш сè е во среќата. Може да се забележи (или не), без оглед на тоа што ќе се обиде.

Некои луѓе ќе речат дека е разумно, на пример, да креирате сметка на некоја страница (во овој случај Средна) и да го пренасочите сообраќајот кон вашата.

За второто, треба да проверите дали е во спротивност со правилата на Средно.

Но, дури и ако е дозволено – размислете за тоа, принципот на која било страница / апликација на мрежата е да чува што е можно повеќе корисници.

Но (се додека не е забрането) секогаш може да се обиде.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење